Starity

Ha szereted a fiúbandákat, ez a könyvsorozat neked készült – ajánló

2017. május 07. 12:12   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legújabb cikksorozatunkban könyveket fogunk bemutatni személyes tapasztalat alapján. Íme az első ajánlónk: Stage Dive: Lead (szóló) regényéhez.

hirdetés
Ha szereted a fiúbandákat, ez a könyvsorozat neked készült – ajánló
Fotó: A kép csak illusztráció

Kylie Scott – az író

» Ausztrál írónő

» Honlapkyliescott.com

» Facebookfacebook.com/kyliescottwriter

» Twitter: twitter.com/KylieScottbooks

» moly.hu/alkotok/kylie-scott

Kylie Scott külföldön és hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend igényesen megírt YA-könyvei miatt. Legnagyobb sikerét egyértelműen a Stage Dive sorozattal érte el, aminek eddig négy része jelent meg:

  1. Kylie Scott: Lick 
  2. Kylie Scott: Play 
  3. Kylie Scott: Lead 
  4. Kylie Scott: Deep

Jó magam olvastam az első kettőt is, azonban a Könyvmolyképző jóvoltából a legutóbb a harmadik részhez sikerült hozzájutnom. Elsőként szeretném kiemelni, hogy a könyvek külön is értelmezhetőek, együtt olvasva azonban teljes egészet adnak ki. A korábbi cselekményre lehet következtetni olvasás közben is, bővebb háttérsztorit azonban nem ismertet az írónő, inkább az aktuális folyamatra koncentrál.

RÖVIDEN AZ ELŐZMÉNYRŐL

I. rész: LICK

Fülszöveg: Az ébredést Las Vegasban nem éppen így képzelte... Evelyn Thomas úgy tervezte, hogy hatalmas bulival ünnepeli a 21. születésnapját Las Vegasban. Őrült nagy bulival. De a legvadabb álmaiban sem jutott volna eszébe, hogy másnap reggel a fürdőszoba padlóján ébred, élete legdurvább másnaposságával, mellette egy kimondhatatlanul vonzó, félmeztelen, tetovált férfi, és az ujján gyűrű, amelyben akkora gyémánt van, hogy King Kong is elismerően csettintene. Bár emlékezne rá, hogyan jutott el ide!

»» Elérhető ezen a linken 2500 forintért

»» Értékelés: 5/5

»» Goodreads: 4,2

II. rész: PLAY

Fülszöveg: Csak arról volt szó, hogy úgy tesz, mintha egy rocksztár barátnője lenne. Arról nem, hogy bele is szeret... Mal Ericson, a világhírű Stage Dive rockbanda dobosa villámgyorsan rendbe akarja tenni az életét – egy rövid időre legalábbis. Úgy gondolja, a látszathoz az is éppen elég lesz, ha egy igazi jókislánnyal kezd mutatkozni. Nem úgy tervezte, hogy ez az átmeneti helyzet állandóvá válik, és nem sejthette, hogy éppen így találja meg az igazit. Anne Rollins álmában sem gondolta volna, hogy megismerkedik majd a rock egyik istenével, akinek a posztereivel tinédzserkorában ki volt plakátolva a szobája – és különösen nem ilyen körülmények között. Anne ugyanis anyagilag nem áll valami jól. Illetve nagyon nem. Ugyanakkor érzi, hogy ha pénzért cserébe úgy tesz, mintha a vad partiarc dobos csaja lenne, annak semmiképpen nem lehet jó vége. És teljesen mindegy, hogy mennyire szexis pasi Mal. Vagy mégsem?

»» Elérhető ezen a linken 2500 forintért

»» Értékelés: 5/4

»» Goodreads: 4,3

BÁRMELYIK (FIÚ)BANDA KÖNNYEDÉN BEHELYETTESÍTHETŐ

Talán azért is rendkívül népszerű a sztori, hiszen megmutatja egy átlagos fiúbanda sikereit és mélypontjait is. A karakterek tipikusak, és nagyon szerethetőek. A sorozatban a banda legalább olyan sikeres, mint a One Direction, és a férfiúk személyisége könnyen ráhúzható a valóságra is (David = Liam, Mal = Louis, Jimmy = Harry/Zayn, Ben = Niall(?))

David az első részből tipikus jó fiú, figyelmes, Mal a mókamester, Jimmy a pokolian helyes, titokzatos rossz fiú, míg a Deep főszereplője, Ben, még rejtély, hiszen nem érhető el Magyarországon a befejező rész.

A LEAD – SZÓLÓ III. rész

– Kylie Scott: Lead – Szóló (Stage Dive 3.)

– Forgalmazó: Könyvmolyképző – Rubin pöttyös könyvek (titkokról és vágyakról – pont neked?)

– Fordító: Császár László

– Országos megjelenés: 2016.10.28

– GoodReads értékelés: 4.3

Fülszöveg: A Stage Dive énekese, Jimmy Ferris megszokta, hogy azonnal megkap mindent, amit csak akar – egész eddigi élete a vad bulizásról és könnyű csajokról szólt. Végül azonban túltolja a rock n’ rollt, és az elvonón találja magát, utána pedig megkapja személyi asszisztensnek Lenát, akinek egyik legfontosabb feladata megakadályozni, hogy visszaessen. Lena nem hajlandó elviselni szexis főnöke allűrjeit, és annak ellenére, hogy az első pillanattól kezdve szinte izzik körülöttük a levegő, elhatározza, hogy a kapcsolatukat szigorúan szakmai alapon tartja. Jimmy azonban túlságosan messze megy, és a fenegyerek hirtelen rádöbben, hogy nagyon könnyen elveszítheti a legjobb dolgot, amivel az életében valaha találkozott. Vajon meg tudja győzni makacs asszisztensét, hogy vállalják a kockázatot, és hagyja, hogy a szíve vezesse?

Véleményem

A könyvsorozatból eddig nekem ez volt a kedvencem! Bár az előző kettőt is nagyon élveztem, a másodikban mégis Mal karaktere állt a legtávolabb tőlem. A Leadben a szereplők kellően izgalmasak, bár a történet nem a csavarokra épül fel leginkább, hanem a szereplők hétköznapi drámáira. A helyszín eléggé adott (Jimmy lakása), mozgás nagyon nincs semerre, ami a háttérsztoriját ismerve teljesen érthető.

A YA-könyvek között egyre ritkább mostanában jót találni, ami igényesen vezeti fel, clichék nélkül a fiatalokat érinthető problémákat, féltékenységet és egyértelműen a szexuális témákat. Bevallom őszintén, sokszor olyan cringe egy-kettő, hogy már olvasni is fájdalmas, így gyakran teszem le a könyvet, hogy „Kösz, ennyi elég volt”. Tehát se nem életszerűek, se nem szexik(?), se nem átérezhetőek, pontosan azért, mert, senki az ép-eszével nem reagálna úgy, mint egy-két hősnő / hős. Nos, a Stage Dive nem ilyen, legalábbis nekem nem volt ilyen, és én meglehetően válogatós olvasó vagyok.

A rész összefoglalva egy mondatban: Vajon Jimmy túl tud lépni a múltján, és megmenekül a Stage Dive? 

Le sem tudtam tenni az egy-egy részt, ameddig ki nem olvastam. A Lead azokhoz a lányokhoz szól a leginkább, akik vonzónak találják a titokzatos rossz fiúkat és a zenészeket. A főhősnőnk Lena egy átlagos fiatal felnőtt: barna, hosszú hajú, kicsit lusta, szereti az édességet (éppen ezért itt-ott gömbölyűbb), és keresi a helyét az életben. A cselekmény meglehetősen hamar beindul: a munkahelyén a sorsnak köszönhetően személyi asszisztensnek osszák be a világ legvágyottabb szupersztárjához, aki drogproblémákkal küzdött – ami miatt a banda a szakítás szélén áll. Talán ez a leghihetetlenebb része a történetnek, de ez is olyan, hogy a hétköznapban történnek a legnagyobb csodák...

Jimmy ex-alkoholista, ex-drogos és ex-szexfüggő, így éppen ezért a cselekmény a könyv közepéig elég vontatott: a két fiatal leginkább kerülgeti egymást (pontosabban Lena igyekszik nem kirúgatni magát). Ennek ellenére ez kellett, hiszen komoly témákat feszeget a könyv, így éppen ezért számomra furcsa lett volna, ha két oldalban lezárják, és mindenki happy lesz és féktelenül egymásnak esnek.

A könyv ízléses és valóságos keretek között feszeget olyan témákat, mint mentális egészség, hírnév árnyoldala, post-függőség, szex, féltékenység, celebek átlagos élete, humor és az elengedhetetlen dráma.

Többet nem nagyon tudnék róla írni, mert igyekszem kerülni a spoilert. Tehát:

– Kiknek ajánljuk?

– Mint írtuk, olyan (fiatal) lányoknak, akik szeretik a celebeket, és érdeklődnek a fiúbandák (One Direction, Maroon 5, The Wanted, 5 Seconds of Summer...) iránt. Élvezik a kellő drámát, szerelmet, hétköznapi problémákat humoros, lebilincselő köntösben

– Hány éves kortól?

– Részletesebb szexuális kontextusok végett 16+.

– Legjobb jelenet?

– Nekem különösen megragadt, ahogy Jimmy rájött arra, hogy érdekli Lena.

– Legrosszabb?

– Inkább a karakter szerethetetlensége és negatív hatása miatt az édesanya – már, ha nevezhető az ilyen annak...

– Érzelmi mérce?

– Minden megvan benne, ami egy New Adult/Young Adult regényre jellemző!

Értékelés: 5/5

»» Elérhető ezen a linken 2771Ft-ért.

»» Deep megjelenése: feltehetőleg 2017 vége

Az írónő elárulta, hogy bár a sorozattal végzett, az elképzelhető, hogy kiad egy-két novellát a karakterek jövőjével kapcsolatban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek