Starity

Erőszakos valóságshow-k

2010. október 19. 15:03   |   Szerző: LadyAly

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai Fox News hírcsatorna nincs túl jó véleménnyel a valóságshow-król. Ez a feltételezés azonban jogos. A tévében látott műsorok nem tanulságot, csak erőszakot sugároznak a nézők felé, és ez a családon belüli erőszakot népszerűsíti.

hirdetés
Erőszakos valóságshow-k

A szóban forgó műsorok közül kiemelkedik az MTV-n futó Jersey Shore című reality. Értékek helyett azt láthatjuk, hogy egy családmodell tinikből áll, mely felborítja az eddigi világképet. A valóságshow-ban 8 amerikai-olasz fiatal mindennapjainak lehetünk tanúi, melynek lényege a nyár átbulizása.

A Foxnál az volt a pont az i-n, amikor a népszerű, alacsony termetű lányt, Snookit szájba vágta egy ingerült férfi. Mindez csak azért történt, meg mert a lány rászólt, hogy nem kellene elvennie az ő italukat. Az ütés pillanatát egyébként kivágta az MTV, de így is nagy volt a nézettség.

A másik népszerű dokumentumfilm-szerű valóságshow a Teen Mom, mely fiatal lányok anyává válásáról szól. A hírcsatorna azon a jeleneten volt kibukva, amikor az egyik tinimami összeveszett a vőlegényével, mely tetlegességig is fajult, emellett folyamatosan káromkodott, mindezt úgy, hogy kétéves kislánya a karjában volt.

Egy médiafelügyelettel foglalkozó szervezet, a Culture and Media Institute veszélyesnek tartja az ilyen műsorokat, főleg a 12 és 34 év közötti nézők számára, hisz nagyban befolyásolhatják a tinik értékrendjét a tévében látott jelenetek.

A Woman's Place családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezet szerint azonban ezek a műsorok elrettentőek is lehetnek a fiatalok számára, főleg ha nagy gondot fordít a csatorna az ilyen problámákra, és reklámszünetekben felhívásokat tesz közzé, mellyel felhívja az erőszak súlyosságára a figyelmet. „Sokkal jobb, ha megmutatjuk, hová vezethet a probléma szőnyeg alá seprése, mintha homokba dugnánk a fejünket, és nem foglalkoznánk vele” – mondta az AWP szóvivője.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek