Starity

Ezért ne puszilgasd a kutyádat

2017. április 07. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A statisztikák kimutatták, hogy a legtöbb kutyatulajdonos családtagnak tekinti négylábú barátját, így természetesen neki is jár a puszi, ám azt csak kevesen tudják, hogy ez a testi kontaktus milyen veszélyeket rejt magában.

hirdetés

Cikkünkben elhozzuk, milyen kérdések merülhetnek fel a kutyák és az ember közötti kontaktus egészségügyi következményeivel kapcsolatban és természetesen szakértők segítségével meg is válaszoljuk ezeket.

A kép illusztráció

Igaz, hogy a kutyák szája tisztább, mint az embereké?

Ez abszolút csak mítosz, ami könnyűszerrel megcáfolható! Marty Becker, a Chicken Soup for the Soul of the Dog Owner című könyv írója oszlatta el ezt a téveszmét, amikor rámutatott, hogy míg mi, emberek megpusziljuk egymást találkozáskor, addig a kutyák egész máshogy (egymás hátsójának megszaglászásával) üdvözlik egymást.

Mennyi baktérium lehet egy kutya nyálában?

A baktériumok nem csak a kutyák nyálában találhatóak meg. Ezek az állatok az egész életüket azzal töltik, hogy mindenféle koszos sarkokat és ürülékeket szaglásznak, így alapvetően az egész pofájuk tele van baktériumokkal és vírusokkal

– magyarázta John Oxford, a londoni Queen Mary egyetem virológiai- és bakteriológiai professzora.

A kép illusztráció

Mi történhet, ha ezek a baktériumok az emberi szervezetbe kerülnek?

Míg ezek a baktériumok és vírusok teljesen természetesen fordulnak elő kis kedvenceinken és nem ártanak nekik, az emberi szervezetbe jutva azonban komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Ez egy brit hölggyel meg is történt nemrég, ugyanis nem tudva, hogy megfertőződött kutyája nyála által, egyszer csak azt vette észre magán, hogy beszéde megváltozott, összefolyt. Természetesen rögtön kivizsgáltatta magát és a vérteszt kimutatta, hogy capnocytophaga canimorsus baktériummal fertőződött meg, ami a kutyák és macskák nyálában egyaránt megtalálható.

Milyen más betegségeket kaphatunk el a háziállatainktól?

  • A ringworm a leggyakrabban előforduló fertőzési forma, melynek során a bőrünkön jelennek meg csúnya sebek – épp ezért sömörnek is nevezik. Ezt a gombás bőrfertőzést kizárólag azáltal kaphatjuk el, ha megpusziljuk az állatot.
  • Az MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) a másik gyakran előfforduló betegség, amit elkaphatunk négylábú barátainktól – ez szintén a bőrt támadja meg és szintén puszival terjed, ez esetben főképp akkor, ha az állat megnyal minket.
  • A harmadik leggyakoribb fertőzési forma a Capnocytophaga сanimorsus, melynek baktériumai nyílt seb által a szervezetbe jutva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.
A kép illusztráció

Hogyan lehet a fentieket megelőzni?

  1. Ne puszilgasd a kisállatodat és ne hagyd, hogy ő megnyalja az arcodat! Ne etesd az asztalról és sose hagyd, hogy abból az edényből falatozzon, amiből te / ti is esztek!
  2. Minden egyes alkalommal alaposan moss kezet, miután érintkeztél vele!
  3. Mindig adasd be neki a szükséges védőoltásokat!
  4. Speciális antibakteriális, fertőtlenítő samponnal tartsd őt tisztán!
  5. Tegyél róla, hogy kedvenced ne lépjen kontaktusba elcsatangolt és / vagy vadállatokkal! Amikor a parkban sétáltatod a kutyádat, ne hagyd, hogy bármit is felszedjen és megegyen a földről!
  6. Ne etesd őt nyers tojással, nyers hússal és nyers hallal!
  7. Rendszeresen mosd el és fertőtlenítsd a tálkáját és fertőtlenítővel takarítsd a lakást is!
  8. Amennyiben észreveszed, hogy négylábú társad rosszul érzi magát, nem vesz magához táplálékot vagy emésztési zavaroktól szenved, azonnal fordulj vele orvoshoz!

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek