Starity

Múltidéző KPOP! 4MINUTE – I.rész

2017. augusztus 27. 12:12   |   Szerző: HyunAe

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A k-pop sajnos sok fantasztikus bandától búcsúzott el az elmúlt pár évben. Ezek közül rengetegen segítettek felemelkedni a k-pop műfajának és nélkülük nem tartana ott a koreai popzene, ahol most. Íme egy úgy sorozat, ahol bemutatjuk ezeket a csodálatos előadókat, akiket minden kpoppernek ismernie kell!

hirdetés

A 4MINUTE a CUBE Entertainment első és leghíresebb lánycsapata, akik hatalmas népszerűségnek örvendtek a kpop világában, amíg belső viszályok miatt tavaly fel nem oszlottak.

Az akkor még CUBE Entertainment néven futó zenei cég májusban adta ki az információt, hogy egy új formációt szeretne létrehozni, nemsokkal később pedig be is mutatták a tagokat. A kezdettől fogva öt lány alkotta a 4MINUTE csapatát: Jihyun, Gayoon, Jiyoon, Hyuna és Sohyun.
Ekkor az egyedüli ismert tag Hyuna volt, aki 2007-ben kezdte pályafutását a Wonder Girls tagjaként, ám elég hamar elhagyta a csapatot. Már ekkor úgy kezelték őket, mint "Hyuna csapata".
Amikor megkérdezték a lányokat, hogy miért épp ezt a nevet választották, ezt nyilatkozták:

Képesek vagyunk bármit megmutatni mindössze négy perc alatt.

–hiszen átlagosan egy zeneszám négy perc köré tehető.

Jihyun, Gayoon, Jiyoon, Sohyun és Hyuna

Első videoklipjüket 2009 június 15-én töltötték fel a világhálóra, amely a Hot Issue címet viselte. A 4MINUTE valami teljesen újat indított el a kpop világában, pillanatok alatt emberek ezrei kezdtek el rajongani értük, de sajnos akadt utálójuk is. Nemsokkal az első fellépésük után, néhány anti-fan ellopták a lányok furgonját, azzal együtt pedig sok ruhájukat és egyéb tárgyaikat.
A csapat nem pihent sokáig; augusztusban kiadtak For Muzik középlemezüket és megjelent mellé új klipjük a Muzik – ezzel  dalukkal nyerték el első zenei műsor-beli díjukat.

2010 elején egy ázsiai turné vette kezdetét, aminek keretén belül felléptek Japában, Tajvanon, Hong Kongban és a Fülöp-szigeteken is. Következő visszatérésük májusra lett eltolva a turné miatt, de megérte várnia a rajongóknak. A Hit Your Heart minialbum nagy sikernek örvendett, a HuH című klipjük elején pedig helyet kapott testvérbandájuk, a Beast.
Júliusban a Hit Your Heart középlemezen szereplő I My Me Mine-nak készítettek videoklipet, aminek a japán változatát előadták a 2010-es Ifijúsági Olimpiai Játékokon. Eközben folyamatosan tevékenykedtek Japánban: három kislemezt adtak ki és turnéztak.

A HuH promócióképe

Hyuna elkezdte építeni szólókarrierjét, kiadott egy single számot Change néven, bár nem népszerűsítette, ezért nem ért el vele eget rengető sikereket. 

2011-ben sem lustálkodtak; ebben az évben megjelent a Heart to Heart daluk, aminek a videójában a CNBLUE k-rock bandából ismert Jungshin is szerepelt. A következő nagy dobásuk a 4MINUTE Left stúdióalbum volt, aminek főcímdala a Mirror Mirror lett. A dal koreográfiája nem felelt meg a koreai elvárásoknak, túl kihívónak találták az emberek, így kénytelenek voltak megváltoztatni azt, hogy fel tudjanak vele lépni a zenei műsorokban. 
Hyuna júliusban adta ki a szóló dalát a Bubble Pop!-ot, ami vírusként terjed a kpopperek körében és az akkori viszonyokhoz képest iszonyú gyorsan elérte a tízmilliós nézettséget. A 25 éves idol ezek után sem állt meg, novemberben a Beast egykori tagjával, Hyunseunggal alkották meg a Troublemaker duót, és kiadták ugyan ezt a címet viselő dalukat.

2012-ben csupán egy EP-t adtak ki Volume Up néven, ami pár hétig vezette a dél-koreai zenei listákat. Idejük többi részét a japán promóciókra fordították, ahol két daluk is megjelent, illetve Hyuna piacra dobta Melting névvel második középlemezét. Ehhez jelent meg a második önálló klipje az Ice Cream.
Még ugyanebben az évben jelent meg PSY Gangnam Style száma, aminek a klipjéhez felkérték Hyunát, hogy szerepeljen benne; így szerzett a 4MINUTE-tag világra szóló hírnevet magának, a csapatnak pedig jópár számmal megnőtt a rajongótábora.

A Volume Up-hoz készült teaser kép

2013 áprilisában jelentették meg az új minialbumukat a Name Is 4MINUTE-ot, aminek címadó dala a What's Your Name lett. A dal első lett a Billboard K-pop Hot 100 listáján.
A nyári visszatérésük az Is It Poppin? lett, amiben a lányok egy aranyosabb koncepcióra váltottak, amit a rajongók örömmel fogadtak. A újdonságukat nem sokáig sugározhatták a rádiók, mert a közönség felháborodott, amiért a dal tartalmazza az angol "ass" szót. A lányok ezt később átírták.
A Troublemaker pedig két év kihagyás után minialbummal és a Now rövidfilmjével tért vissza; valamint végre két másik tag is kapott lehetőséget megmutatni tudását a csapaton kívül. Gayoon és Jiyoon bemutatkozott, mint a 4MINUTE első és egyetlen al-bandája: ők alkották meg a 2YOON formációt, akik sajnos nem kaptak nagy elismerést, ezért mindössze egy számot jelentettek meg.

A 2014-es visszatérésük az év elején történt egy minialbummal és egy új klippel a Whatcha Doin' Today?-jal. Az új számuk eddigi rekordokat megdöntő sikernek örvendett, olyan lánybandák ellen győztek a zenei műsorokban, mint a 2NE1 vagy éppen a Girls' Generation.
Ebben az évben történt velük egy szörnyű szerencsétlenség – egy fesztiválon léptek fel, amikor egy csatorna fedele beomlott és a rajta álló rajongók a mélybe zuhantak. 16-an haltak meg a helyszínen és 11-en szenvedtek el komolyabb sérüléseket. A lányok több közösségi portálon és interjúban fejezték ki sajnálatukat az eset miatt.
Hyuna egy év kihagyás után új középlemezzel tért vissza, valamint megjelent harmadik önálló klipje a Red, ami újfent vírusként terjedt Dél-Koreában. Mindenki ismerte a szövegét.

A Whatcha Doin' Today? már egy aranyosabb stílust kapott

A CUBE úgy gondolta ideje lenne egy alaposabb változásnak, ezért a 4MINUTE a következő minialbumán egy vadonatúj, eddig tőlük nem látott stílust mutatott meg. Így született meg a Crazy. Sajnos elmaradt a várva várt siker, a korongot nem vették meg túl sokan, s a fanokat nem nyűgözte le a "elamerikaisított" 4MINUTE. A bevételektől eltekintve a Crazy újra az első helyen landolt a dél-koreai zenei listákon.
Ahogy pedig az rendjén van, megjelent Hyuna negyedik minialbuma, A+ néven és ehhez jött a Roll Deep videoklipje is.


De a CUBE nem adta fel, újra próbálkozott. Ezúttal a lányok új dalának zenéjét Skrillex szerezte és 2016-ban megint előrukkoltak a Crazy érához hasonló stílusával, amit a Hate című számuk képviselt. Sajnos ezt az albumukat sem vették meg többen, mint az előző évit.

A Crazy teljes stílus váltást jelentett

Teljesen váratlanul 2016 június 13-án a CUBE kiadott egy hivatalos nyilatkozatot arról, hogy sajnos a 4MINUTE feloszlik és többet nem fogjuk őket együtt látni. A cég szóvivője ezt nyilatkozta az esetről:

Közeledett a 4MINUTE szerződésének lejárta, a tagok pedig elkezdték megvitatni, hogy mit is tegyenek a jövőjükkel. A cég megpróbálta őket meggyőzni arról, hogy hosszabbítsák meg [a szerződést] és folytassák 4MINUTE-ként, de végül el kellett fogadnunk, miszerint nem szeretnének tovább egy csapatként működni. A tagok különböző véleményei miatt sajnos a 4MINUTE hivatalosan is feloszlik.

A hír megrázta az egész kpop ipart, nem csak a fanok fejezték ki a sajnálatukat a banda feloszlása miatt. Egyesek úgy vélik, hogy konfliktus alakulhatott ki a lányok és Hyuna között, hiszen tény, hogy Hyuna mindig is nagyobb figyelmet kapott, mint a másik négy lány együttvéve. Így végül csak Hyuna maradt a cégnél, a másik négy leány pedig távozott, és hét hosszú év után a 4MINUTE feloszlott.

Mi történt velük azóta?

Hyuna folytatta szólókarrierjét a CUBE-nál, és megjelenítette az ötödik mini albumát A'wesome címen, mellé pedig a How's This? klipjét. 2017-ben pedig a cég bejelentette, hogy a Troublemaker után egy új formációval állnak elő, így született meg a Triple H, Hyuna és két PENTAGON-tag, Hui és E'Dawn személyében.

Jiyoon még az év vége előtt csatlakozott a JS E&M céghez és felvette a Jenyer művésznevet. Novemberben pedig megjelent első önálló dala, az I Do. A 26 éves idol most először bontakozhatott ki igazán.

Gayoon pihenőre ment, meglátogatta a családját és együtt töltöttek egy kis időt. Később a BS Company-hoz csatlakozott, akik így nyilatkozta róla:

Egy rendkívüli szerződés aláírása után Heo Gayoon csatlakozott a mi kis családunkhoz. Páratlan tehetséggel rendelkezik és igazán érett művész. A színésznő a pályafutásának egy új szakaszát kezdte el nálunk, így kíváncsian várjuk Gayoon erőfeszítését.

Jihyunról nem tudni sokat, valószínűleg kipiheni a hosszú évek kemény munkáját, családjával és barátaival tölti szabadidejét. Az Artist Company-val írt alá szerződést, s a továbbiakban színésznőként szeretne érvényesülni.

Sohyunt viselte meg leginkább a banda feloszlása, az énekesnő nem nagyon mutatkozik a médiában. Legutóbb egy bolhapiacon látták, ahol a régi ruháit árulta, amik még a 4MINUTE időszakból maradt meg.

Nem olyan rég a négy lány - Hyuna kivételével - újra összegyűltek, amit Instagrammon osztottak meg a rajongókkal.

Wow, nagyon jó, igazán jó emberekkel

– írta Jiyoon a képhez.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek