Starity

9 kissé fura szabály, amit a brit királyi család tagjainak kötelező betartaniuk

2017. szeptember 05. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világ szeme Vilmos hercegen és Katalin hercegnén nyugszik, mióta bejelentették, hogy úton van harmadik csemetéjük. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül elhoztuk, milyen szabályokat kell betartaniuk nap mint nap.

hirdetés

#1 A fiatal hercegek mindig rövidnadrágot viselnek

Az internet ugyan csak mostanában kapta fel, hogy a kis György herceget mindig sortban lehet látni, ennek azonban egyszerű oka van, nevezetesen az, hogy kötelező ezt a ruhadarabot hordani, mivel a helyi szokások értelmében hosszú nadrágra csak a felnőtt férfiak érdemesek. A fiúk minimum nyolcéves korukig kénytelenek rövidnadrágban járni.

Fotók: © ASSOCIATED PRESS/FOTOLINK/East News  © UPPA/Photoshot/REPORTER/East News  © Allpix Press/East News

#2 Nem vesznek részt a szavazáson

Ugyan semmilyen törvény nem tiltja, hogy voksoljanak, mégsem vesznek részt a szavazáson, amivel azt szeretnék elkerülni, hogy bárki is részrehajlással vádolja őket.

Fotó: © Royalfoto/News Pictures/EAST NEWS  

#3 Nem hordhatnak feketét, hacsak nem gyászolnak

A fekete, amit mi, közemberek bárhol, bármikor hordhatunk, nem megengedett a királyi család tagjai számára, ugyanis az ő köreikben a fekete a gyász színe. Egyedül Lady Diana volt az, aki véteni mert a szabály ellen, amikor 1994-ben egy fekete koktélruhában jelent meg a Vanity Fair londoni partiján – ruhája később a „bosszú ruha” elnevezést kapta, ugyanis a hercegné aznap öltötte magára a kreációt, amikor Károly herceg (aki akkor hivatalosan még az ő férje volt) bejelentette, hogy megcsalta Camilla Parker Bowlesszal.

Fotó: © LFI/Photoshot/REPORTER 

#4 Nem ehetnek rákféléket

A királyi család tagjainak kerülniük kell a tenger gyümölcseit egészségügyi okokból – egyesek szerint a felhalmozódó toxinok miatt tartják veszélyesnek e finomságokat. Károly herceg mindazonáltal a közelmúltban vétett a szabály ellen, ugyanis részt vett a kenti Whitstable Oyster Fesztiválon, ahol mazsolázgatott a tiltott finomásgokból. Mindazonáltal egyéb ételek is kerülendőek, de szerencsére a fagylalt nincs a listán.

Fotó: © EAST NEWS   © HUSSEIN ZAK/SIPA/EAST NEWS  

#5 A közvetlen örökösök nem utazhatnak együtt

Értelemszerűen az örökösök nem utazhatnak együtt, hiszen nem nehéz elképzelni azt a tömeghisztériát, amit kiváltana az, ha az együtt utazó örökösök repülőgépe lezuhanna, hajójuk elsüllyedne, vonata kisiklana, nem igaz? Éppen ezért valószínűtlen, hogy együtt lássuk utazás közben Károly herceget és Vilmos herceget, mint a királyi rang majdani örököseit.

Fotó: © AFP/EAST NEWS 

#6 Nem oszhatnak autogramot

Bár a királyi család tagjai nagyon kedvesek és közvetlenek a rajongókkal és bármikor szívesen elcsevegnek velük, arra ne számíts, hogy valaha is sikerül bezsebelned bármelyiküktől egy autogramot találkozásotok alkalmával. Mint minden szabálynak, ennek is nyomós oka van: úgy tartják a berkeikben, hogy veszélyes lehet bármit is aláírniuk, ami nem hivatalos dokumentum, hiszen kézjegyükkel visszaélhetnek. Károly herceg 2010-ben megszegte a szabályt, amikor a Cornwall árvíz egyik tűlélőjének „Charles 2010”-ként dedikált.

Fotó: © PHOTOSHOT/REPORTER/EAST NEWS  

#7 Csak az anglikán egyházat követhetik

Azon túl, hogy nem követhetik más egyház tanításait, korábban nem is házasodhattak más vallásúakkal, ám ez a szabály 2011-ben megváltozott – legalábbis a házasulásra vonatkozó része.

Fotó: © Papixs/EAST NEWS 

#8 Nem viselhetnek szőrmét

A szabályok szerint a királyi család tagjainak öltözete nem tükrözheti a luxust, a protokoll pedig megkívánja, hogy ne viseljenek szőrmét, csak nagyon ritka alkalmakra tartogathatják az ezzel ellátott ruhadarabjaikat. Ezen ritka alkalmak egyike volt, amikor II. Erzsébet királynő 1993-ban ellátogatott Oroszországba (bal oldalt). A szabály egyébként a bundákra vonatkozik, a prémmel díszített gallérok és kalapok még az elfogadható kategóriába sorolandók.

Fotó: © EAST NEWS   © HUSSEIN SAMIR/SIPA/EAST NEWS  

#9 Karácsonykor az egész családnak össze kell gyűlnie

A királyi család a karácsonyokat Norfolkban, a Sandringham House-ban tölti, és ilyenkor szinte sosem osztanak meg képeket magukról, ám Madame Tussauds panoptikumában van egy összeállítás, ami azt tárja elénk, milyen is lehet egy ilyen közös ünneplés. Íme!

Fotó: © AP/FOTOLINK/East News  

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek