Starity

16 tipp a pihentető alváshoz

2017. március 31. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valamennyiünkkel előfordul olykor, hogy nem tudunk elaludni és csak álmosan forgolódunk az ágyunkban. Cikkünkben most elhoztunk nektek 16 tippet, melyek segítenek megszüntetni az álmatlan éjszakákat és általuk minőségibb lehet maga a pihenés is.

hirdetés

1. Fogyassz olyan ételt, ami magnéziumot tartalmaz!

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magnézium fontos szerepet játszik abban, hogy képesek legyünk átaludni az éjszakát, így érdemes a nap folyamán olyan ételeket fogyasztani, amelyek tartalmaznak magnéziumot (pl. tökmag, spenót, mángold) vagy fogyassz ZMA táplálék-kiegészítőt fél órával lefekvés előtt.

2. Szundíts egyet a nap folyamán!

Egy 10-30 perces pihenő a délután során bebiztosítja az esti nyugodt alvást is. Ha azonban többet alszunk ilyenkor, akkor az alvás egy mélyebb fázisába kerülünk, ezt követően pedig még fáradtabbak, nyúzottabbak leszünk, így érdemes megfogadni a kevesebb több elvet.

3. A hálószobádat kizárólag alvásra, pihenésre használd!

A hálószobád kifejezetten az ágybeli tevékenységeket (ide értve a nemi életet is) kell szolgálja ahhoz, hogy az agyad a pihenéssel és alvással kapcsolja össze ezt a területet.

4. Tartsd kellemes hűvösen a hálószobádat!

Az ideális hőmérséklet 15 és 23 Celsius-fok körül mozog – ha a skálán kívül esik a hőmérsékleti érték, az rosszabb minőségű alvást és gyakoribb éjszakai ébredést eredményezhet.

5. Vegyél egy forró fürdőt / zuhanyt alvás előtt!

A meleg víz segít az elme ellazulásában, a testhőmérséklet e tevékenység közbeni megváltozása pedig elálmosítja az embert.

6. Állíts be egy állandó lefekvési és felkelési időpontot!

Előbbit olykor nehéz lehet kivitelezni, de a reggeli ébredés beállítása nagyon fontos szerepet játszik az alvási szokásainkban. Mindig azonos időpontban ébredj reggelente (még hétvégén is!), mert a szabálytalan fekvés-kelés és a naponta változó alvásmennyiség rossz minőségű pihenést eredményezhet, illetve akár ezzel kapcsolatos zavarok is kialakulhatnak.

7. Pótold be a kimaradt alvást!

Sokáig fent maradtál előző éjszaka? Sebaj, bármelyikünkkel megeshet, de ilyenkor ügyelj arra, hogy bepótold az elmulasztott időt, például a következő napokban aludj egy-egy órával többet.

8. Ne forgolódj!

NÍem tudsz elaludni? Már több, mint húsz perce ébren forgolódsz az ágyban? Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha felkelsz és valamilyen pihenetető tevékenységbe kezdesz (pl. olvasás, zenehallgatás), ami segít elálmosodnod. Ha azon agyalsz, miért nem tudsz elaludni, csak még stresszesebb leszel, így még kevésbé sikerül kipihenned magad.

9. Csekkold a gyógyszereidet!

Egyes készítmények zavarhatják az alvást, így érdemes elolvasni az általad szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját (különös tekintettel az esetleges mellékhatásokra), hogy megtudd, nem azok állnak-e pihenésed útjában.

10. Tedd el az arcod közeléből az ébresztőt!

Azt nézni, milyen lassan telik az idő, csak még jobban felstresszel és még jobban megnehezíti az álomba szenderedést, ráadásul az elektronikus kütyükből áradó mesterséges fény megzavarhatja a cirkadián ritmusod, így a tested azt hiszi, nappal van és nem alvásidő.

11. Szagolj levendulát!

Ha nincs otthon virágod, akkor érdemes beszerezni egy ilyen illatpárnát, gyertyát vagy illóolajat ugyanis a tudósok az inszomnia ellenszerének is tartják a levendulát. 

12. Végezz izomlazító gyakorlatokat!

Kezdd a lábaddal! Feszítsd meg az izmaidat, számolj el ötig, majd lazítsd el őket! Tedd meg ugyanezt a többi izmoddal is, ugyanis ez a gyakorlatsor amellett, hogy ellazít, a légzésre irányítja a figyelmed, amivel a tested felkészül az alvásra.

13. Csökkentsd le a fényerőt!

Ha nem tudsz sötétben aludni, akkor csinálj hangulatos félhomályt a hálódban, ugyanis az erőteljes fény vagy az elektronikai eszközök úgynevezett kék fénye csak alvászavarokhoz vezetnek.

14. Szívj egy kis friss levegőt!

Ahogy fent már említettük, a megfelelő légzés nagyon fontos a mély, pihentető alvás szempontjából, így vegyél mély lélegzeteket – ez segít szabályozni a szervezet belső biológiai óráját és a nyugodt légzés már az alvásra készíti fel a testet.

15. Igyál valami meleget!

Bár orvosilag nem bizonyított, hogy egy langyos pohár tej vagy kakaó segít az elálmosodásban, kétség sem fér hozzá, hogy relaxáló jelleggel bír a szervezetre.

16. Tegyél egy gerezd fokhagymát a párnád alá!

Igen, jól olvastad, egy gerezd fokhagymát, mivel ennek kéntartalmú vegyületei és erős aromája nyugtató hatással van a szervezetre, így elősegíti a minőségi alvást. Ugyan elsőre talán furcsa lehet az illata, de néhány nap múlva hozzászoksz és úgy alszol tőle, mint a bunda!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek