Starity

10 dolog, amit az idei Euróvízióról tudunk

2017. április 29. 02:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mivel már hamarosan kezdetét veszi a műsor, elhoztunk pár infót, amiről esetleg lemaradhattál vagy meghozhatja a kedved a műsorhoz.

hirdetés

1. Az adások ideje

Az első elődöntő 2017. május 9-én, kedden este 10 órától lesz, a második elődöntőre május 11-én, csütörtökön este 10-kor kerül sor míg a döntőt május 13-án szombaton este 10 órától láthatjuk a Duna TV-n. Rátonyi Kriszta és Freddie lesz a szinkron tolmácsunk. Hogy melyik adásban ki adja elő a szerzeményeit azt itt elolvashatjátok. A teljes lejátszási listát pedig itt találjátok.

2. Oroszország nem vesz részt

Azt már olvashattátok, hogy Bosznia-Hercegovina visszalépett a versenytől, de idén Oroszországot se fogja senki képviselni. A Dalverseny úgy látszik idén sem marad politikamentes, ha az ukránokon és az oroszokon múlik. Az oroszok a kerekesszékes Julia Samoylovát küldték volna ki, de hiába aratott már most nagy sikert a Flame Is Burning című dala, élőben senki nem fogja hallani. 2015-ben ugyanis Julia koncertet adott a Krímszigeteken, de nem a szabályoknak megfelelően utazott ki, így három évre kitiltották Ukrajnából. Jogosan érezhették hát provokálásnak, hiszen az orosz nép nem engedett. Azt mondták vagy Julia vagy senki. Próbáltak pedig zöld ágra vergődni. Szóba jött az is, hogy küldjenek ki másik fellépőt, vagy az, hogy műholdon keresztül adhatná elő a dalát a szőke énekesnő.

Viszont egyik békítő alternatíva sem felelt meg Oroszországnak. Így nem csak hogy nem küldenek másik fellépőt, de az orosz TV még a műsort sem fogja közvetíteni. A helyzetben azért benne van az is, hogy a belső háború miatt most eléggé hadi helyzetben áll a két ország egymással.

Ezzel viszont az ukránok maguknak is keresztbe tettek, ugyanis felreppentek olyan hírek, hogy az EBU örökre kitiltja Ukrajnát a versenyből, ha nem adnak vízumot a verseny idejére az énekesnőnek. Ebben az évben főleg nagy felfordulást okozott, hiszen az idei év mottója „Ünnepeld a sokszínűséget!” lett. De úgy látszik még ez sem állíthatta meg a folytonos marakodást a két nemzet között. A laikusok persze arra gondolnak, hogy majd mégis csak megjelenik az énekesnő, hiszen hatalmas jövedelem kiesés lenne, ha nem találnak más országot Oroszország helyett, akik növelnék a nézettséget.

3. A magyar indulónak kint nagyobb sikere van

Bár itthon háborgunk, hogy Pápai Jocit küldték ki, hiszen a legtöbb kritikus szerint Joci egy gyenge NOX másolatot készített, amibe bele vitte a romák népies elemeit. De a külföldi reakciós videók többsége pozitív képet festett le a magyar indulóról.

Érdekes volt, megcsinált mindent, amit kell. Hozza a tradicionális elemeket, dobol, rapper, a refrén könnyen énekelhető és még a látványelemek is jók.

Bár azért kaptunk olyan kritikát is, miszerint jó a dal, de az előadó túl agresszívnak tűnik, ezért kényelmetlen számára a szerzemény, nem tudja élvezni. Illetve természetesen abba is belekötöttek, hogy senki nem érti mit énekel – ne aggódj, mi se!            

4. Adam Lambert mentoraltja képviseli Ausztráliát

5. A fülbemászó dalokat idén se kell nélkülözni

– Az olaszok dala egy gyors és bohókás dal, amit már a felénél énekelsz, pedig nem is (biztos, hogy) tudsz olaszul. 

– Alma dala annyira könnyed, annyira dallamos, hogy nehezen állod meg, hogy ne mozogjon a tested valamelyik része – természetes, aki nem szereti a francia nyelvet, annak nem biztos, hogy tetszeni fog.

6. Vannak dalok, amikről más jut az eszünkbe.

– A Gravity dallama is magával vonzza az az embert. Talán mert van benne valami ismerős? Britney rajongók, ti is halljátok

– This is love … ?! Már a címe is ismerős valahonnan

Emellett, mint írtunk róla, a német Levina szerzeményének a dallama is kísértetiesen ismerős

7. A horvátok nagyon ötletes kétnyelvű dallal indultak

Jacques Houdek a My Friend című dalt két nyelven, két különböző hangon énekli. Az egész dal egy párbeszédre épül, így nem is csoda, hogy az ember azt hiszi, két különböző emberről van szó.

8. A lettek végre beújítottak… egy kicsit

2015-ben eléggé sikoltozó dallal indultak, majd pedig 2016-ban kiküldték Aminata férfi megfelelőjét. Egy kaptafára ment mind a kettő. A refrénig egyhelyben állva beszéltek, majd a refrénben sikoltoztak. Idén végre egy kicsit beújítottak. Ha bár túl sokat nem mozog még a mostani kiküldött sem, már a sikítást elhagyták. Sőt, talán TOP 10 esélyes is a dal. Bár, meg kell hagyni, hogy a videoklip erősebb, mint az élő előadás.

9. Jódlizz te is!

A románok úgy döntöttek, miért is ne lehetne egy dalban jódlizni? Míg Alex Florea a rappel próbálja megnyerni a közönséget, addig Ilinca megállás énekli, hogy ”Yodel It!”. Nem tudjuk meddig fognak eljutni, hiszen eddig nem sok embert nyert meg. Az „Ezt most komolyan beszavazták, vagy csak hasra csapva kiküldtek valakit?” vélemény a leggyakoribb.

10. Tényleg Észtország kiküldötte a legrosszabb?

Az észtek idén Koit Toome és Laura párosát küldték ki. A Verona című dal, rengeteg negatív kommentet kapott. Ezenkívül, megjegyezték, hogy a klip nagyon jól sikerült, de a színpadon semmi kapcsolatot nem éreznek a két énekes között. Szóba hozták, hogy egymással háttal énekelnek, és ez mennyire nem jó megoldás. Nem lehet, hogy csak értelmezni kéne a szöveget?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

dal Eurovízió ESC 2017
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek