Starity

5 dolog, amit nem tudtál a Sabatonról

2017. április 30. 19:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zenekar basszusgitárosa és egyik alapítója tegnap adott interjút egy internetes lapnak, melyből kiderült néhány, még ismeretlen tény a csapatról.

hirdetés
5 dolog, amit nem tudtál a Sabatonról
Fotó: Graspop Metal Meeting

A zenekart 1999-ben alapította Pär Sundström, basszusgitáros és Joakim Brodén énekes, akik közel két évtizede jobbnál-jobb dalokat alkotnak bizonyos történelmi eseményekről. A csapat ugyanazokról az esetekről énekel, melyek az iskolában is kötelező tananyagként vannak feltüntetve, ám be kell vallanunk zenei aláfestés mellett a történetek sokkal érdekesebbek és figyelemfelkeltőbbek, mint amikor le kell ülni és megtanulni őket.

2012-ben a formáció kissé szétesett, ugyanis napjainkra már csak Brodén és Sundström maradt meg pozíciójában az alapítók közül. A zenészek viszont nem csüggedtek, hiszen nem sokkal később új tagokkal bővültek soraik – többek között az új ütős érkezett Hannes van Dahl (ex-Evergrey) személyében, a gitárosok pedig Chris Rörland és Thobbe Englund lettek.

Az új felellású csapat azóta két erős, és nem mellesleg nagy sikernek örvendő lemezt jelentetett meg a Heroes (2014), valamint a tavaly megjelent The Last Stand képében, ami alig egy héttel a megjelenése után a számlisták élén foglalt helyet, továbbá 2016 legjobb albumának lett titulálva.

Az örömbe azonban ürüm is vegyült, hiszen Thobbe a korong megjelenése után elhagyta a csatametálosok legénységét – helyét a fiatal Tommy Johansson vette át. A svéd ötös hamarosan a Battle Beast és a Leaves' Eyes nevezetű zenekarokkal indul egy kisebb turnéra, ebből adódóan az AXS nevezetű lap mikrofonvégre kapta az együttes társalapítóját, Pärt, aki öt olyan érdekességet árult el a csapatról, amit még nem biztos, hogy tudunk a híres-nevezetes Sabatonról.

A Sabaton 2012-ben

1. Amikor a zenekar megalakult, az énekesük, Joakim valójában csak billentyűs volt, aki csak néhány sikeres próbálkozás után kezdett el énekelni. Az első hat évben Joakim időről időre billentyűzött és énekelt is. Joakim egyébként a közelmúltban erősítette meg a hírt, hogy valóban csak ideiglenesen volt ő az énekes, mindaddig, amíg a zenekar nem találja meg a megfelelő frontembert, hogy leváltsa őt. Mondandójához pedig mókásan hozzá fűzte azt is, hogy társai nagyon lusták voltak e téren, mivel ő maradt a vokalista.

2.  Pär képzett pirotechnikus. Az első években, amikor a Sabaton elkezdett pirotechnikát használni a fellépéseken, az ő programjai szerint a pirotechnikát különféle pedálokon és gombokon keresztül irányította a színpadon.

3. A jelenlegi dobosuk, Hannes Van Dahl a zenekar első előadásain dobtechnikusként tevékenykedett, amikor még Snowy Shaw volt az ütősük, és ő játszott a koncerteken.

4. Az új gitárosuk, Tommy Johansson mielőtt a Sabaton teljes jogú tagja lett, nagyon kedvelte az együttest, olyannyira, hogy ReinXeed nevezetű zenekarával feldolgozták a Sabaton legnépszerűbb dalát, a Primo Victoriát.

5. Chris Rörland, a másik gitárosuk professzionálisan helyt áll, amikor egy-egy videó utómunkára, vagy egy különleges effektre szorul. Továbbá ő készíti és tevezi a tagok számára a fellépőruhákat, de a díszlet- és albumborítók kinézetének megalkotásából is kiveszi a részét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek