Starity

Íme Finnország legjobbnak titulált metálzenekarai

2017. szeptember 07. 16:04   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Korábban már bemutattuk nektek Svédország és Norvégia legjobbnak kihirdetett csapatait, most azonban a metálzene őshazáját, Finnországot vesszük górcső alá.

hirdetés

Mint ismeretes, a skandináv országok zeneiparában többnyire a metál az a műfaj  ami a leginkább dominál, így az ágazatnak természetesen világszerte számos remek képviselője akad. Mint ismeretes a metalzene őshazajánák Finnországot tartják, így Svédország és Norvégia után, - ugyan a teljesség igénye nélkül -  az ezer tó országának metálcsapatait tűztük tollvégre. Íme:

1. Amorphis

A csapat 1990-ben alakult Finnország fővárosában, Helsinkiben. A zenekar Jan Rechberger és Esa Holopainen alapította, majd nem sokkal később Tomi Koivusaari, valamint Oppu Laine személyében új tagokat köszöntöttek. A teljessé vált formáció nem sokkal később más fel is vette első demóját, első lemezük azonban 1992-ig váratott magára. A srácok sikere és népszerűsége a mai napig is töretlen, eddigi munkásságuk pedig möndösszesen 12 korongot ölel fel - legutóbbi lemezükkét éve jelent meg, Under the Red Cloud címmel.

2. Children of Bodom

A finnek egyik legnépszerűbb alakulata már 1993-ban megkezdte munkásságát Inearthed név alatt. Az Alexi Laiho, valamint Jaska Raatikainen által életre hívott csapat végül a feloszlás mellett döntött; 1997-ben azonban úgy gondolták zenekaruk megér még egy próbát, így felvéve a Children Of Bodom nevet, immáron két évtizede a metálkedelők legnagyobb kedvenceik. A srácok az idei évet ünnepléssel töltik, hiszen első lemezük, a Something Wild húsz éve került az üzletek polcaira.

A COB egyébként pályafutásának eddig megtett útján kilenc stúdiólemezt készített, legutóbbi albumuk 2015-ben hódította meg a világot, ami az I Worship Chaos elnevezést kapta.

3. H.I.M

Az 1991-ben alakult csapat egy igencsak különleges része volt a metálzene palettájának, ugyanis ők voltak a love metál megtestesítői. A Ville Valo által alapított formáció egyébként eddig hét stúdióalbumot jelentetett meg, melyek főként a szerelem és a halál témáit elegyítik - innen a "Love metal" elnevezés. A formáció egyébként egyike Finnország legsikeresebb bandáinak, ugyanis 2008-ig ők voltak az egyetlen finn zenekar, akinek aranylemeze volt az USA-ban.

 A zenekar  2017 végén, egy 14 országot érintő, 35 koncertes búcsúturné után teszi le a lantot. Érdekesség, hogy a H.I.M az 1991-es megalakulása óta már megélt egy feloszlást, ám 1993-ban újult erővel vágtak neki a zenélésnek, most, 26 év után ismét a feloszlás küszöbére értek, ám ezúttal véglegesen. Legutolsó albumuk 2013-ban került az üzletek polcaira, Tears On Tape címmel.

4. Nightwish

A legendás együttes 1996-ban került megalapításra Tarja Turunen, Tuomas Holopainen és Emppu Vuorinen jóvoltából. Első demójuk, a Nightiwsh felvétele után, szinte megalapozott volt az első korong elkészítése, ami nem is váratot sokat magára, ugyanis mindösszesen egy év elteltével már a boltok polcaira is került Angels Fall First néven. A méltán híres zenekar eddig nyolc, igencsak sikeres stúdiólemezt tudhat maga mögött, továbbá három énekesnőt a fedélzetén: Tarja 2005-ig volt frontasszonya a formációnak, Anette Olzon 2007-2012-ig erősítette őket, Floor Jansen pedig 2013-óta tagja a Nightwish--nek.

5. Sonata Arctica

Ismételten 1996-ot írtak a naptárak, amikoris Tony Kakko, Jani Liimatainen, Marko Paasikoski, Tommy Portimo és Pentti Peura létre hozták a Sonata Arcticát. Első és egyben legsikeresebb lemezük 1999-ben debütált Ecliptica néven, érdekesség, hogy szombaton, azaz szeptember 9-én lesz hivatalosan is „nagykorú” az album. Tizennyilc év alatt kilenc nagylemezt jelentettek meg, legutóbbi tavaly hódította meg a nagyvilágot.

A csapatról talán a legismertebb információ az, hogy nagyon jó barátságot ápolnak a már fent is említett Nightwish-sel, sőt a kezdetekkor többször is turnéztak együtt, Tony pedig néhány fellépés erejéig a színpadon is tiszteletét tette, így az eredetileg Tuomas Holopainen által felénekelt duetteket ő adta elő Tarjával.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek