Starity

Ezt az öt fiatal felnőtteknek szóló regénysorozatot vették meg a legtöbben

2017. április 30. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Entertainment Weekly pár nappal ezelőtt hozta le annak az öt Young Adult könyvsorozatnak listáját, melyeket világszerte a legnagyobb példányszámban tudtak eladni. A lista a Coinage, Time Inc. felméréseit tartalmazza.

hirdetés
Ezt az öt fiatal felnőtteknek szóló regénysorozatot vették meg a legtöbben
Fotó: A kép csak illusztráció

A Young Adult regények kétség kívül hatalmas sikereknek örvendhetnek az ezredfroduló óta, hisz csak ebben az évtizedben több mint 40%-kal nőtt a fiatal felnőtteknek szóló könyvek keresete világszerte. Ezúttal az Entertainment Weekly számolt be arról, hogy melyek a legtöbb példányszámban eladott könyvsorozatok a Coinage, Time Inc. hivatalos felmérései alapján. A listán három lezárt és kettő még mindig aktív könyvszéria szerepel, a különbségek pedig igen nagynak számítanak.

5. Cassandra Clare: Árnyvadász Krónikák – 36 millió példány

Talán nem is olyan meglepő, hogy Cassandra Clare sikerszériája is bekerült a TOP 5-be, hisz az elmúlt években egyre több tinédzser nyilvánította kedvencévé az írónőt és Árnyvadász-könyveit. Az első kötet Csontváros címen jelent meg 2007. március 27-én, és ez volt Cassie debütáló regénye. Az írónő és díjnyertes sorozata nagy sikereknek örvendhet azóta is, hisz mindamellett, hogy világszerte megismerték és megszerették könyveit, 2013-ban adaptálták a Csontváros történetét Lily Collins és Jamie Campbell Bower főszereplésével, 2016 elején pedig Shadowhunters címen startolt a Freeform-on a Végzet Ereklyéi-könyveket feldolgozó sorozat. A szerző jelenleg is aktívan jelentet meg olyan könyveket, melyek az Árnyvadászok világában játszódnak, a legközelebb megjelenő regény, a Gonosz fortélyok második része, a Lord of Shadows 2017 áprilisában fog a boltok polcaira kerülni.

Cassandra Clare Pokoli szerkezetek című trilógiájának kötetei. Balról jobbra: Az angyal, A herceg, A hercegnő

4. Suzanne Collins: Az éhezők viadala – 65 millió példány

Suzanne Collins gyerekeknek szóló műsorok forgatókönyvírásával kezdte pályafutását, mára már leghíresebb trilógiájának, Az éhezők viadalának írójaként szokták emlegetni. Az első kötet 2008. szeptember 14-én került kiadásra a Scholastic Press kiadó által, hat évvel később pedig, 2012-ben a mozivásznon is viszont találkozhattunk a híres művel Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks és Willow Shields főszereplésével. A film nagy sikerének köszönhetően a már amúgy is bestseller regényt rengetegen megismerték, és több tíz millió példányban sikerült is eladni. A trilógia utolsó része, A kiválasztott 2010. augusztus 24-én jelent meg, az utolsó film premierjére pedig 2015. november 18-án került sor. 

Az éhezők viadala-könyvek balról jobbra felsorakoztatva: Az éhezők viadala, Futótűz és A kiválasztott

3. R.L. Stine: Fear Street – 80 millió példány

Ugyan hazánkban R.L. Stine regénysorozata még nem került kiadásra, a külföldi országokban igen nagy népszerűségnek örvendhetnek a '90-es években fénykorát élő Fear Street-könyvek. Az eredeti széria 52 darab könyvet tartalmaz, az első rész pedig, a The New Girl 1989-ben került kiadásra. A sorozathoz több kiegészítő és spin-off regény is íródott, a legújabb Fear Street-regény pedig, a Give Me a K-I-L-L 2017. április 4-én jelent meg.

A Fear Street-széria első három kötete a több, mint 52 regényből

2. Stephenie Meyer: Alkonyat – 120 millió példány

Szinte alig akad olyan ember, aki ne hallott volna Stephenie Meyer méltán híres Alkonyat-sorozatáról, mely egyaránt hideget és meleget is kapott a kritikusoktól az elmúlt években. Az első rész 2006. szeptember 6-án jelent meg a Little, Brown and Company kiadó jóvoltából, az első film premierjére pedig 2008. november 17-én került sor az Egyesült Államokban Kristen Stewart, Robert Pattinson és Taylor Lautner főszereplése mellett. Stephenie regényei kétség kívül hatalmas löketet kaptak a sikerhez vezető úton a filmek által, mely tinédzserlányok milliói kedvence lett a 2000-es évek végén. A könyvsorozat lezárására 2008. augusztus 2-án került sor a Hajnalhasadással, az utolsó filmet pedig 2012 novemberében kezdték el vetíteni a mozik. Magyarországon a sorozat a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően terjedt el nagyobb körökben 2009 elején.

A Twilight-könyvek részei sorrendben, balról jobbra: Alkonyat, Újhold, Napfogyatkozás, Hajnalhasadás

1. J.K. Rowling: Harry Potter – 504 millió példány

Valószínűleg senki sem lepődött meg, hogy J.K. Rowling sikersorozata vezeti a listát, mely a legtöbb fiatal felnőtteknek szóló könyvek eladását vesézi ki. A lista második helyezettjéhez képest hatalmas ugrást vélhetünk felfedezni, hisz alig kevesebb, mint 400 millió példányszám a különbség a két sorozat között. A széria első része, a Harry Potter és a bölcsek köve 1997. június 26-án került kiadásra Nagy-Britanniában a Bloomsbury kiadó gondozásában, és tíz éven át, egészen 2007-ig jelentek meg a Harry Potter-sorozat kötetei világszerte. Az első film premierjére hazánkban 2001. december 13-án került sor mára már olyan neves színészek főszereplésével, mint Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Tom Felton, az utolsó filmet pedig 2011. július 7-én mutatták be Londonban. A fő sorozat mellett több kiegészítő kötet is napvilágot látott, külön kiemelve a Legendás állatok és megfigyelésük című tankönyvet, melyből nem is olyan rég egy film is készült, bemutatására pedig 2016 végén került sor a kanadai mozikban elsőként Eddie Redmayne főszereplésével. 2016. június 30-án megjelent a Harry Potter és az elátkozott gyermek-színdarab forgatókönyve is.

J.K Rowling sikersorozatának kötetei sorrendben, balról jobbra: Harry Potter és a bölcsek köve, Harry Potter és a titkok kamrája, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a tűz serlege, Harry Potter és a főnix rendje, Harry Potter és a félvér herceg, Harry Potter és a halál ereklyéi

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek