Starity

15 ritka történelmi fotó – V. rész

2017. február 17. 21:09   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem számít, hogy történelmi helyszínt, híres embert, vagy csak egy hétköznapi személyt látunk – mindegyik egy történetet mesél el nekünk.

hirdetés

1. Minden napi jelenet egy varsói gettóban – 1941

A náci uralta Európa 1941-re elérte a csúcspontját, és kialakult Lengyelország egyik legnagyobb gettója. 395 ezer varsói lakos élt ezen a területen, teljes nyomorban és szegénységben.

2. New York Mirror címlapja: „Marilyn Monroe öngyilkos lett” – 1962

„Meztelenül, telefonnal a kezében találták meg az ágyában. Negyven tablettát vett be” – írják.

3. A Beatles megérkezett New Yorkba: ez volt az első amerikai látogatásuk – 1964

A brit banda bámulatos sikereket ért el.

4. Repülőgép szervíz a 70-es években

5. New York 1955-ben

6. James Dean kávézás közben – 1955

A legendás színész hónapokkal később lelte tragikus halálát: 1955. szeptember 30-án távozott az élők sorából egy autóbaleset után.

7. Egy férfi átsegíti partnerét a pocsolyán – 1960

8. Korai szépségideál: Miss Universe, Miss Németország és Miss Svájc Kaliforniában – 1957

Ekkor még a természetes, klasszikus szépség volt a legvágyottabb.

9. Csak egy doboz a sokból: holokauszt áldozataitól elvett jegygyűrűk – 1945

Náci német katonáktól foglalták le az elvett értékeket a Buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadítása után.

10. Hillsborough-tragédia: Az emberek agyontaposták egymást az FA-kupa során – 1989

1989. április 15-én történt a tragédia a Hillsborough stadiumban, Angliában. 96 halottról (ebből 37 tinédzser) és 766 sérültről számoltak be. 

Jóval több jegyet adtak el, mint a stadium befogadásképessége. A meccs előtt órákkal megtelt zsúfoltságig a szektor, azonban az utcán még mindig szurkolók ezrei várakoztak, hogy a forgóajtón keresztül bejussanak.

A rendőrség a haladás egyszerűsítéséért megnyitotta a kapukat is, mire szurkolók százai kezdek benyomulni. Ezáltal a bentlévőket nekinyomták a pályát védő vasrácsnak. Teljes pánik alakult ki: a bent lévők életüket mentve másztak fel az rácsra, le a pályára. Akinek nem sikerült, azt halálra taposták.

A mérkőzést végül lefújták.

11. Épül az Eiffel-torony – 1880 körül

12. Albán menekültek érkeznek Olaszországba – 1991

Az 1990-es években megbukott a kommunizmus Albániában, ami gazdasági összeomláshoz vezetett. Ez súlyos élelmiszer hiányt váltott ki, emellett politikai és társadalmi elégedetlenség uralkodott. A reményvesztett emberekek ezrei választották a menekülést az éhenhalástól, így hajókkal hagyták el az országot.

Az albán menekültek száma 1998 végére elérhette a 2-300 ezret, a halottaké a 3000 főt. 1998 októberében a NATO légicsapásokkal fenyegette meg Szerbiát, ha nem hagyja abba a tisztogató akciót.

13. Marilyn Monroe több ezer ember előtt lép fel Koreában – 1954

14. Gyermekek az auschwitzi táborban – 1942

14 éves auschwitzi gyermekekről készül a fotó 1942 decemberében. Létezésükről más nyomot nem találtak.

15. Gyermekek gázmaszkban – 1937

Viktor Bulla 1937-es képe, amely gázálarcos gyermekeket ábrázol, 4 évvel a leningrádi ostrom előtt készült. Bármilyen furcsa is, a fotó nem a háború szörnyűségeit hivatott bemutatni, hanem azt, amire a Szovjetunió büszke lehetett: egy 10-15 éves, jól felszerelt és kiképzett fiatal, bátor harcosokból álló úttörő szervezetet.

A mai cserkészektől eltérő módon hozzájárultak a háborús erőfeszítésekhez – sok ezren haltak meg katonai személyzetként csatákban –, illetve a náci Németországgal szembeni ellenállás során titokban az ellenség által megszállt területeken, még koncentrációs táborokban is. A túlélők közül sokakat állami kitüntetésekben részesítettek.

Cikksorozatunk előző részei:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek