Starity

10 különös dolog, ami a testeddel történik repülés közben

2017. június 18. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha már repültél, valószínűleg, te is tapasztaltad az alábbiakat, ha nem, ezen túl biztosan nem ér majd meglepetés.

hirdetés

Beköszöntött a nyár, az évnek azon szakasza, amikor a legtöbben pattannak repülőre egy pihentető nyaralás reményében. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összefoglaljuk, mi mindenre számíthatsz az utazás során.

A lábaid megduzzadnak

Repülés közben nincs lehetőséged szabadon mászkálni és kinyújtóztatni az izmaidat, a mozgás hiánya pedig a vér stagnálását idézi elő a lábakban, ami duzzadáshoz vagy akár trombózishoz is vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, időről időre nyújtóztasd, mozgasd a lábaidat.

Megváltozhat az ízlésed

A tudósok arra a konklúzióra jutottak vizsgálódásuk során, hogy az ember ízléséért felelős agyi részek másképp működnek repülés közben, ezért lehetséges az, hogy az egyébként édesszájú személyek sokkal inkább sós ropogtatnivalóra vágynak a levegőben és fordítva.

Kellemetlenné válhat a lehelleted

A dehidratáció során szervezetünk kevesebb nyálat termel, aminek következtében a baktériumok szabadabban növekszenek, szaporodnak és kellemetlen szájszagot ereményeznek. Hogy ezt elkerüld, étkezz „tisztán” a repülés előtt és fogyassz mentolos rágógumit – utóbbi segít a repülés során fellépő nyomáskülönbségek a fülben történő kiegyenlítésében is.

Bőrproblémák jelentkezhetnek

Szintén a dehidráció az oka annak, hogy a bőrünk megváltozik: hámlani kezdhet és akár pattanások is megjelenthetnek rajta – de nem kell megijedni, ez nem szükségszerűen következik be, és nem is „ipari” mennyiségben. Ennek nagyrészt a hideg levegő az oka, a bőrünk ugyanis ekképp igyekszik védekezni, elkerülésének érdekében pedig nem árt, ha van nálad egy tubus hidratáló krém, amivel bekenheted legalább az arcodat és a kezeidet.

Rossz lehet a közérzeted

Mivel repülés közben stressznek van kitéve a szervezet, ne lepődj meg, ha úgy érzed, fáj a fejed, szédülsz, émelyegsz és akár hánysz is, ami annak köszönhető, hogy az utazás közben látott statikus kép nem felel meg a mozgás érzésének, így rosszullétet idéz elő. Ha lehetőséged adja, válassz ablak melletti, lehetőleg a szárnyak valamelyikéhez közel eső ülést!

Megváltozik az anyagcseréd

A mobilitás hiánya könnyűszerrel vezethet székrekedéshez vagy hasmenés, mert ha órákon át egy helyben ülsz, lelassul és megváltozik az anyagcseréd. Amennyiben megoldható, repülés előtt alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyassz és időről időre mozgasd meg a tagjaidat.

Gyengülhet a hallásod

Köztudott, hogy repülés közben folyamatosan változik a gépben a légnyomás, és ha nem teszel ellene semmit, a levegő belülről nyomja majd a füledet, ami ideiglenes halláskárosodáshoz és fülfájáshoz vezethet. E kellemetlenségek elkerülése végett fogyassz rágógumit, ugyanis a rágási folyamat serkenti a nyáltermelést, a nyelés pedig lehetővé teszi a levegő kiáramlását.

Megfájdulhat a fogad

Több utas is arról számolt be, hogy repülés közben váratlanul fogfájás jelentkezett nála, aminek oka szintén a légnyomáskülönbség számlájára írható: a levegő benyomul a kis nyílások közé, és ott fájdalmat idéz elő. Hogy ezt megelőzd, utazás előtt keresd fel fogorvosodat!

Veszélyes baktériumokkal fertőződhetsz meg

Annak ellenére, hogy a repülőgépek személyzetei minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy tisztán tartsák a vizet, a legtöbb vízzel készült innivaló veszélyes baktériumot tartalmaz. Ha szeretnéd elkerülni az ezekkel való megfertőződést, mindig üveges, előrecsomagolt italokat válassz a kínálatból!

Sokkal idegesebbé válhatsz

Sokszor még azok is idegesek, feszültek lesznek repülés közben, akik már többször is választották az utazásnak ezen formáját, ennek pedig egészen egyszerű oka van – repülés közben az ember nem tudja irányítani a dolgokat, aggódik a biztonsága miatt és mivel nem az ő kezében vannak a dolgok, stresszessé válik. A nyugodt(abb) utazás érdekében aludj egy nagyot, olvass egy érdekes könyvet, vagy nézz meg egy izgalmas filmet, hogy eltereld a figyelmedet!

Már készülsz a nyaralásra? Kattints ide további 7 tippért az ideális utazásért!

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek