Starity

19 dal, ami idén 10 éves

2016. október 25. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy közeledik az év vége, egyre nosztalgikusabb hangulatba kerülünk, így cikkünkben most összeszedtünk néhány olyan dalt, ami 2006-ban jelent meg.

hirdetés

Amy Winehouse – Rehab

2006 októberében jelent meg az énekesnő második és egyben utolsó nagylemeze, melynek beharangozó tétele a Rehab volt. A szerzemény az év egyik nagy slágere lett, az eladott példányszámok után pedig több országban is platinalemez minősítést kapott. A mai napig Amy legnagyobb slágerei között emlegetik, amit az elmúlt években olyan előadók dolgoztak fel, mint a Girls Aloud, a Seether, Fergie és Chris Martin.

Beyoncé – Irreplaceable

Akárcsak a Rehab, az Irreplaceable is az év októberében jelent meg Queen B második szólóalbumának harmadik kislemezeként. A dalt egyébként Ne-Yo szerezte, meg is jelentette a sajátjaként, de végül Beyoncénak annyira megtetszett, hogy neki adta.

Taylor Swift – Tim McGraw

Éppen egy évtizeddel ezelőtt mutatkozott be a közönségnek a mostanra hatszoros Grammy-díjas énekesnő, első kislemeze pedig a kollégájáról elnevezett Tim McGraw volt, mellyel karrierje egy csapásra beindult és a mai napig megállíthatatlan!

The Killers – When You Were Young

2006 októberének elején jelentette meg második korongját a Brandon Flowers vezette formáció, aminek beharandozó kislemeze a When You Were Young volt, amit még Grammy-díjra is jelöltek legjobb rockdal kategóriában, bár a szobrocskát végül nem hozhatták el érte a srácok.

Rihanna – SOS

Első albumának sikere után még nagyobbat robbantott Rihanna a 2006-ban piacra dobott A Girl Like Me-vel, melyen számtalan slágert helyezett el – köztük az SOS-t is, ami az év februárjában indult hódító útjára és amellett, hogy szinte minden zenei listára felkerült, a legtöbb helyen platinalemez lett az eladások után.

My Chemical Romance – Welcome To The Black Parade

Ha valaminek, akkor az emo-láznak mindenképp kedvezett 2006, ebbe pedig a My Chemical Romance is beletartozott. A zenekar fennállásának egyik legjobb éve volt, hiszen ekkor jelent meg a hatalmas sikernek örvendő The Black Parade album, amit a Welcome To The Black Parade-del vezettek fel a srácok az év szeptemberében.

Gnarls Barkley – Crazy

2006-ban kicsit mindenki megőrült, amikor meghallotta a Crazy című számot, ami mintha a semmiből tornázta volna fel magát a slágerlistákon, olyan váratlanul robbant be a köztudatba. Ha esetleg az énekes hangja ismerősen cseng, ne lepődj meg, hiszen jól sejted: arról a bizonyos CeeLo Greenről van szó, akinek nevéhez például a Fuck You, a Cry Baby és a Bright Lights Bigger City is fűződik.

Justin Timberlake – What Goes Around...Comes Around

Szeptembert írtak a naptárak, amikor a Jive Reords megjelentette Justin Timberlake várva várt második szólólemezét, olyan dalokkal a számlistáján, mint a Sexy Back, az Until The End Of The Time és a What Goes Around...Comes Around – utóbbi még a Gossip Girlben is felcsendült betétdalként, méghozzá a pilot epizódban.

Gwen Stefani feat. Akon – The Sweet Escape

2006. december 1-jén érkezett meg a boltokba a No Doubt éléről ismert énekesnő második szólólemeze The Sweet Escape címmel, melynek azonos című, Akon közreműködésével rögzített kislemeze nem sokkal karácsony előtt jelent meg, amit ráadásul Grammy-díjra is jelöltek legjobb popzenei kollaboráció kategóriában.

Evanescence – Call Me When You're Sober

Az arkansasi rockegyüttes három év után 2003-ban jelentette meg a bemutatkozó lemezének folytatásaként is emlegetett The Open Doort 2006. szeptember 25-én és még ugyanazon a napon közzétette az első kislemezt a Call Me When You're Sober képében, aminek látványos videoklipje még hosszú ideig téma volt a rockzenei sajtóban.

Shakira feat. Wyclef Jean – Hips Don't Lie

Tíz évvel ezelőtt sem tétlenkedett Shaki, ugyanis ekkor mutatta be a mai napig egyik legnépszerűbb nótáját, a Hips Don't Lie-t, ami nemcsak első helyezett volt a legtöbb slágerlistán, hanem számtalan jelölést is kapott a zenei díjátadókon, valamint többszörös plantina minősítést szerzett az eladott darabszámok után.

Nelly Furtado feat. Timbaland – Promiscuous

2006 áprilisában debütált a két énekes közös munkájának eredménye, ami nemcsak az év egyik legtöbbet játszott nótája volt, hanem a Billboard magazin díjkiosztóján meg is nyerte az év legjobb popdalának járó díjat is, ami nemcsak most, de akkoriban is nagy szó volt.

P!nk – Who Knew

2006-ban jelent meg P!nk negyedik lemeze is I'm Not Dead címmel, ami olyan slágereket termelt ki, mint a Stupid Girls, a U + Ur Hand, a Dear Mr. President és a Who Know – ez utóbbi minden kétséget kizáróan a legnagyobb kedvenc volt komoly mondanivalójának köszönhetően. (Az énekesnő egy drogtúladagolásban elhunyt barátjára reflektál a sorok között.)

Lily Allen – Smile

A 2006-os nyár egyik legtöbbet játszott slágere a Smile volt fülbemászó dallama és könnyen megjegyezhető dalszövege miatt. A dal Lily bemutatkozó nagylemezén kapott helyet, amit azután dobott piacra, hogy a MySpace-en felfedezte őt a Regal Recordings kiadó. 

Christina Aguilera – Ain't No Other Man

A 2000-es évek derekán már az ötödik stúdialbumát dobta piacra Christina, melynek beharangozó kislemeze a fent említett szerzemény volt. A kisfilm maga az 1920-as, 1930-as évek stílusát hozta vissza, ezzel nosztalgikus hangulatot teremtve a nézőben.

JoJo – Too Little, Too Late

Két évvel debütálását követően 2006-ban jelent meg JoJo második lemeze, annak is leghíresebb dala a Too Little, Too Late lett, ám a Leave (Get Out) sikerét nemhogy túlszárnyalnia, de behoznia sem sikerült, ezt követően pedig szűk egy évtizedre el is tűnt a köztudatból.

Red Hot Chili Peppers – Dani California

Ahogy az 1990-es évek, úgy a kora 2000-esek is bejöttek Anthony Kiedeséknek! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Stadium Arcadium album sikere – onnan is kiemelve a híres kollégáiknak emléket állító Dani Californiát, mellyel két Grammy-díjat is bezsebeltek a srácok.

Akon feat. Eminem – Smack That

Ha valaki megkérdezné, miért voltak igazán jók a 2000-es évek, azt mondanánk, azért, mert minden zenei stílusban könnyű volt érvényesülni, bármit sikerre lehetett vinni. Az R&B-ben nyomuló énekes és a rapper közös dala is ennek példája, mivel amellett, hogy több országban is kiharcolta magának a listavezető pozíciót, Grammy-jelölést is hozott szerzőinek.

Paris Hilton – Stars Are Blind

Éppen tíz évvel ezelőtt robbant be a zenei szcénába a Hilton-szállodalánc örökösnője, aki megunva a realityt valami izgalmasabb elfoglaltságra vágyott – így született meg saját magáról elnevezett korongja, rajta az év legmenőbb tánczenei slágerével, a Stars Are Blinddal, ami nem sokkal a kislemezként való megjelenése után be is aranyozódott az Egyesült Államokban.

Nosztalgiáznál még egy kicsit? Katt ide!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek