Starity

25 éves fennálását ünnepli az Edguy

2017. május 27. 13:01   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1992-ben alakult csapat hatalmas utat járt be a metálzene rögös útján, amit kellőképp meg is ünnepelnek.

hirdetés
25 éves fennálását ünnepli az Edguy
Fotó: Facebook/Edguy

Az Edguyt 14 éves német diákok alapították még 1992-ben. A csapat elsődleges felállása pedig a következő volt: Tobias Sammet, Jens Ludwig, Dirk Sauer és Dominik Storch. Az együttes neve – igencsak találóan – a srácok matematika tanáráról, Mr. Edgar Siedschlagtól ered. Két demó után 1995-ben az AFM Recordsszal lett szerződésük, ám első két albumuk (Savage Poetry: 1995 és a Kingdom of Madness: 1997) nem aratott igazi sikert, viszont az 1998-as megjelenésű Vain Glory Opera című korong már igen.

A zenekarhoz új dobos és basszusgitáros is csatlakozott: Felix Bohnke és Tobias Exxel személyében. 1999-ben a Theater of Salvation nevezetű albumot adták ki, 2000-ben pedig a Savage Poetryt. 2001-ben megjelent a zenekar ötödik albuma a Mandrake, így ebben az évben megjelent az első videójuk is, valamint az All the Clowns és a Painting on the Wall című kislemezek. Ezt követően megjelent első koncertalbumuk is, ami a Burning Down The Opera nevet kapta.

A csapat egyik korabeli fotója

2004-ben szerződést kaptak a német Nuclear Blast kiadótól, és ebben az évben megjelent a King of Fools, 2005-ben pedig a Superheroes című EP-jük. Ezt követte 2006-ban a Rocket Ride album. Hosszas turnézás után, végül 2008-ban ismételten nagylemezzel jelentkeztek, ami a Tinnitus Sanctus címet kapta, a Ministry of Saintshez pedig egy kisfilm is készült, melyet Belgrádban forgattak. Ismét hosszas kihagyás után, 2011 augusztusában megjelent a kilencedik albumuk, Age of the Joker címmel.

2014-ben pedig debütált a tizedik Edguy-korong, Space Police – Defenders Of The Crown néven. A csapat jelenleg 25 éves fennálását ünnepli, ami egy meglepetésekben gazdag eseménynek ígérkezik. Elsőként elárulták, hogy Moments néven piacra dobnak egy válogatás lemezt, ami július 14-én hódítja meg a világot. A kiadvány dupla CD + DVD formátumban fog megjelenni, ami nemcsak újdonságokat fog tartalmazni, hanem soha ki nem adott apróságokat is.

Továbbá a DVD-re a klipjeik mellé egy koncert felvétel is fel kerül majd, amit még 2004-ben rögzítettek a Hellfire Club nevezetű turnén. A limitált változathoz pedig egy elegáns könyv is kapcsolódik, -  felölelve a csapat 25 évét. A csapat sikeréről egyébként maga a frontember is nyilatkozott, aki e képp emlékezett vissza arra, hogy hogyan is kezdődött az Edguy története:

Miközben a fotókat válogattuk ehhez a kiadványhoz, ismét rádöbbentünk, hogy milyen büszkék vagyunk arra, amit alkottunk. Valószínűleg nem sok olyan zenész van, aki olyan szerencsés, hogy egy 25 éves zenekari pályafutásra tekinthet vissza a harmincas évei végén. És különösen úgy nem, hogy az utóbbi 20 évben tagcsere sem történt a bandában! Azt figyelembe véve ez még inkább hihetetlen, hogy nem Birminghamből, New Yorkból vagy egy német nagyvárosból jöttünk, hanem egy Fulda nevezetű kisvárosból, ahol a zeneipar működéséről maximum hírből hallanak az emberek.

– kezdte mondandóját Tobias, majd így folytatta:

Úgy értem, hogy kiskölykökként már azelőtt elkezdtünk Edguy bulikat adni, mielőtt rajongókként koncertekre jártunk volna! Aztán elkezdtünk koncertezni a városon kívül is, majd Németországon kívül, és hirtelen azt vettük észre, hogy már rendszeresen turnézunk Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában, nyilvánvalóan azért, mert voltak emberek, akiknek bejött a zenénk. És az ilyenekből egyre több és több lett.Számunkra ez valahogy egészen normálisnak tűnt, mert mindig a következő lépések számítottak. Közben nem is gondoltunk arra, hogy mi minden történt...

– árulta el az énekes, majd hozzá tette:

De ha ma visszatekintesz minderre, te is rájössz, hogy mennyire szerencsések voltunk! Eljött az ideje annak, hogy a rajongóinkkal együtt ünnepeljük meg ezt az évfordulót. A negyedszázados létezésünket a Monuments kiadásával és koncertekkel fogjuk megünnepelni. Best Of programmal kelünk majd útra... A következő 25 évre!

Mindezek fényében, a jubileum alkalmából megosztottak egy teljesen új dalt is a közönséggel, ami a Ravenblack elnevezést kapta, és egy dalszöveges kisfilm keretein belül debütált a Nuclear Blast lemezkiadó hivatalos YouTube-csatornáján. Íme!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek