Starity

A Tizenhárom okom volt 10. évfordulós kiadásának befejezésében Hannah életben marad

2017. március 07. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éppen tíz évvel ezelőtt jelent meg a könyvesboltok polcain Jay Asher megindító regénye, a Tizenhárom okom volt, melyet a Netflix hamarosan képernyőre visz.

hirdetés

Fantasztikus év az idei a Tizenhárom okom volt rajongói számára, hiszen hónap végén debütál a bestseller által ihletett tévésorozat, emellett pedig újra kiadásra kerül a regény – méghozzá limitált kiadásban –, ám ami még ennél is fontosabb: az író eredeti befejezését tartalmazza majd, vagyis a történet főszereplője életben marad.

A regényről röviden: A történet főszereplője, a tizenéves Hannah, aki új diákként érkezik a középiskolába, ám néhány hónappal később iskolatársai legnagyobb megdöbbenésére öngyilkosságot követ el. Mielőtt ezt megtenné, készít egy tucat kazettát, melyeken elmagyarázza, miért is oltja ki az életét, és a felvételeket elküldi azoknak, akiket hibásnak tart azért, amiért odáig jutott, hogy a halált válassza az élettel szemben.

Ez a fordulat több ok miatt is fontos volt a regény szerzőjének, mellyel kapcsolatban nemrég exkluzív interjút adott.

A könyv írója, Jay Asher

Volt egy rokonom, aki a középiskola első évében öngyilkosságot kísérelt meg, de túlélte, és évekkel később ez az emlék inspirálta a könyvet. Ez volt a kezdeti elgondolás, ami miatt életben akartam hagyni Hannah karakterét. Talán azt gondoltam, hogy ez egy olyan fordulat lenne, amire senki nem számít, és ezáltal adtam volna a szereplőknek egy második esélyt. Végül is mindegy, miért, úgy éreztem, hogy ez a fajta befejezés nem illik a történethez és a téma komolyságához [így másképp döntöttem]. Ha valaki öngyilkosságra adja a fejét, nem szokott lenni második esély

– indokolta Asher, honnan jött a téma és hogy miért döntött végül úgy, hogy Hannah meghal, majd szót ejtett arról is, milyen üzenetet szeretett volna közvetíteni a fiatalság felé.

Azt szerettem volna közvetíteni, illetve arra akartam emlékeztetni az olvasókat, hogy minden, amit teszünk, hatással van másokra. Amikor mondunk vagy teszünk dolgokat, sosem tudhatjuk, hogyan hat majd a másikra, mert többnyire nem tudjuk, mi mindenen ment keresztül a múltban. Ez persze nem csak a rossz dolgokra igaz, hiszen nem tudhatjuk azt sem, hogy egy-egy kedves szó vagy tett mit válthat ki a másikból.

A főszereplő eredetileg életben maradt volna... vajon a Netflix élni fog ennek a fordulatnak a lehetőségével? I Fotó: Netflix

Jay bevallotta a beszélgetés során, hogy őt magát is meglepte a könyv sikere, és nem számított arra, hogy ilyen átütő ereje lesz a számára is kedves történetnek.

Őszintén szólva nem hittem, hogy ekkora sikere lesz a regénynek, de ezt ne mondd el a kiadómnak! Azt gondoltam, lesznek páran, akik imádni fogják, de arról fogalmam sem volt, hogy egy ilyen széles közönség fog tudni azonosulni vele.

És hogy mi az író véleménye a hamarosan startoló sorozatról? Íme:

Izgatott vagyok az olvasóim miatt, hiszen ezúttal egy más szinten tapasztalják meg a történetet. A stáb fenomenális, számomra nyilvánvaló, mennyire szeretik ezt a cselekményt, és persze én is izgulok, mert így Hannah története olyanokhoz is eljut, akik egyébként nem olvasták a könyvet. Nekik, a leendő új olvasóknak azt üzenném, hogy úgy tekintsenek a könyvre, mint a sajátjukra, és ne törődjenek azzal, mit mondanak róla mások – legyenek akár jók, akár rosszak azok a vélemények. Mint minden más könyv esetében, szerezzék meg a saját tapasztalatukat a karakterekkel.

A történetet Clay szemével ismerjük meg I Fotó: Netflix

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek