Starity

Ments életet – Tanulj meg újraéleszteni!

2017. május 14. 12:12   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számtalanszor előfordult már velünk, hogy filmekben, sorozatokban láttunk újraélesztési folyamatokat, ám a kérdés joggal merülhet fel bennünk – tényleg mindent úgy kell csinálni a valóságban, ahogyan azt a televízióban mutatják nekünk? Mai cikkünkben az újraélesztés folyamatát fogjuk részletezni.

hirdetés
Ments életet – Tanulj meg újraéleszteni!
Fotó: A kép csak illusztráció

Magyarországon a halálozási okok több mint ötven százalékát a szív- és keringési zavarok teszik ki, amelyeknél a legtöbb esetben a beteg nem kapja meg időben a szakszerű orvosi ellátást, valamint nem kezdik meg időben az újraélesztést. Egyik leggyakoribb halálok az ún. kamraremegés, amelynek során a beteg szíve nem áll le, ám a továbbiakban képtelen a vér tovább pumpálására. Ebben az esetben a defibrillátor nyújtana megoldást, de mivel nem hordunk ilyesmit a zsebünkben, kénytelenek vagyunk az újraélesztést megtanulni, ha életet akarunk menteni. Mielőtt belekezdenénk az újraélesztés folyamatába, meg kell győződnünk a környezet biztonságáról – például nincsen tűz, semmilyen veszély nem fenyegeti az elsősegélynyújtó és az újraélesztést igénylő személy életét.

1. Válaszkészség ellenőrzése

Mielőtt bármibe is eszeveszettül belefognál, az első dolog, amelyet mindig ellenőrizni kell, azaz illető kontaktusba való vonhatósága. A földön fekvő, segítségre szoruló vállát óvatosan meg kell rázni, szólongatni, állapota, hogyléte felől érdeklődni.

2. Légutak megnyitása, ellenőrzése

Ha nem volt kontaktusba vonható, nem reagált, a következő lépés a légzés ellenőrzése. Ebben az esetben a pácienst a hátára fordítod, és megnyitod a légutakat a fej hátrabillentésével. Nézz bele alaposan a szájába, tüntess el mindent, amely akadályozhatja a légzést! Ezt követően tíz másodpercen keresztül kell figyelni a mellkas mozgását, hallgatózni a szájnál, s megfigyelni, hogy arcodon érzed-e a kilégzés általi levegőáramlást. Ha mindezt nem érzékeled, vagy csupán csak apró kapkodó légzést vélsz felfedezni (ami nem összekeverendő a normál légzéssel), akkor azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést. Kérj meg valakit, hogy azonnal hívja a mentőket (Magyarországon 104 vagy 112), vagy, ha nincsen senki a közeledben, hívd őket, és kezdd meg a sérült ellátását! Az újraélesztést addig kell folyamatosan végezni, amíg a mentők meg nem érkeznek!

3. Kezdd meg az újraélesztést!

Az újraélesztés két fő komponensből áll: kompresszióból (lenyomásból) és lélegeztetésből. Általában 30:2 arányt javasolják, ami azt jelenti, hogy harminc lenyomást két lélegeztetés fog követni.

4. Kezdd meg a mellkaskompressziót!

A mellkaskompresszió a mellkason belüli nyomás megnövelése, vagy a szív közvetlen összenyomása okán fokozza a véráramlást. A sérült fekvő helyzetbe való helyezése maximalizálja a vér megfelelő áramlását.

– Fektesd a sérültet a hátára, lehetőleg lapos felszínen!
– Térdelj le a sérült oldala mellé úgy, hogy a térded a vállánál helyezkedjen el!
– Helyezd egyik tenyeredet a sérült mellkasának közepére!
– Majd helyezd a másik tenyeredet a sérült mellkasán fekvő kezed tetejére!
– Kulcsold össze kezeidet, emeld fel ujjaidat, így nem fogsz nyomást gyakorolni a bordákra, a szegycsont alsó végére és a hasra.
– Hajolj a sérült fölé, vállaid legyenek függőlegesen a kezeid alatt, majd karjaidat nyújtsd ki, így rögzítvén a könyöködet!
– Nyomd lefelé a mellkast 4-5 centiméterrel lefelé! Ebben az esetben biztosítanod kell, hogy a nyomás erős, rendszeres és ellenőrzött legyen.
– A mellkast percenként 100-szor kell összenyomnod. A megfelelő frekvencia biztosításához a legegyszerűbb módszer a számolás. „1, 2, 3…”
– Fontos, hogy egyszerre csak harminc lenyomást végezz, és azt kövesse két lélegeztetés! Lélegeztetés azonban akkor hanyagolható, hogyha a szívmegállás első néhány percében kezded meg az újraélesztést. Ugyanis ekkor még elegendő oxigén van a vérben, amelynek folyamatos keringetésével lélegeztetés nélkül is megoldható a páciens életben tartása.

4. A légutak megnyitása, reklinálása

A legjobb megoldás a légutak megnyitására az, ha a sérült fejét hátrabillented, és megemeled az állát. Ebben az esetben az légutak tiszták és átjárhatóak lesznek, amely nagyrészt hozzájárul az újraélesztés sikerességéhez. A nyak elülső részén a szövetek nyújtása előrehúzza a nyelvet és felemeli a gégefedőt a gégenyílásról. Előfordulhat, hogy fennáll gerincsérülés gyanúja, amelyet nem reklinálással, hanem az álkapocs előretolásával kell megoldani.

5. Szájból szájba lélegeztess!

Nem lélegző sérülteknél a legjobb és a leghatékonyabb módszer a szájból szájba való lélegeztetés az oxigenizáció és a légzéshiány pótlására. Míg a filmekben pofon egyszerűnek tűnik, addig a való életben nagyon is kell figyelni a helyes technikára.

– Úgy, ahogyan a kompresszió esetben, itt is hanyatt kell fektetni a sérültet.
– Kényelmes helyzetben letérdelsz mellé, lehetőleg úgy, hogy a térded a vállánál legyen. Fontos tudni azt is, hogyha egy személy végzi a lélegeztetést és a kompressziót, kényelmesebb, ha a térdek messzebb vannak egymástól.
– Hajolj a beteg felé, majd fejét hátrabillentve, állát megemelve nyomd össze orrcimpáit ujjaiddal!
– Nyisd ki a sérült száját, tartsd felemelve az állát, s helyezd ajkaidat a sérült szája köré, ezzel biztosítva a jó zárást/tömítést!
– Folyamatosan fújj bele a szájába egy másodpercen át, és figyeld, hogy emelkedik-e a mellkasa!
– Kerüld a túlságosan nagy légzési térfogatot, hisz a gyomor felfúvódásának és a komplikációk fellépésének kockázatát növeled!
– A fej hátrabillenését és az áll megemelését követően vedd el fejedet a sérülttől, és figyeld mellkasának mozgását, amikor a levegő kiáramlik belőle!
– Ismételd meg még egyszer az eljárást!

6. Minimalizáld a gyomor felfúvásának lehetőségét!

A gyomor felfúvása sok esetben együtt jár a szájból szájba való lélegeztetéssel. Ilyenkor a nyomás a nyelőcsőben meghaladja a nyelőcső zárógyűrűjének nyitási nyomását. Újraélesztés alatt a nyelőcső záróizma ellazul, így növelve a gyomor felfúvódásának kockázatát. Mindennek valószínűségét úgy csökkentheted, ha lassan, kb. két másodperc alatt a legalacsonyabb légzési térfogattal lélegezteted a sérültet. A gyomor felfúvásának szövődménye lehet tüdőgyulladás, gyomortartalom visszafolyása, gyomortartalom légútba való kerülése, fulladás, rekesz felemelkedése és a tüdő mozgásának korlátozása, tágulékonyságának csökkenése.

Újraélesztés napjainkban

Dunaújvárosban nemrég volt gyermekek részére mentőbemutató

Nem kell szuperhősnek, rendőrnek, orvosnak, mentősnek, tűzoltónak lenned, hogy hős legyél a mai világban. Ha megtanulod a mesterséges újraélesztést, bárhol, bárkin, bármikor segíthetsz, és életeket menthetsz. Magyarországon egyre gyakoribbá vált a BLS, mesterséges újraélesztés szakmai szintű oktatása, amely arra sarkalja az embereket, hogy ne féljenek segítséget nyújtani, hogyha valaki rászorul. Te már élesztettél újra? Vagy csupán csak szemtanúja voltál? Ha igen, oszd meg gondolataidat, élményeidet, hogy mások is tudjanak okulni belőle!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek