Starity

Ma lenne 50 éves Kurt Cobain

2017. február 20. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt évtizeddel ezelőtt a mai napon látta meg a napvilágot a Nirvana frontembere, a grunge megteremtőjeként is emlegetett Kurt Cobain.

hirdetés

Keserédes a mai nap a Nirvana rajongóinak számára, hiszen kedvencük sajnos nem érhette meg 50. születésnapját – 1994. április 5-én (27 éves korában) vélhetőleg öngyilkosság következtében életét vesztette. Cobaint nemcsak szerettei, rajongói, hanem egy egész generáció gyászolta, emellett tucatnyian dobták el életüket csak azért, mert nem tudtak egy olyan világban élni, amelyikben ő nem létezik.

A zenészt – bár lassan már 23 éve nincs közöttünk – a mai napig siratják, aktáját pedig több ízben is felnyitották, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban kizárható-e az idegenkezűség a halálában. Ugyan már életében is nagy felhajtás vette körül, ő magasról tett rá, egszerű, fényűzéstől mentes életet élt. Munkásságát is sokkal inkább halála után ismerték el – életéről több film is készült (Kurt & Courtney, Az utolsó napok, Montage of Heck).

Születésnapján lánya, a 24 éves Frances Bean is felköszöntötte az Instagramon, mintegy megemlékezve róla, bár ezt megelőzően csak nagyon ritkán ejtett szót apjáról, akit sosem volt alkalma személyesen megismerni.

Ma lenne az 50. születésnapod. Szeretünk téged és hiányzol. Köszönöm szépen, hogy megajándékoztál az élettel. Mindig a te lányod, Frances Bean Cobain.

Frances egyébként két évvel ezelőtt nyilatkozott először apjáról. Ő mindössze 20 hónapos volt, amikor az a bizonyos Remington-vadászpuska kioltotta Kurt életét.

Kurt eljutott arra a pontra, ahol végül fel kellett áldoznia a művészetének minden egyes apró darabkáját, mert a világ ezt követelte tőle. Azt hiszem ez volt az egyik fő kiváltó oka annak, hogy úgy érezte, nem akar tovább itt lenni. Azt hitte, mindenki boldogabb lenne nélküle. Ha most élne, nekem is lenne egy apukám. Hihetetlen élmény lenne számomra! (...) Egy művész vagy zenész szavatossági ideje nem különösebben hosszú. Kurtöt azért emelték ikonikus státuszába, mert sosem öregszik meg. Mindig fontos lesz és örökké szép marad. (...) Az apukám kivételesen ambíciózus volt. Rengeteg teher nyomta a vállát, ami végül eltérítette a törekvéseitől. Szerette volna, hogy a zenekara sikeres legyen, de k*rvára nem akart egy generáció szószólója lenni

– nyilatkozta a Rolling Stone-nak Frances 2015-ben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek