Starity

Ez a 10 legjobb halloweeni dal a Billboard szerint

2017. október 11. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan hazánkban még nincs akkora kultusza a halloweennek, mint az Egyesült Államokban, ám jó irányban tartunk afelé, hogy idehaza is átvegyük ennek ünneplését.

hirdetés

Cikkünkben ezúttal tíz olyan nótát gyűjtöttünk össze, ami a Billboard szerkesztői szerint a leginkább illenek egy halloweeni bulihoz, és bízunk abban, hogy nálatok is felcsendülnek majd idén. Lássuk, melyek ezek!

Danny Elfman – This Is Halloween

A This Is Halloweent 1993-ban írta Danny Elfman zeneszerző a Karácsonyi lidércnyomás című filmhez, amit egyébként a sokkrockerként elhíresült Marilyn Manson is feldolgozott 2006-ban.

AC/DC – Highway to Hell

Milyen dal is illene jobban egy halloweeni mulatsághoz, mint ami arról szól, hogy az ember pokolra jut? A világhírű ausztrál hard rock zenekar 1979-ben jelentette meg a Highway to Hellt, mint az ugyanezen címet viselő hatodik AC/DC-lemez előfutárát. A dal óriási siker volt, napjainkban is rendszeresen használják filmek / sorozatok betétdalaként, így felcsendült az Odaátban, a Family Guy-ban, a Véletlen boldogságban, az Így jártam anyátokkalban, a Zsaruvérben, a Megaagyban, Az utolsó zsaruban, a Vasember 2-ben, a Doktor House-ban, A nevem Earlben, a Végső állomás 2-ben és még hosszan sorolhatnánk.

Blue Oyster Cult – Don't Fear the Reaper

Elsőre talán nem tűnik valami kiemelkedően ijesztőnek ez az 1976-ban született, középtempójú rockdal, egészen addig, amíg figyelmesen meg nem hallgatod annak mondanivalóját...

Radiohead – Creep

Bár a Radioheadnek számtalan különös hangzású dala van, valahogy a rádióállomások mégis abba a Creepbe szerettek bele, amivel az együttes 1992-ben berobbant a köztudatba, és aminek eladási példányszámai után arany és platina minősítést szereztek. A dalt egyébként számtalan szakmabeli feldolgozta az évek során – idén például a Maria Brink vezette In This Moment.

Stevie Wonder – Superstition

A '90-es évek után ismét visszaugrunk a '70-es évekbe és Stevie szerzeményéhez érkezünk. Az egész dal valamiképp – talán épp a funk hangzásvilágnak köszönhetően – hátborzongató, olyannyira, hogy 1982-ben ezt a nótát választották a John Carpenter rendezte A dolog című horrofilm betétdalának.

Warren Zevon – Werewolves of London

Továbbra is a '70-es években járunk, ugyanis 1978-ban született ez a vidám hangzású, a halloweenhez mégis illő, londoni vérfarkasokról szóló nóta, ami annak idején a 21. helyig tornászta magát a Billboard slágerlistáján.

Pop Evil – Deal With the Devil

Kinek jutna eszébe egyezkedni az ördöggel? A Pop Evilnek! A nótával immár megérkeztünk a 2010-es évekbe, hiszen az a 2013-ban megjelent Onyx című kislemezen kapott helyet, ráadásul olyan nagy sikernek örvendett a kemény zenét kedvelők körében, hogy a dobogó csúcsáig jutott a Mainstream Rock listán.

Ray Parker Jr. – Ghostbusters

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, a Ghostbusters egy igazi halloweeni klasszikus, amit akkor is ismerned kell, ha nem az 1980-as években voltál gyerek. A szerzemény annak idején az azonos című, magyarul Szellemirtók címen képernyőre került film betétdala volt, amiben olyan A-listás sztárok játszották a főszerepet, mint Bill MurrayDan AykroydHarold Ramis és Ernie Hudson. A dalt 1985-ben Oscar-díjra is jelölték Legeredetibb betétdal kategóriában, ám sajnos alulmaradt Stevie Wonder I Just Called to Say I Love You-jával szemben, ami A piros ruhás nőben csendült fel.

Bobby "Boris" Pickett & the Crypt-Kickers – Monster Mash

Olyan, mintha a Monster Mash az idők kezdete óta rajta lenne az amerikai halloween partik playlistjén, pedig még csak ötvenöt éve „partikellék”. 1962-ben olyan népszerű volt, hogy az első helyig masírozott a Billboard Hot 100 listáján, ami sokat elárul a kor akkori szelleméről.

Michael Jackson – Thriller

A végére tartogattuk a legjobbat és egyben legnépszerűbbet is, ez pedig nem más, mint a 2009-ben elhunyt popkirály 1983-as slágere, a Thriller, amivel bármelyik halloweeni buli hangulatát meg lehet alapozni. A mai napig ez a legtöbbször letöltött halloween-témájú nóta – a Nielsen SoundScan szerint mostanáig több, mint 3.4 millió példányt adtak el a kislemezből, ide értve a digitális eladásokat is –, így többszörös platinalemez lett.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek