Starity

22 lenyűgöző tény, ami után máshogy tekintesz majd a Trónok harcára

2017. szeptember 12. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem hiába a Trónok harca minden idők egyik legnépszerűbb sorozata. Az alábbiakban 22 érdekes tényt hoztunk el a történettel és a szereplőkkel kapcsolatban.

hirdetés

1. A dothraki nyelv megtanulható

Szeretnél úgy beszélni, mint Khal Drogo? Mi sem egyszerűbb! Létezik egy dothraki nyelvű szótár, melyben több, mint 3000 szó található és jelenleg is születnek újabbak. A nyelvet nem kisebb személy, mint David J. Peterson, a tévésorozat egyik készítője dolgozta ki, a széria hatására pedig napról napra nő azok száma, akik szeretnének elmélyedni e nyelv rejtelmeiben.

Fotó: HBO

2. Elkészítheted a saját „galamb pitédet”

Biztosan emlékszel még arra a jelenetre, amikor Joffrey király menyegzőjén felszolgálták azt az óriási pitét, nem igaz? Jó hírünk van, ugyanis a történet megálmodója, George R. R. Martin egy 16. századbeli írótól, Giovanni de’ Rossellitől nyúlta le annak receptjét. (Érdekesség, hogy a finomságot valóban elkészítették, így a forgatáson egy valódi pitét szolgáltak fel.)

Fotó: HBO

3. A Trónok harca tananyaggá válik a Harvardon

A történetet a középkorias jelleg jellemzi, így tökéletes vizsgálati anyag lehet mind történeti, mind kulturális szempontból, és az a terv, hogy a Harvard tanulói egy jól ismert történet, vagyis a Trónok harca által mélyítsék el tudásukat a középkorral kapcsolatban.

Fotó: HBO

4. A legillegálisabb sorozat...

... már olyan értelemben, hogy a világ legtöbbször illegálisan letöltött szériájává vált az évek során. Szinte minden évben újabb és újabb letöltési rekordokat dönt meg.

Fotó: HBO

5. Daenerys Targaryen immár nem a sárkányok, hanem a meztelencsigák anyja

2013-ban a tudósok felfedeztek egy új mezetelncsiga fajt a brazil partoknál, és a Tritonia Khaleesi nevet adták neki, mely név Daenerys Targaryen címéből, a Khaleesiből ered, melyet azután szerzett meg magának, hogy beházasodott a dothrakiak közé.

Fotók: HBO, YouTube

6. Tyrion Lannister szerepéért senkit nem hallgattak meg

Peter Dinklage-nek senkit nem kellett lenyűgöznie azért, hogy ő kapja meg Tyrion szerepét, ugyanis a sorozat készítői eleve őt nézték ki rá. Ráadásként a színész beajánlotta Lena Headey-t a producereknek, mondván, hogy ő tökéletes lenne Cersei Lannister szerepére.

Fotó: HBO

7. George Bush ex-elnök feje cövekre került

Az egyik epizódban van egy jelenet, amelyben cövekre tűzve levágott emberfejek láthatók, az egyiket pedig az Egyesült Államok egykori elnökéről mintázták. A show készítőinek elmondása szerint ennek semmilyen politikai jelentősége nincs, mindössze a rendelkezésükre álló anyagból dolgoztak. Később az HBO nyilvánosan is bocsánatot kért a fiaskóért.

Fotók: Wikipedia, HBO

8. Egy egész albumra való dalt ihletett a sorozat

Az HBO rögzíttette azt a rapdalokból álló albumot, melynek szerzeményeit a sorozat története ihletett.

Fotó: HBO

9. Az HBO eladja a vastrónt

A sorozat rendezői rendszeresen eladják a Trónok harcával kapcsolatos relikviákat, ez alól pedig a vastrón sem képez kivételt, aminek kikiáltási ára 30 ezer dollár (~ 7.5 millió forint), így annak majdani birtokosa a hét királyság királyának vagy királynőjének érezheti magát. (A trón egyébként 218 centiméter magas és 160 kiló.)

Fotó: HBO

10. Gandalf kardját is beleépítették a vastrónba

A Gyűrűk Ura és A hobbit főszereplőjének fegyvere is benne van a trónban, ami azt jelenti, hogy aki megvásárolja a királyi ülőhelyet, az nem egy ikonikus replikát tudhat majd magáénak.

Fotók: HBO, Warner Bros. Pictures

11. 70 különböző módon lehet kimondani azt, hogy Hodor

Kristian Nairnek talán nincsenek túl bonyolult szövegei a show-ban, de ez nem jelenti azt, hogy ne gyakorolna azok előadására. Állítólag 70 különböző módon képes kiejteni karaktere nevét a hangulatától függően.

Fotó: HBO

12. Madonna óriási rajongója Khaleesinek

A popkirálynő egyike azon sztároknak, akik imádják a sorozatot. Egyszer megkérte a készítőket, adják neki kölcsön Daenerys híres kosztümjét, hogy abban ünnepelhesse az egyik zsidó ünnepet, a Purimot.

Fotók: Instagram, HBO

13. Sansa a ruháin viseli üzenetét

A különböző outfitek mindig nagy fontossággal bírtak a tévétörténelemben, így természetesen ez a Trónok harca esetén sincs másképp. Mindig vannak üzenetei, jelentőségei a kosztümöknek. Sansa ruhái útján szándékosan jól látható üzeneteket hagy szövetségesei és ellenségei számára: esküvői ruhájának öv részénél például egy pisztráng- és egy farkasmotívumot láthatunk, amik a Stark- és a Tully-házhoz való tartozását szimbolizálják, míg a hátul látható oroszlán a Lannister-házhoz csatlakozásának jelképe.

Fotó: HBO

14. Az Aemon mestert alakító színész maga is vak

Peter Vaughan majdnem teljesen vak volt, akárcsak a sorozatban alakított karaktere. A színész tavaly decemberben, 93 éves korában, természetes okokból kifolyólag hunyt el.

Fotó: HBO

15. Myrcella és Tommen randiztak

... nah, már nem a sorozatban! A szériában ugyanis Aimee Richardson és Dean-Charles Chapman Cercei gyermekeit alakították, a valóságban azonban nemcsak kollégák voltak, hanem romantikus szálak fűzték össze őket.

Fotók: HBO, HBO

16. Havas Jonnak és Arya Starknak lett volna egy afférja

A saga írója, George R. R. Martin árulta el egy interjúban, hogy eredetileg írt egy drámai romantikus fejezetet Jon és Arya számára, de végül elvetette ennek ötletét, és inkább a Stark-ház kitaszítottjaivá tette őket.

Fotó: HBO

17. Egyetlen színész négy karaktert is eljátszhat

Ian Whyte-nak legalábbis megadatott, hogy négy különböző szerepet is magára öltsön: volt más, névtelen óriás, Gregor Clegane és az óriás Wun Wunt.

Fotók: Instagram, HBO

18. Catelyn Stark Hermione Granger édesanyja

Michelle Fairley-nek nem Catelyn az első fontosabb szerepe, hiszen annak idején ő keltette életre a Harry Potterben Hermione édesanyját.

Fotók: HBO, Warner Bros. Pictures

19. Viserys rokona Dickensnek

Harry Lloyd, aki Viserys Targaryent formálta meg, távoli, de egyenesági leszármazottja a világhírű írónak, Charles Dickensnek.

Fotók: HBO, Wikipedia

20. Theon Greyjoy Lily Allen testvére

A Theont megformáló Alfie Allen nemcsak névrokona, hanem vérszerinti testvére Lily Allen énekesnőnek, aki maga is szerepelhetett volna a sorozatban, ha elfogadja Yara Greyjoy szerepét, amit ajánlottak neki, de nem élt a lehetőséggel.

Fotó: HBO, Wikipedia

21. Cersei szégyenmenete valós volt

A sorozat egyik legmegrázóbb és legmegalázóbb jelenetének tartott szégyenmenet egy valóban megtörtént eseten alapult – IV. Eduárd angol király nejét büntették így a 15. században.

Fotó: HBO

22. George R. R. Martin úgy nézett ki fiatalon, mint Havas Jon

A sorozat rajongói közül sokak hisznek abban, hogy Jon sorsa meg van pecsételve az író által, Martin ugyanis meglátásuk szerint nemcsak azonosul vele, hanem a saját magát látja benne.

Fotók: Twitter, MTV

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek