Starity

10 szokatlan zenei együttműködés

2016. október 24. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki már régóta van a zenei pályán és nem mellesleg még sikeres is, nem csoda, ha kollégái felkérik egy-egy duett vagy egyéb együttműködési projekt erejéig. Cikkünkben most tíz olyan dalt hoztunk el, melyek előadói valamilyen oknál fogva bár nem illenek össze, mégis zseniálisat alkottak.

hirdetés

Snoop Dogg feat. Miley Cyrus – Ashtrays and Heartbreaks

2013 áprilisában jelent meg az akkoriban rövid ideig Snoop Lion néven futó rapper tizenkettedik nagylemeze, a Reincarnated, melyen több duett is helyet kapott – köztük a leghíresebb a botrányhős színész-énekesnővel közös Ashtrays and Heartbreaks lett, melyben a két előadó hangja a különböző stílus ellenére is remekül működött együtt.

A dal érdekessége, hogy ez volt az első olyan szerzemény, mely 2012 óta megjelent Miley-tól, így már az első 24 órában több mint egymillióan streamelték a SoundCloudon. A produceri feladatokat a Major Lazer, Ariel Rechtshaid és Dre Skull látta el; a dalhoz készült kisfilmet pedig P.R. Brown rendezte.

Linkin Park & Jay Z – Numb / Encore

Ha valaki nem hiszi, hogy a nu metal és a rap összeférhet egymással, ajánljuk figyelmébe a 2004-es megjelenésű Numb / Encore-t, melyben a Linkin Park és Jay Z egészítette ki egymást akkori legsikeresebb nótáik egybemosásával, ami akár az újabban nagy népszerűségnek örvendő mashupok előszelének is tekinthető.

A zenekar és a rapper munkakapcsolata egyébként olyan eredményesnek bizonyult, hogy a srácok egy közös albumot is összedobtak Collision Course címmel, melyen összesen hat dal került elhelyezésre.

Eminem feat. Dido – Stan

A népszerű rapper az ezredfordulón írta meg egyik leghíresebb dalát, a Stant, melyet egyik legnagyobb rajongója ihletett. A szerzemény részben Stan Eminemnek írt sorait tartalmazza, aki több száz levelet küldött kedvencének, mielőtt öngyilkosságot követett el. A dal első három versszakában rajongója sorait idézi a rapper, az utolsóban pedig ő maga üzen Stannek.

Hogy a dal kevésbé legyen olyan brutálisan nyers, The 45 King producer Dido Thank You című dalának refrénjét ültette a dalba, amit végül számtalan díjra jelöltek, valamint beválasztották a valaha volt legjobb 500 dal közé is, Dido pedig nemcsak engedélyt adott szerzeményének felhasználására, hanem a videoklipben is vendégszerepelt Stan barátnőjeként. 

Black Eyed Peas feat. Papa Roach – Anxiety

2003-ban dobta piacra harmadik nagylemezét a Black Eyed Peas, mely minden tekintetben hatalmas mérföldkő volt a csapat számára. Egyrészt ez volt az első alkalom, hogy bemutatkozott új énekesnőjük, Fergie és ez a korong volt az, ami meghozta nekik a nemzetközi áttörést. Az albumon 14 nóta kapott helyet, köztük egy, az akkor már egész nagy népszerűségnek örvendő Papa Roach-csal közös Anxiety is.

Míg a Black Eyed Peas akkoriban a pop és hip hop között egyensúlyozott, addig a Papa Roach a nu metal jeles képviselőjeként tevékenykedett és mivel a rap elemek egyik csapattól sem álltak messze, könnyedén megvalósult az együttműködés, ami élőben is jól működött, ha csak egy-két fellépés erejéig is.

Alicia Keys & Jack White – Another Way To Die

Végy egy Grammy-díjas R&B énekesnőt és egy szintén Grammy-díjas rockzenészt, ereszd össze őket és hagyd, hogy csodát műveljenek! Arra gyanakszunk ezen tecknika alapján született meg a 2008-ban megjelent Another Way To Die, ami A Quantum csendje című film betétdala lett ugyanabban az évben.

A párt számtalan díjra jelölték munkájuk gyümölcséért, aminek nem várt népszerűsége a két előadó különbözőségében és az ennek ellenére való remek összjátékban állt. A dalt a film mellett számtalan reklámfilmben hallhattuk felcsendülni, valamint a Guitar Hero játék 2008-as kiadásába is belekerült.

Lou Reed & Metallica – The View

Lapozzunk vissza öt évet a naptárban, ugyanis ekkor állt össze a rockénekes és a heavy metal banda egy kis örömzenélés erejéig, mely végül olyan jól végződött, hogy nemcsak egy közös dal, hanem egy közös album született a Lulu képében. Ennek beharangozója a fent említett The View volt, ami 2011 szeptemberében indult hódító útjára. 

Reed számtalan együttesben kamatoztatta már tehetségét több mint öt évtizedes pályája során, de minden kétséget kizáróan a James Hetfield vezette Metallica volt a legkeményebb zenét játszó formáció, mely oldalán szenencséje volt bizonyítani. A közös munka során tíz nótát szereztek, a korong maga pedig hosszú heteken át ostromolta a slágerlistákat annak avantgárd jellege ellenére is.

Aerosmith feat. RUN-D.M.C. – Walk This Way

1975-ben jelent meg a Steven Tyler vezette rockzenekar Walk This Way című dala, amit tizenegy évvel később fel kívánt dolgozni a RUN-D.M.C. nevű hip hop trió is. Ehhez a csapat áldását kérték, akik nemcsak belementek a különös együttműködésbe, hanem arra is hajlandósságot mutattak, hogy a dalhoz készülő videoklipben vendégszerepeljenek.

A dallal mindkét formáció számtalan díjat nyert, amit a siker fényében több előadó is feldolgozott később – így hallhattuk Carrie Underwood, Bon Jovi, Kid Rock és Fergie előadásában is többek között.

Eddie Murphy feat. Michael Jackson – Whatzupwitu

1993-ban dobta piacra első szólóalbumát az elsősorban színészi teljesítményéről ismert Murphy, aki a Love's Alright című korongon két duettet is elhelyezett – köztük egyet Jacksonnal is, aki a dal szövegének ismeretében maga kérte, hogy részt vállalhasson a nóta elkészítésében, mert tetszett neki annak pozitív mondanivalója. A dalhoz videoklip is készült Wayne Isham és Klasky Csupo rendezésében.

Érdekesség, hogy bár a két előadó nagyon összebarátkozott (Eddie még Michael Remeber The Time című dalának kisfilmjében is vendégszerepelt), ám a rajongókat nem hatotta meg a két világsztár furcsa párosa. Olyannyira nem, hogy 1999-ben a világ valaha volt harmadik legrosszabb kisfilmjének kiáltották ki a Whatzupwitut.

DMX feat. Marilyn Manson – The Omen (Damien II)

Tizennyolc évvel ezelőtt, 1998-ban jött össze a rapper és a sokkrocker egy dal erejéig, mely végül DMX második nagylemezén, a Flesh of My Flesh, Blood of My Blood című lemezén kapott helyet. A dal már alapvetően súlyos mondanivalóját tovább nehezítette a rapper önmagával vívott tusája, melyet magára és gonosz alteregójára, Damienre vetített ki – e kettő harca áll a középpontban, amit a Manson által felénekelt refrénnel tett még erőteljesebbé.

Foo Fighters feat. Norah Jones – Virginia Moon

2005-ben jelent meg a post-grunge csapat In Your Honor című lemeze, melynek elkészítésénél Norah Jones jazzénekesnő is kivette a részét a Virginia Moon szerzeményben való vendégszereplésével: nemcsak hangját adta a dalhoz, hanem zongorázott is.

Maga a korong egyébként is változatosra sikerült, de a Jonesszal közös szerzemény még a többi közül is magasan kilóg a sorból, hiszen képében egy lassú balladát köszönthetünk, ez a melankólia és balladisztikus hangzásvilág pedig egyáltalán nem jellemző Dave Grohl formációjára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek