Starity

Két fontos Harry Potter-karakterről neveztek el egy új rákfajt

2017. január 27. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harry Potter története gyerekek és felnőttek millióira volt és van hatással a mai napig, néhány napja pedig a biológia és a tudomány területére is betört.

hirdetés
Két fontos Harry Potter-karakterről neveztek el egy új rákfajt
Fotó: Warner Bros.

A LiveScience adta hírül, hogy nemrég két fontos Harry Potter-beli karakterről neveztek el egy új rákfajt. Az első egyedet 1998-ban fedezte fel Harry Conley, egy tengerészgyalogosból kutatóvá vált férfi a Csendes-óceánhoz közeli Guam partja mellett. A koralltörmelék között talált állat mérete körülbelül 6 és 8 miliméternyi volt.

Az állat a 2000-es évek elején Gustav Paulay-hoz, a Floridai Múzeum Természettörténeti karának malakológiai kurátorához került, ő pedig Peter Ng-nek, a szingapúri nemzeti egyetem biológusának adományozta további megfigyelés és kutatás céljából, aki egy hosszas tanulmányt készített az élőlényről.

Az állat csak a közelmúltban kapott nevet, miután végérvényesen megbizonyosodtak a kutatók arról, hogy egy új fajt köszönthetünk a személyében, aki a Harryplax severus nevet kapta. A névvel a Harry Potter-sorozat két fontos karakterének, a címszereplő Harry Potternek és Perselus Pitonnak (angolul Severus Snape) állítanak emléket. A névötlet egyébként Jose Christopher E. Mendozától ered, aki Peter Ng társszerzője volt az új fajról szóló tanulmány megírásában.

A Harry nevet egyébként egyrészt Harry Potter, másrészt megtalálója, az azóta elhunyt Harry Conley után kapta a rák, míg a severusnak szintén kettős jeletőssége van: latinul ugyanis durvát, szigorút jelent a szó, ami utal begyűjtésének helyszínére, valamint felfedezésének munkaigényes folyamatára; másrészt asszociálhatunk általa Piton professzorra, aki egy félreértett karaktere volt a Potter-regényeknek, és mégis az egyik legfontosabb titkot őrizte hosszú éveken át – legalább olyan hosszan, mint amennyi időbe az új faj felfedezése került a begyűjtésétől számítva.

Ő itt Harryplax severus I Fotó: Mendoze, J C.E. and Peter K.L. Ng. ZooKeys (2017)

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek