Starity

Nightwish: fény derült az Imaginaerum titkára

2016. december 01. 07:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2011. november 30-án jelent meg a csapat Imaginaerum nevezetű albuma, amely az utolsó volt Anette Olzon énekesnővel a fedélzeten.

hirdetés
Nightwish: fény derült az Imaginaerum titkára
Fotó: Ville Akseli Juurikkala

2011-et írtak a naptárak, amikor az akkoriban Anette Olzon vezette csapat piacra dobta legváltozatosabb albumát, az Imaginaerumot. A korong hatalmas sikereket ért el világszerte, hiszen a dalok hangzásvilága jóval eltért a finnek korábbi munkáitól, hiszen leginkább a filmzenére hajaznak. A mai napon ötéves megjelenését ünnepli e lemez, így ennek fényében a Teamrock kapta mikrofonvégre a Nightwish „főnökét”, aki számtalan érdekességet osztott meg mind az albumról, mind az azonos néven debütált filmről egyaránt.

Tuomas először is tisztázta azt a tévhitet, miszerint az album önéletrajz lenne. Annak ellenére, hogy a zenész rajong a Disney-mesékért semmiképpen sem írt önéletrajzi albumot, sőt elmondása szerint a cím sem az ő ötlete vot. A zenész egyébként régi álmát váltotta valóra az Imaginaerum című adaptáció elkészítésével, melynek forgatókönyvét teljes egészében ő írta, és Stobe Harju látta el a rendezői feladatokat.

Mindazonáltal hozzátette azt is, hogy szereti a kihívásokat, de leginkább azt, amikor felül tudja múlni önmagát. Elmondása szerint a filmet sokan őrültségnek tartották, ám később felhőtlenül boldog volt, amikor társai belátták: mégsem az. A finn kormány egyébként 365 ezer euróval támogatta a film létrehozását, de a végösszeg 2 millió 300 ezer euróra rúgott. Mivel a film fogadtatása alulmúlta a várakozásokat, a zenekar rengeteg pénzt veszített, de szerencsére nagyobb baj nem lett.

Mint ismeretes, a Nightwish zenéje mindig is a filmipar felé húzott, így csak idő kérdése volt a Nightwish-film megszületése. Mindezeken túl, 2012-ben piacra dobtak egy Imaginaerum – The Score nevezetű albumot is, amely filmzenéket foglal magába.

Szeretem az őrült kreativitást. Ez tulajdonképpen az albumra is átragadt; vannak esetek, amikor hallhatóak. Elég őrült ötlet. Ez az a fajta dolog, amit szeretek. Szerintem fontos, hogy képes legyél magadon is nevetni

– árulta el a frontember, válaszolva arra, hogy mely rendezők alkotásai inspirálták őt a dalszerzésben. Érdekesség gyanánt pedig megtudhattuk még azt is, miért szerepel oly keveset maga a zenekar a saját filmjükben:

Mi csak néhány apró cameo szerep erejéig vagyunk jelen a filmben. Konkrétan két jelenetben játszunk, mint egy zenekar. Személy szerint én nagyon kevés szerepet vállaltam, mint a 47 éves Tuomas. Egyikünk sem tudta, hogy ilyenkor hogyan is kell eljárni, ezért azt mondtam a rendezőnek: Használd velünk a lehető legkevesebb jelenetet

– mondta a billentyűs.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek