Starity

Ülőmunkát végzel? Így óvd az egészséged!

2017. április 24. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság egyre többen végeznek ülőmunkát, ami talán elsőre jól hangzik, hiszen az ember sosem fárad el fizikailag, ám ennek is megvannak a maga buktatói. Cikkünkben elhoztunk milyen problémákkal járhat az ilyen munkavégzés, és hogyan tehetünk ellene.

hirdetés

Lábfájás

Mivel az idő nagy részében ülsz, nem mindegy, hogyan teszed azt. Ha egy mód van rá, ne tedd keresztbe a lábaidat, mert ez a testhelyzet rossz hatással lehet a vérkeringésedre, összenyomja a vénákat és zsibbadáshoz, valamint „nyughatatlan láb” szindrómához vezethet. Az első és legfontosabb, hogy úgy állítsd be a székedet, hogy a lábaid ne lógjanak, és az ülés széle ne nyomja a térdhajlatodat. A talpad a földet érje, a combjaid és a vádlid kicsivel nagyobb, mint 90°-os szöget zárjanak be.

Hátfájás

A hát- és derékfájás elkerülése végett olyan ülőalkalmatosságot keress, melynek mélysége megegyezik a csípőd hosszával. Ha túl nagy széken ülsz, tegyél párnád a derekad mögé, ami részben leveszi rólad a terhet, máskülönben, ha lejjebb csúszol benne, erős hátfájásra számíthatsz.

Kézfájás

Ha számítógépen dolgozol, a kezeid állandó feszültségnek, megterhelésnek vannak kitéve akkor is, ha ezt egyébként munka közben nem is érzed. Ez a terhelés és a helytelen pozíció kézfájást és zsibbadást idézhet elő, amit úgy előzhetsz meg, ha odafigyelsz arra, hogy a váll és az alkarok derékszöget zárjanak be – ilyenkor a billentyűzet és az egér könyökszintben vannak. (A csuklóknak egyenesen kell állniuk, nem billenhetnek ki.)

Nyakfájás

A nyakfájás megelőzésének első és legfontosabb lépése, hogy állítsd be a monitorodat. Ha túl alacsony, akkor be kell hajlítani a hátadat vagy lecsúszni a széken, ami se a nyakadnak, se a hátadnak nem tesz jót, ráadásul sérvhez vezethet. Helyezkedj el kényelmesen a székedben és úgy állítsd be a monitorodat, hogy az közvetlenül szemben legyen veled (ennek érdekében akár egy kis emelvényre is állíthatod). A lényeg, hogy ne kelljen lehajolnod, felfelé ágaskodnod, vagy oldalra nézned ahhoz, hogy jól lásd a képernyőt.

Szemfájás

Szintén azoknál jelentkezik, akik idejük nagy részét monitor előtt töltik, így könnyen és gyorsan elfárad a szemük. Ilyenkor ismét az elsődleges feladat a monitor beállítása – az orvosok szerint azon túl, hogy szemben kell lennie veled, legalább 50 cm-re legyen az arcodtól. Második lépés, hogy vedd kissebbre a fényerőt – ha ablak mellett ülsz, húzd el a függönyt. Érdemes beszerezni egy speciális szemüveget is, ami kiszűri a spektrum (látható fény) egy részét, így kevésbé fárad el a szemed; emellett erősen ajánlott óránként pár perc szünetet tartani és felállni a gép elől.

Gyors kifáradás, egészségügyi problémák

A túl sok ülés a fentieken túl egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet, példának okáért a mozgásszegény életmód hízást és érrendszeri gondokat idézhet elő. A fájdalmokon túl pedig fáradtságérzet, végtagzsibbadás és magas vérnyomás jelentkezhet, így az ülőmunka mellett erősen ajánlott a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek