Starity

Alisha Boe a szexuális zaklatás áldozatai mellé állt

2017. május 09. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A színésznőt a 13 okom volt című sorozatban alakított karaktere, Jessica Davis döbbentette rá arra, mennyire valós és létező probléma a szexuális zaklatás.

hirdetés

A színésznő a sorozatban egy olyan lányt keltett életre, akit osztálytársa egy házibuliban tett magáévá, amikor az alkoholtól kiütve próbált pihenni. Az egészet még jobban beárnyékolta, hogy barátja is tudott az erőszaktevésről, ám ennek ellenére nem tett semmit azért, hogy megakadályozza azt.

Fotó: Netflix

Azt hittem, mindenki szimpatizálni fog Jessicával annak fényében, min kellett keresztülmennie, de amikor felkerült a Netflixre a műsor, rengeteg komment és rajongói teória érkezett, melyekben alapvetően ribancnak bélyegezték Jessicát. Lekurvázák őt és azt mondták, megérdemli azt, ami vele történt, mert ellenkezhetett volna vagy nem kellett volna annyit innia. Egy pillanatra ledöbbentem és beláttam, hogy a mai társadalom képtelen arra, hogy ne hibáztassa az áldozatot, sőt még Justin oldalára is áll csak mert jól néz ki és szép a mosolya

– magyarázta tapasztalatait Alisha, aki igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy az erőszak egyrészt bűn, másrészt pedig soha nem az áldozat hibájából történik. Az, ha egy lány ittas állapotban van, nem jelent beleegyezést, és Justin esetében a fiúnak fel kellett volna ismernie ezt és segítenie kellett volna neki, mielőtt a barátjának hitt Bryce akarata ellenére szexuális aktust létesített volna a barátnőjét.

Az, ahogyan a nézők reagáltak a Jessicával történtekre, fájdalommal és dühvel tölt el. Arra késztet, hogy még jobban belevonjam magam a témába, és a szószólójává váljak azoknak a nőknek és férfiaknak, akik szexuális erőszak túlélői.

Fotó: Netflix

A szexuális zaklatást sokszor nem vesszük elég komolyan, pedig nagyon káros az áldozatra és az egész közösségre nézve. Ha ilyet tapasztalsz, jogod van nevén nevezni, tiltakozni ellene, beszélni róla másokkal, és védelmet kérni. Nem kell egyedül megbirkóznod vele: fogj össze azokkal, akik szintén elszenvedői a zaklatásnak. Tegyél panaszt! Ha támogatásra van szükséged, hívjd a NANE Egyesület által működtetett szexuális erőszak áldozatai és segítőik számára fenntartott segélyvonalát (a vonal a 06-40-630-006 számon, helyi tarifával hívható; elérhető hétfőn és pénteken 10 és 14 óra között, szerdán 14 és 18 óra között) vagy tájékozódj erre a linkre kattintva!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek