Starity

7 érdekes tény a szeplőkről

2017. április 03. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akinek van, az általában utálja; akinek nincs, vágyik rá, hogy legyen. Bármelyik kategóriába is tartozol, egy biztos: a szeplő különleges bájt kölcsönöz az arcnak.

hirdetés
7 érdekes tény a szeplőkről
Fotó: A kép illusztráció

1. Két különböző típusa van

Mindkét típusra igaz, hogy apró, barna pöttyökként jelennek meg a bőrön és az évszaktól függően változhat a színük: télen elhalványulnak, nyáron erőteljesebben jelennek meg. Rachel Nazarian bőrgyógyász szerint ha hetekig napvédő krémmel ápoljuk a szeplős bőrfelületet, a pöttyök elhalványulhatnak, de természetesen nem tűnnek el teljesen. Feltűnőségük függhet attól, hol élünk, mennyi idősek vagyunk, illetve hogy mennyi melanocita (pigmentsejt) található a szervezetünkben.

2. Genetikailag öröklődik

A szeplők genetikailag vannak belénk programozva és megjelenésük függ a bőrünk és hajunk színétől. Az MC1R nevű gén szabályozza, milyen és mennyi melanint termel a szervezetünk. (A melaninoknak két típusa van: az egyik az eumelanin, ami a sötétebb színekért felelős, a másik pedig a pheomelanin, ami a világosakért.) Ha az MC1R gén inaktív, akkor a szervezet többet állít elő a pheomelaninből, ami világosabb bőrt és hajt eredményezhet, azaz nagyobb valószínűséggel fordul elő a bőrön szeplő is.

3. Senki nem születik szeplősnek

Láttál már szeplős kisbabát? Naná, hogy nem! A szeplősödésre való hajlamot ugyanis a génjeinkben hordozzuk, ami napsugárzás hatására aktiválódik, azaz több pigment termelődik ilyenkor.

4. Jelzik, mennyire érzékeny a bőröd a napfényre

Mivel a napsugarak hozzák őket elő, egyúttal azt is jelzik, mennyire érzékeny rá a bőröd. Minél inkább az, annál több szeplő jelenik meg rajtad, ez ugyanakkor veszélyes is, ugyanis növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. (Itt fontos megjegyezni, hogy a szeplők önmagukban sosem rákos sejtek.)

5. A természetes fényvédők megduplázzák számukat

A melanociták úgy viselkednek, mint természetes fényvédők, vagyis sötétítik a bőrt és csökkentik annak az UV-sugarakra való érzékenységét. Minél több szeplőd van, annál inkább oda kell figyelned bőröd egészségének védelmére.

6. Nem minden vörös hajú szeplős

Mivel a vörös hajú fiúk és lányok bőre kevesebb melanint tartalmaz, az az általános vélekedés róluk, hogy biztosan mind szeplősök, ez azonban nem igaz! Sokan azt hiszik, ugyanaz a gén felelős a színeikért és a szeplőért, de nagyjából csak a vörösek 80%-a rendelkezik az MC1R génnel. (A vörös hajjal kapcsolatban itt olvashatsz bővebben.)

7. A középkorban a boszorkányság jelének tartották

Bár a férfiak között is akadnak olyanok, akik szeplősök, a középkorban alapvetően a női gonszság jelének tartották a szeplőket, vagyis boszorkánysággal vádolták azokat a hölgyeket, akiknél megjelentek és máglyán elégették őket.

 

Szeplős hírességek (a teljesség igénye nélkül): Sienna Miller, Olivia Munn, Rashida Jones, Bar Rafaeli, Emma Stone, Lily Cole, Emma Watson, Erin Heatherton, Gisele Bündchen, Lucy Liu, Rachel Bilson, Julianne Moore, America Ferrera, Kylie Jenner, Lindsay Lohan, Julianne Nicholson, Mischa Barton, Amy Smart

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek