Starity

Feltörekvő bandák nyomában: Kaleo

2017. január 31. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kaleo – egy igazi sikersztori, mely egy izlandi városkából indult, és meg sem állt az Egyesült Államokig.

hirdetés
Feltörekvő bandák nyomában: Kaleo

Egyre több helyen hallani a 2012-ben megalakult együttes nevét, melynek valódi jelentése „a hang”. Karrierjük egy izlandi kisvárosban, Mosfellsbærben kezdődött, öt évvel ezelőtt. Az év novemberében már koncerteztek az Iceland Airwaves Music Festivalon, az első nagy áttörés azonban csak 2013-ban következett be – amikor a Vor í Vaglaskógi című daluk megjelenése után nem sokkal slágerré is vált hazájukban.

A négy fiúnak (Jökull Júlíusson, David Antonsson, Daniel Kristjansson, Rubin Pollock) persze eszében sem volt megállni, rögtön abban az évben, azaz 2013-ban, előrukkoltak egy EP-vel, valamint egy saját magukról elnevezett albummal is. 2014-ben megjelent az egyik legismertebb daluk, az All The Pretty Girls, amely eltérőbb volt addigi, indie rock stílusú dalaiktól.

2015 nagy változás volt az együttes számára: szerződést kötöttek az Atlantic Records kiadóval, és az addig izlandi székhellyel rendelkező zenekar új központja Austin városa lett Texasban. Ennek (is) köszönhetően egyre több ember figyelt fel rájuk az Egyesült Államokban és világszerte. Bemutatkoztak az SXSW-n, amelynek köszönhetően felkerültek az Esquire magazin „40 együttes, akiket hallanod kell” nevű listájára. Ebben az évben a Billboard is felfigyelt rájuk, az All the Pretty Girls 9. lett az Adult Alternative Songs listán.

Augusztusban megjelent a Way Down We Go című daluk, ami szintén nagy áttörésnek számított karrierjükben, hiszen szerepelt a Blindspot, az Orange Is the New Black, az Eyewitness és még sok más neves sorozatban, valamint a FIFA 16 soundtrackjére is felkerült; a Broken Bones pedig a Grace Klinikában szólalt fel.

Sikerüket a 2016 júniusában megjelent második stúdióalbumuk, az A/B koronázta meg. Azóta a srácokra már Európa is jócskán felfigyelt, nem is olyan régen volt itt koncertsorozatuk. Januárban visszatérnek, bár a középpontba csak Nagy-Britannia és Nyugat-Európa kerül. Annak ellenére, hogy a fiúk legtöbb idejüket az USA-ban töltik, és ott is koncerteznek a legtöbbet, igyekeznek felhívni a figyelmet arra, honnan is jöttek – hazájuk, a mesés Izland megjelenik több kisfilmjükben, például az All The Pretty Girlshöz, a Way Down We Go-hoz, és Save Yourselfhez forgatott klipjükben is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek