Starity

Ezek voltak a legnépszerűbb slágerek 10 évvel ezelőtt

2017. március 20. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben ezúttal a nem is olyan távoli múltba, 2007-be kalauzolunk titeket, hogy megmutassuk, mik voltak akkor az év legnagyobb slágerei. Tartsatok velünk!

hirdetés

Beyoncé – Irreplaceable

Napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője 2006 őszén dobta piacra az Irreplaceable című számot, ami 2007 egyik, ha nem legnagyobb slágere lett. A szerzemény érdekessége, hogy azt valójában Ne-Yo szerezte, fel is vette, de mivel kolléganőjének annyira megtetszett, örömmel neki adta azt.

Rihanna feat. Jay-Z – Umbrella

2007-ben még Rihanna sem az a díva volt, aki ma, hiszen a szárnyait bontogató előadóként még örült, ha sikerült feltornáznia magát a slágerlistákra. A dalt szerzői eredetileg Britney Spearsnek szánták, de végül mégsem neki adták. RiRi ráadásul olyan jó munkát végzett az őt felkaroló Jay-Z-vel, hogy Grammy-díjat nyertek érte.

Gwen Stefani feat. Akon – Sweet Escape

A No Doubt éléről ismert szőke szépség 2006 decemberében dobta piacra Akonnel közös kislemezét, ám igazán nagy sikereket csak a következő évben arattak vele. Az énekesnőnek annyira tetszett a dal, hogy róla nevezte el második szólólemezét is.

Fergie – Big Girls Don't Cry

A The Black Eyed Peas énekesnője 2006-ban indította be szólókarrierjét a The Dutchess című albummal, melyen egyik legnagyobb slágere, a kislemezként 2007 májusában kiadott Big Girls Don't Cry is helyet kapott. Sikere elsöprő volt: amellett, hogy akkoriban a legtöbb példányszámban elkelt kislemez volt, még további egy évig lépcsőzött a Billboard Hot 100-as listáján.

Carrie Underwood – Before He Cheats

A 2005-ös American Idol nyertese több ízben is bebizonyította, hogy a legnagyobbak között van a helye, ma pedig a legnépszerűbb country énekesnőnek számít. Before He Cheats című szerzeménye is ezt bizonyítja, hiszen annak idején ez lett a hatodik azon szerzemények sorában, melyek leghosszabb ideig uralták a slágerlistákat. 2007-ben ráadásul ő nyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat, egy évvel később pedig a Before He Cheatsszel zsebelhetett be egy újabbat.

Nelly Furtado – Say It Right

Bár akkor már több, mint tíz éve tevékenykedett aktívan, kétségtelen, hogy Nelly 2006 és 2007 között élte fénykorát. Harmadik lemeze 2006-ban került a boltok polcaira és több nagy sikernek örvendő kislemezt is kitermelt neki, melyek hosszú hónapokon át versengtek az előkelő helyekért a slágerlistákon – az egyik ilyen épp a Say It Right volt, amiért Grammy-díjra is esélyesnek tartották, ám a jelölést nem sikerült díjra váltania.

Avril Lavigne – Girlfriend

2007 Avril Lavigne visszatérésének éve volt, ugyanis három év hallgatás után ekkor jelentette meg harmadik albumát, a The Best Damn Thinget, melyet a Girlfriend című kislemezzel harangozott be. Sokan bírálták is az éles stílusváltás miatt, de az sem segített sokat, hogy beperelték őt és producerét, Dr. Luke-ot, ugyanis Toni Basil, valamint a The Rubinoos is hasonlóságot vélt felfedezni saját dalaik, illetve a Girlfriend között. Az ügyben végül közös megállapodás született.

Maroon 5 – Makes Me Wonder

Öt év kihagyás után 2007-ben jelent meg az Adam Levine vezette formáció It Won't Be Soon Before Long című kiadványa, hogy ismét a slágerlisták felső tartományába röpítse a zenekart. A lemez előfutára a Makes Me Wonder volt, amiért Grammy-díjat nyertek és a Moves Like Jagger 2011-es megjelenésééig ez volt legnépszerűbb kislemezük.

Akon feat. Eminem – Smack That

Talán nincs is ember a Földön, aki ne hallotta volna legalább egyszer a Smack That című dalt – nem is csoda, hiszen szinte kimondatlan szabály, hogy amennyiben két hasonló stílusú és népszerű előadó összeáll, közös munkájuk végeredménye csak sikeres lehet.

A páros egyébként egy évvel korábban a Snitch című dal egyik sessionjén találkozott, a futó ismeretségből pedig barátság lett, onnan pedig egy karnyújtásnyira volt az együttműködés. Akon maga kérte fel kollégáját, hogy vendégszerepeljen a dalban, és mikor Eminem igent mondott neki, rögtön felszállt az első Detroitba tartó gépre, hogy mihamarabb tető alá hozzák a duettet.

Daughtry – Home

2007 az American Idol-felfedezett Chris Daughtrynak és zenekarának is kedvezett, hiszen négy kislemezt is kiadtak az év folyamán, mely sort épp a Home kezdte meg. A szerzeményt nagyon jól fogadta a kritika, a Billboard magazin az év legerőteljesebb rockballadájának kiáltotta ki és bár a csapatot Grammyre is jelölték érte, végül nem kapták meg a nekik járó díjat.

Justin Timberlake – What Goes Around... Comes Around

Justin 2006 végén jelentette meg a Scarlett Johansson főszereplésével készült kisfilmet, amit a Cry Me A River folytatásaként tartott What Goes Around... Comes Aroundhoz forgattak, de csak a következő évben lett sláger belőle – nem is csoda, hiszen az akkor indult Gossip Girl című sorozatban is felcsendül, méghozzá a pilot epizódban. Az eladások után ráadásul többszörös platina minősítést szerzett és egy Grammy-díjat is hozott előadójának.

Kanye West – Stronger

Bizonyára köztetek is vannak olyanok, akik még azt a Kanye Westet ismerték, aki zenei munkásságával és tehetségével, nem pedig botrányaival hívta fel magára a figyelmet. 2007 egy igazán sikeres év volt a rapper számára, hiszen szeptemberben jelentette meg harmadik stúdióalbumát. A korong előhírnöke a Stronger volt, amit nyugodtan nevezhetünk a nyár egyik legnagyobb slágerének is.

Pink – U + Ur Hand

A vagány énekesnő éne minden oldalát kiélhette a U + Ur Hand kisfilmjében, ám a dal maga annak magvas mondanivalója és energikus, fülbemászó dallama miatt lett igazán sikeres. Szövegét Max Martin, Dr. Luke és Rami segítségével írta az énekesnő és azt szerette volna közvetíteni, milyen béna dumákkal próbálják őt felszedni a klubokban. Állítólag Pink ezt a dalt adta volna elő az American Idol egyik adásában, ám a műsor producerei nem engedték meg neki.

Fall Out Boy – Thnks Fr Th Mmrs

2007-ben még javában tombolt az emo-láz, így nem volt nehéz dolga a Fall Out Boy-nak: a zenekar bármit csinált, az garantáltan izgalomba hozta a rajongókat – így volt ez a Thnks Fr Th Mmrs esetében is. A dalt magát Pete Wentz basszusgitáros szerezte, a hozzá forgatott kisfilmben pedig az akkor még viszonylag ismeretlen Kim Kardashian alakította a barátnőjét.

Nickelback – Rockstar

A Nickelback igen magasra tette a mércét a Rockstarral, hiszen nem sokkal a dal megjelenése után a Rolling Stone magazin az év egyik legmenőbb dalának választotta azt, ami azért érdekes, mert egyúttal a legrosszabbakat felsorakoztató listára is felkerült.

Az együttest egyébkébként sokszor bírálták a kissé idétlen szöveg miatt, pláne, hogy a világ egyik leghíresebb rockbandájának vokalistája, Chad Kroeger énekel benne arról, hogy rocksztár szeretne lenni.

Ami a dalhoz forgatott kisfilmet illeti, a zenekar igen kitett magáért, hiszen számtalan ismert kollégát kértek fel egy-egy cameószerep erejéig, így a képkockákon feltűnnek a Playboy-villa lányai (Holly Madison, Kendra Wilkinson, Bridget Marquardt), Kid Rock, Nelly Furtado, Lupe Fiasco és a magyar származású Gene Simmons is.

Linkin Park – What I've Done

A Chester Bennington vezette zenekar négy év kihagyás után 2007-ben tért vissza a zenei közéletbe a Minutes To Midnight című lemezzel, melyet a Meteora folytatásának szántak, ám a keményvonalas linkinesek közül sokan úgy vélték, nem tett jót a csapat hangzásának a hosszú pihenő, mi azonban erősen cáfolnánk ezt – elég meghallgatni az év áprilisában bemutatott What I've Done-t, ami még a Transformers című filmbe is bekerült betétdalként.

Hinder – Better Than Me

A Hinder tagjai bár akkor már évek óta együtt zenéltek, csak 2005-ben mutatkoztak be hivatalosan a közönségnek és hatalmas népszerűségre tettek szert Lips Of An Angel című kislemezükkel, melyet 2007 februárjában a Better Than Me követett, amiről a kritikusok úgy fogalmaztak, hogy kevésbé bombasztikus, de legalább olyan dinamikus, mint elődje.

My Chemical Romance – Welcome To The Black Parade

A Welcome To The Black Parade a Gerard Way vezette együttes harmadik nagylemezének előfutáraként jelent meg, melyről egyébként magát a korongot is elnevezték. Érdekesség, hogy a dalhoz készült kisfilmet az a Samuel Bayer rendezte, aki a Nirvanával és a Green Day-jel végzett munkásságáról is híres, de nem ő volt az egyetlen garancia a sikerre: a felvételeken látható jelmezeket az Oscar-díjas Colleen Atwood készítette a zenekar tagjai számára.

Snow Patrol – Chasing Cars

A Chasing Carsban a Snow Patrol legtöbb példányszámban elkelt kislemezét köszönthetjük, ami a világ több táján arany- és többszörös platina minősítést szerzett. A szerzemény a Grace klinika című sorozat második évadzárójában is felhangzott – innen pedig egyenes út vezetett a még nagyobb sikerig. A csapatot bár Grammy-díjra is jelölték érte, a nevezést nem sikerült díjra váltaniuk.

Beyoncé & Shakira – Beautiful Liar

Ahogy manapság, tíz évvel ezelőtt is szívesen összeálltak a sztárvilág legnagyobbjai, hogy csapást mérjenek a slágerlistákra és természetesen akkoriban is óriási sikereket arattak. Szinte mindenhol listavezető lett a Beautiful Liar (nálunk is), és bár Grammyre is jelölték a két énekesnőt a közös munka eredményéért, végül díj nélkül távoztak. [Alison Krauss és Robert Plant Gone Gone Gone (Done Moved On)-ja ellen vesztettek.]

Timbaland feat. OneRepublic – Apologize

A Grammy-díjra jelölt szerzemény több neves sorozatban is felcsendült megjelenését követően – hallhattuk a Smallville-ben és a Gossip Girlben is –, ám ennél is nagyobb megtiszteltetésben részesült, amikor felkerült a Billboard azon listájára, ami a valaha volt 100 legnagyobb slágert összesítette. Ezt azzal sikerült elérnie, hogy 25 egymást követő héten is benne volt a top 10 dalban, ami Santana a Smooth-szal elért 1999-es sikere óta egyetlen előadónak sem sikerült.

Ciara – Like A Boy

Ciara annak idején arra kívánta felhívni a hallgatók figyelmét a Like A Boy-jal, mennyire másképp kezeli a társadalom a férfiakat és a nőket: míg előbbi bátrabban megengedhet magának ezt-azt, utóbbit elítélik ugyanazon dolgok elkövetéséért. A dalt a kritika is jól fogadta, elismerően fogalmaztak az énekesnőről teljesítményét illetően.

Amy Winehouse – Rehab

A Rehab volt a brit énekesnő utolsó lemezének egyik ékköve, melyet 2006 októberében dobott piacra, de fénykorát csak a következő évben élte. Az 50. Grammy-gálán három díjat hozott Amynek és eladások tekintetében is tarolt. Az elmúlt években számtalan neves előadó feldolgozta: hallhattuk a Girls Aloud, a Seether, Justin Timberlake, Terra Naomi és Chris Martin előadásában is.

Taylor Swift – Teardrops On My Guitar

A Teardrops On My Guitar az énekesnő bemutatkozó albumának második kislemezeként látott napvilágot 2007 februárjában. A dalt Taylor egykori szerelme, Drew Hardwick ihlette, aki a haditengerészetnél helyezkedett el. A két fél kapcsolata nagyon szoros volt, Tay azonban többet érzett barátságnál a fiú iránt, amiről Drewnak nem volt tudomása és nem is viszonozta a szőke szépség érzéseit.

Rihanna – Shut Up And Drive

A Shut Up And Drive RiRi harmadik, Good Girl Gone Bad című korongján kapott helyet, ami az énekesnő népszerűségét tekintve már a kezdetekkor sikerre volt ítélve. A kisfilmet az az Anthony Mandler rendezte, aki az Unfaithfulért és a We Ride-ért is felelős volt. A felvételeket Prágában, egy roncstelepen rögzítették.

Foo Fighters – The Pretender

A The Pretender Dave Grohl formációjának hatodik, Echoes, Silence, Patience & Grace címet viselő stúdióalbumán helyezkedett el, érdekessége pedig abban rejlett, hogy szinte utolsóként írta meg a zenekar. A korong szinte már készen volt, amikor megszületett a végül felvezetőnek szánt szerzemény, amit az akkori politikai helyzet ihletett.

Paramore – Misery Business

Bár 2007-ben a Paramore már több éve együtt zenélt és egy nagylemezt is megjelentett All We Know Is Falling címmel, a média mégis a Misery Businesst tartja az együttes átütő slágerének, ami az év júliusában jelent meg. A címet az 1990-es Misery (Tortúra) című filmből vették át, a szöveget pedig a fronasszony egyik barátjához fűződő múltbeli tapasztalatai ihlették.

Sum 41 – Walking Disaster

2007 júliusában dobta piacra Deryck Whibley és csapata a Walking Disaster című nótát, ami az abban a hónapban megjelent Underclass Hero című Sum 41-korongot hivatott népszerűsíteni. Maga a dal a frontember hányatott gyerekkoráról szól és arról, hogy ezek a tapasztalatok miképp hatottak ki felnőttkorára.

Leona Lewis – Bleeding Love

Az X-Faktor-nyertes énekesnő tíz évvel ezelőtt jelentette meg debütáló albumát, a Spiritet, aminek egyik vezető slágere a Bleeding Love volt. A számot eredetileg Ryan Tedder írta Jesse McCartney számára, de mivel neki nem tetszett, passzolta a lehetőséget, ami így a Syco Recordshoz frissen leszerződött Leonánál landolt.

Sugababes – About You Now

Két év hallgatás után 2007 októberében vehettük kezünkbe a háromtagú lánybanda ötödik nagylemezét, amit az About You Now-val hirdettek. A szerzeményt Dr. Luke szerezte Cathy Dennis közreműködésével és a kritika is jól fogadta. Az About You Now akkoriban több mozgóképes alkotásban is felcsendült, valamint a feltörekvő színész-énekesnő, Miranda Cosgrove is feldolgozta és piacra dobta kislemezként két évvel később.

JoJo – Too Little Too Late

A JoJo néven ismertté vált Joanna Levesque mindössze 15 éves volt, amikor stúdióba vonult, hogy felvegye második nagylemezét, amit a Too Little Too Late-tel harangozott be. Saját bevallása szerint a dallal azt szerette volna megmutatni, hogy nem az a kislány többé, aki 12 évesen, első lemeze megjelentetésekor volt.

Britney Spears – Gimme More

A pophercegnő második terhessége idején vette fel második, Blackout című korongját, aminek első kislemeze épp a Gimme More volt. Kollégái szerint a munka korántsem volt egyszerű az énekesnővel, de végül csak tető alá hozták. (A dal a Grand Theft Auto V-ben is felcsendült.)

Mika – Happy Ending

Mika egy csapásra ismertté vált első lemeze 2007-es megjelentetésekor, amin sokat dobott a Happy Ending is, mely szerzemény számtalan televíziós sorozatban felcsendült akkoriban – példaként említhetjük a Gossip Girlt, a Kőgazdagokat és a Vadmacskákat. (Itthon az X-Faktorban búcsúztak erre a nótára a kiesők.)

Christina Aguilera – Cadyman

X-Tina 2006-ban dobta piacra ötödik, Back to Basics címet viselő nagylemezét, amit az Ain't No Other Mannel vezetett fel. Kiadója, az RCA a korong megjelenése után a Candymannel szerette volna népszerűsíteni az énekesnő újdonságát, de végül a Hurt mellett tette le a voksát, csak ezt követte a Candyman. A döntés végül behozta a hozzá fűzött reményeket, Christinát Grammy-díjra jelölték a dalért, amit a Glee keretein belül Alexandra Burke is feldolgozott.

A dalhoz készült videoklipet Matthew Rolston rendezte az énekesnővel karöltve és az egész tematika az 1940-es évek háborús hangulatára épült, Christinát pedig „pin-up girlként” láthatjuk a felvételeken.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek