Starity

A tudomány szerint az „éjszakai baglyok” intelligensebbek korán kelő társaiknál

2017. január 27. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új felmérés kimutatta, hogy az alvás nem olyan luxus, ami miatt bűnösnek kell éreznünk magunkat, sőt!

hirdetés
A tudomány szerint az „éjszakai baglyok” intelligensebbek korán kelő társaiknál
Fotó: The CW

A „Miért intelligensebbek az éjszakai baglyok?” témában végzett felmérés kimutatta, hogy az átlagosnál magasabb intelligencia jele az, ha az irányításunk alatt próbáljuk tartani, mikor fekszünk le és ébredünk fel. A szundi gomb bár egy nagyon hasznos találmány, el kell ismernünk, hogy nem olyasmi, amire az evolúció felkészítette volna az emberiséget, ennek elutasítása és saját élet- és alvásmódunk kialakítása arra utal, intellektuálisabbak vagyunk másoknál – legalábbis erre próbálnak rávilágítani Satoshi Kanazawa és Kaja Perina írók.

A témában folytatott vizsgálódásaik során ugyanis arra a konklúzióra jutottak, hogy ha elutasítjuk a kötelező felkelési szabályokat és nem akkor ébredünk, amikor az ébresztőnk erre próbál ösztökélni, hanem a testünk által küldött jeleket és szükségleteket követjük, arra utal, hogy ekképp szeretnénk függetlenedni a konvencióktól, és kreatívabbak is vagyunk.

A tudományos felmérés egyébként alátámasztja azt a southamptoni egyetemen végzett korábbi tanulmányt, melynek során mintegy 1229 ember alvási szokásait vizsgálták, és akkor is arra a végkövetkeztetésre jutattak a kutatók, hogy azok, akik este 11 óra után bújnak ágyba és reggel 8 után ébrednek, sikeresebbek az élet minden területén: több pénzt keresnek, boldogabb életet élnek és jobban kiélvezik a lehetőségeiket.

Mindazonáltal a National Sleep Foundation rámutatt arra, hogy nem árt vigyázni, mivel a jóból is megárt a sok: egy egészséges felnőtt ember napi alvásigénye 7 és 9 óra közötti időintervallum között ideális.

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek