Starity

Aki celeb, könyvet ír!

2017. augusztus 10. 05:05   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan a könyves piac nem egy túl tág szegmense a gazdaságnak, úgy tűnik, mégis megéri könyvet írni, persze, leginkább a celebeknek. Ha valakinek neve van, akkor a könyvét is könnyebb eladni, ezt a trendet igazolják a könyves sikerlisták élén álló celebkönyvek.

hirdetés

A siker titka

Aki ma valamilyen területen sztárnak, divatosabb szóval celebnek számít, minden bizonnyal már rendelkezik egy-két saját kötettel, ha pedig még nem, akkor éppen tervezi, hogy kiad egyet. Műfajukat tekintve ezek rendkívül sokfélék lehetnek: szakácskönyv, börtönnapló, önéletrajz esetleg botránykönyv, ez tulajdonképpen majdhogynem mindegy is, a lényeg, hogy ezek a celebek által írt könyvek rendkívül kelendőek. Főleg a botránykönyvek mondhatók rendkívül sikeresnek, itt a fő motiváció, hogy mindenki a botrányhősről beszéljen!

A celebek által írt könyveknél a siker és a népszerűség tehát garantált, más kérdés, hogy a könyvekből befolyó bevételek csak ritkán gazdagítják meg az írót, ez inkább csak egy lépcsőfok az ismertség útján, egy újabb lehetőség a rajongókkal, nézőkkel való szorosabb kapcsolattartásra. Hiszen egy könyvet lehet dedikálni, lehet róla nyilatkozni, lehet író-olvasó találkozókat tartani, vagyis fenntartani egyébként törékeny ismertségünket. Sokan a halhatatlanság érzése miatt írnak könyvet, elsősorban az utókor számára, hiszen így könnyebb fennmaradni az emlékezetben, és nem eltűnni a süllyesztőben, amitől pedig általában az ismert emberek tartanak.

Hazánkban az igazán sikeres könyvek azok, amelyekből több mint 5-6000 az eladott példány, ezt a számot azonban csupán kevesen érik el, a magyar piac kicsinysége okán. Pedig ennyi szükségeltetne ahhoz, hogy a kiadott könyv írójának is származzon egy szép összeg a könyvkiadásból, az ennél kevesebb eladott példányból ugyanis ő nem gazdagon részesedik.

És hogy miért kelendőek ezek a könyvek? Miért veszik őket az olvasók? Nos, a válasz erre a kérdésre roppant egyszerű: saját gyarlóságunk, az emberi kíváncsiság az oka. Hiszen ki ne szeretne a kulisszák mögé látni, kedvence életről alkotott felfogását megismerni, belepillantani az életébe, olyan részleteket is megtudni, amelyeket a bulvársajtó még nem hozott le.

Jól sikerült celebkönyvek

Lehet vitatkozni arról, hogy egyik vagy másik sztár könyvét miért érdemes elolvasni, ebben nagy szerepet játszik a személyes elfogultság is, ám van néhány olyan celebkönyv, ami szórakoztató és igényes is, így valóban kellemes olvasmány lehet. Nem csak a magyar hírességek könyvei között érdemes szétnézni, hanem bővíteni a kört a külföldi celebek idehaza is megjelent köteteivel. Ilyen például Hugh Laurie (Dr. House) könyve, A balek is. A színészként közkedvelt Hugh Laurie íróként is sziporkázik, amikor különleges humorával megformázza a történetet.

Szintén közkedveltek világszerte Ethan Hawke könyvei, különösen a Mi a gond velem? című kötet, mely a felnőttkor küszöbén állók, és a gyerekkort elhagyók érzéseit próbálja górcső alá venni. Másik könyve a Hamvazószerda pedig egy pár történetét írja le, akik egy hosszú utazás közben sok mindenre rájönnek önmagukról és a világról.

Szintén sokakban felmerült kérdésekre adhat választ Jakupcsek Gabriella legújabb könyve, a Megúszhatatlan, mely olyan kérdéseket vesz górcső alá, amelyekre szülőként nehezen válaszolunk gyermekeinknek. A könyv ugyanakkor önéletrajzi regény is, melyben az írónő életének kudarcairól és a nagy változásairól beszél.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek