Starity

9 jel, hogy toxikus párkapcsolatban élsz

2017. április 13. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társadalom azt diktálja belénk, hogy egy kapcsolatban mindkét fél függ a másiktól, de a valóságban nem kell, hogy ez így legyen. Sőt! Mindkét félnek szüksége van némi „énidőre”, amit a párjától távol tölthet. A szerelem azonban mint tudjuk, vak, így sokszor észre sem vesszük, ha a kapcsolatunk érzelmi abúzusba vált át.

hirdetés

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtük a toxikus párkapcsolat intő jeleit, melyek közül ha többet is tapasztalsz otthon, érdemes elgondolkoznod a hogyan továbbot illetően.

1. Nem engedi, hogy találkozz a barátaiddal

Ritkán futsz össze a barátaiddal és a kedvesed még olyankor is veled van? Rosz jel! Egy eegészséges párkapcsolatban kell, hogy teret adjatok a másiknak, amikor olyasmit csináltok, amit annak előtte. A barátok ráadásul nagyon fontos részei az életünknek, nem szabad őket elhagyagolni a szerelmünk miatt, mert míg életünk során több kapcsolatunk is véget ér, az igaz barátaink mindig mellettünk maradnak, ha ápoljuk a hozzájuk fűződő viszonyunkat.

2. Szabályozza, mennyit és mire költhetsz

Szép dolog a közösködés és a keresetetek azonos célokra való félretétele és elköltése, ugyanakkor ha a párod túlságosan szabályozza, mire mennyit költesz, az akár a gazdasági erőszak egyik formája is lehet. Ha régóta vagytok együtt és közösen tervezitek a jövőt, természetesen élhettek közös kasszán, de legyen a fizetéseteknek olyan része, amit szabadon félretehettek vagy elkölthettek, elvégre arra is érdemes gondolni, hogy mi lesz akkor, ha véget ér a kapcsolat.

3. Folyton csekkolja a telefonodat

Szögezzük le, hogy a másik üzeneteinek, e-mailjeinek átnézése egyáltalán nem normális és ugyancsak a másikra való érzelmi rátelepedés jele, nem pedig a bizalomé. Egymás ellenőrzése idővel oda vezethet, hogy eltávolodtok egymástól és amolyan „csakazértis” alapon titkolózni kezdtek a másik elől. Meg kell tanulnotok enélkül is bízni egymásban, hiszen egy egészséges kapcsolat ezen alapszik.

4. Megszabja hogyan öltözködj

Egy kapcsolat alapja értelemszerűen saját magad és a másik elfogadásával és tisztelésével kezdődik, de ha életed párja folyton beleszól, hogyan öltözködj (lányok esetében a smink / manikűr, stb. is ide értendő), az nagyon rossz hatással lehet az önértékelésedre és az önbizalmadra. Meg kell értessétek egymással, hogy nem másoknak, hanem magatoknak akartok tetszeni és az öltözködésetek a stílusotok, a személyiségetek része.

5. Dühbe gurul, ha nem veszed fel rögtön a telefonodat, amikor hív

Ha gyomorgörcsöd van, amikor meglátsz tőle egy nem fogadott hívást és már előre tartasz a rád váró „fejmosástól”, akkor nem árt elgondolkodnod, hová is tartotok. Ezzel ismét visszakanyarodunk a már korábban említett kliséhez, miszerint egy egészséges párkapcsolat a bizalmon alapszik és kell, hogy teret adjatok a másiknak.

6. Féltékeny a legjobb barátodra / barátnődre

A féltékenység olyan, mint egy betegség: belülről rágja az embert és stresszt eredményez. Természetesen ez egyik fél számára sem jó és abszolút a bizalom hiányát jelzi. Ha a szerelmed folyamatosan féltékenykedik és számon kér, erős a gyanú, hogy a kapcsolatotok sosem lesz igazán stabil, és a zöld szemű szörny idővel kettőtök közzé áll.

7. Félsz megmondani neki, mi jár a fejedben

A szerelem a boldogságról, nem pedig a rettegésről kell szóljon, ezt mindig tartsd észben! Csak egy olyan partner mellett lehetsz maradéktalanul boldog hosszútávon, akiben bízol, aki mellett magabiztos vagy és akivel szégyenérzet és gátlások nélkül beszélhetsz bármiről. Ne félj megosztani vele a gondolataidat, érzéseidet és aggályaidat, ugyanakkor légy te is nyitott az ő mondanivalójára. Tiszteljétek egymás álláspontját – még ha el is tér a sajátotoktól –, hiszen olykor épp ez segít erősebbé tenni a kapcsolatot.

8. Folyton piszkál valamiért

Semmi jóra nem vezet, ha folyamatosan érzelmi abúzust követ el a társad ellened. Ha állandóan beszól, kritizál, az mindig intő jel, amit csak tovább súlyosbít, ha te is felveszed a kesztyűt és a beszélgetés egy kölcsönös „sárdobálásba” megy át. Gondolj arra, hogy te jobb vagy ennél és ha nem tudtok közös nevezőre jutni és továbbra is inzultál, érdemes átgondolnod, hogy vajon valóban így tervezed-e a jövődet és hogy van-e értelme még több időt elvesztegetni egy ilyen emberre.

9. A szeretteid már figyelmeztettek, hogy nem jó neked ez a kapcsolat

Ha a családtagjaid és / vagy barátaid már többször is megpróbáltak rámutatni, hogy nem igazán melléd való a párod, annak minden bizonnyal oka van. Elvégre a szeretteid ismernek téged a legjobban és kívülállóként objektíven látják a dolgokat: nekik hamarabb feltűnik, ha megváltoztál a kapcsolat hatására, ha boldogtalan, feltűnően csendes és zaklatott lettél. Nem árt hallgatnod rájuk, hiszen bár néha úgy érezheted, kioktatnak, ne felejtsd el, hogy szeretnek téged és a legjobbat akarják neked!

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek