Starity

7 hely, ahol tilos fényképezni

2017. szeptember 20. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az internet világában már annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent megörökítünk, hogy sokszor rácsodálkozunk, ha valahol megtiltják a fényképezést. E korlátozás ellen való vétés azonban nem ajánlott bizonyos helyeken, ugyanis akár letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatnak minket.

hirdetés

Amszterdam, Hollandia

A Piros Lámpás Negyedet valószínűleg nem kell sokaknak bemutatni, hiszen világszerte híres bordélyházairól, festői szépségű csatornáiról és kávézóiról, ám a helyi üzletek tulajdonosai kifejezetten utálják, ha a turisták az ablakokban álló prostituáltakat fotózzák. Ezen a területen érdemes a táskádba rejtened kamerádat, máskülönben elkobozhatják azt, rosszabb esetben pedig fizikai megtorlásra is számíthatsz.

Hollandia

Dél-Korea

Ebben az országban tilos úgy fotózni az ott élő lányokat, nőket, hogy azok beleegyezését kérnéd – ez a nyilvános helyeken történő képkészítésre is igaz. E szabály figyelmen kívül hagyása szexuális agressziónak minősül, ami 10 millió won (~ 2.2 millió forint) pénzbírságot és legfeljebb öt év börtönbüntetést vonz maga után.

Dél-Korea

USA

Az Egyesült Államokban jóval lazábban veszik a fotózás témakörét, ám ott sem árt vigyázni, ugyanis könnyűszerrel bajba kerülhetsz, ha engedély nélkül készítesz képet valakinek az ingatlanjáról. A problémák elkerülése végett, lehetőség esetén érdemes mindig megkérdezni a tulajdonost, nem bánja-e, ha lefényképezed az otthonát, és ne mulassz el figyelni a tiltó táblákra.

USA

Egyesült Arab Emírségek

Helyi babonák miatt sok helyen tilos kamerát használni az Emírségekben, így ha itt jársz, mindig nézz körül, nem látsz-e az adott helyen figyelmeztetést a fényképezésre vonatkozóan. Ha ugyanis olyan helyen fényképezkedsz, ahol nem szabadna, akár be is börtönözhetnek, nem is beszélve az átlagosan 1361 dollárra (~ 340 ezer forint) rúgó pénzbírságról. Egy kis útmutatóként eláruljuk, hogy tilos fényképezni a kormányzati épületekben, egyes hidakon és a sejkek palotáiban, illetve ezen épületek környékén. 

Egyesült Arab Emírségek

Észak-Korea

Ha ebbe az országba utazol, készülj fel arra, hogy minden tevékenységgel és alapvetően a viselkedéssel kapcsolatban szigorú szabályrendszer él, ami azt jelenti, hogy jóformán semmit nem csinálhatsz engedély nélkül. Például a hoteledet sem hagyhatod el idegenvezető nélkül, és a jóváhagyása nélkül nem készíthetsz képeket semmiről városnéző körutatok során. 

Észak-Korea

Anglia

Ugyan amatőr fotókat jóformán bárhol ellőhetsz Angliában, mivel a britek viszonylag elnézőek a fényképezés szerelmeseivel szemben, ám érdemes tudnod, hogy amennyiben képeidet kereskedelmi célra szeretnéd használni a későbbiekben, úgy rendelkezned kell ehhez engedéllyel. Például a Trafalgar téren és a Parlament terén csak London polgármesterének jóváhagyásával készíthető felvétel.

Anglia

Japán

Japánban tilos bizonyos templomokat és szobrokat megörökíteni, mert úgy tartják, hogy ezzel megzavarod a szellemeket. Ezen a linken tájékozdhatsz arról, melyek azok a helyszínek, ahol egyáltalán nem lehet fényképezni, illetve fel vannak tüntetve azok is, ahol az év bizonyos részében, limitált ideig és engedéllyel ugyan, de szabad.

Japán

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek