Starity

Napszemüveg télen? Naná! Íme 3 indok, amiért a mínuszokban is érdemes magunkon viselni

2016. december 09. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy a nyári forróság elmúlt, a napsütéses órák száma is lecsökkent, ugyanakkor a hideg ellenére is elő-előbukkan a Nap a felhők takarásából, így egyáltalán nem ciki, ha ilyenkor is magunknál hordjuk napszemüvegünket.

hirdetés
Napszemüveg télen? Naná! Íme 3 indok, amiért a mínuszokban is érdemes magunkon viselni
Fotó: A kép illusztráció

Egyeseknek talán különösen hat, ha valaki télen is magán viseli a napszemüvegét, ám egyáltalán nem olyan furcsa a jelenség, mint az elsőre tűnik. Cikkünkben összeszedtünk három okot, amiért ilyenkor is tanácsos az orrunkra biggyeszteni a színes lencsével ellátott „okulárét”.

1. UV-sugárzás

Sokan azt gondolják, hogy tél lévén nincs mitől tartanunk, de a napsugárzás ilyenkor is lehet ugyanolyan erőteljes, mint nyáron, ezáltal ebben az időszakban sem árt óvni szemünk világát a káros sugaraktól, melyek akár komoly égési sérülést is okozhatnak a szaruhártyán. Kevesen tudják, de télen sokkal veszélyesebb az UV-sugárzás, mint a kánikulában, hiszen ilyenkor a zöldfelületek a fény 96%-át verik vissza a nyáron tapasztalható 6%-kal szemben.

2. Ráncok

Fiatalabb korunkban talán nem foglalkozunk annyit a ráncainkkal, ám ahogy öregszünk, annál inább fontosabb lesz, hogy védekezzünk ellenük. Ebben lehet a segítségünkre a napszemüveg télen, hiszen a nap ilyekor is süthet annyira, hogy hunyorognunk kelljen, ez pedig újabb ráncok kialakulását, illetve a meglévők elmélyülését idézheti elő. Ezt elkerülendő viseljünk napszemüveget, vezetés közben pedig ajánlott, hogy mindig kéznél legyen ez a kiegészítő, hiszen az erős napsugárzás ilyenkor is veszélyes lehet a közlekedés során.

3. Védekezés

Ha sok időt töltünk a szabadban – például sportolunk –, különösen fontos, hogy óvjuk szemünk világát a kinti hatásoktól. Kocogás, biciklizés, síelés közben könnyűszerrel a szemünkbe mehet az általunk felkavart por, kavics; szeles időben pedig fokozottan ki vagyunk téve a kötőhártya gyulladás veszélyének, így érdemes ilyenkor is feltenni napszemüvegünket. (Ebben az esetben ajánlott nemcsak esztétikus, de karcmentes bevonatú szemüveget választani.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek