Starity

Elhunyt Fábián Juli

2017. december 17. 12:12   |   Szerző: Alysia

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után a tegnapi nap folyamán 37 éves korában elhunyt Fábián Juli, magyar énekesnő.

hirdetés
Elhunyt Fábián Juli

Julinál nyáron derült ki, hogy daganatos betegséggel kezelik, ami miatt fellépéseit is le kellett mondania. Az énekesnő október 31-én arról számolt be hivatalos Facebook oldalán, hogy állapota javul.

A kezeléseim szépen haladnak, egyelőre még bizonytalan ideig, de tart, amíg tart, most ez a dolgom. Őszintén szólva az elmúlt hónapokban a gyógyulásom kapcsán sok nehézséggel kellett szembenéznem, és egy komoly mélyrepülésen vagyok túl, amiből szerencsére felálltam és újra egyre jobban érzem magam.

Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében – közölte Szepesi Mátyás, a művész menedzsere az MTI-vel. Az énekesnőről zenésztársai is megemlékeztek.

»Nagyon nehéz ez a rohadt szakma!« Cserháti Zsuzsa mondta ezt és milyen igaza volt. Julival sokat »szakmáztunk«, mindig megállapítottuk, hogy hát igen, tényleg nagyon nehéz. De közben azt is mindig megbeszéltük, hogy milyen jó, hogy erről van kivel beszélgetni, hogy egymásnak panaszkodhatunk és tudjuk miről van szó. Ez a nehéz szakma hozott össze minket. Én első perctől, mikor meghallottam Julit énekelni, imádtam és később, mikor megismertem, ez az imádat csak nőtt bennem. Sokszor mondta: »Köszönöm Julikám, olyan jól esik a szereteted.« Szerettem volna segíteni, de nem tudtam...nagyon sajnálom, mert Juliból nincs még egy és soha nem is lesz. Terveztünk egy közös vacsorát, ez már nem fog összejönni, legalábbis ebben az életben, de hiszem, hogy találkozunk még! Addig is jó utat Julikám, szeretlek, hallgatom a kedvenc dalom tőled: Shine. Hallgassátok ti is, hiszen ez maradt nekünk!

– írta Horányi Juli, akivel közös vacsorát terveztek. 

Fábián Juli 1980-ban született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános Iskola Ének-zene tagozatán kezdte, majd az Etűd Zeneiskolában tanult. Később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz szakára, ahol Berki Tamás tanítványa volt. 

Pályafutása kezdetekor a Soft Jazz Band egyik tagja volt, később saját dzsessz kvartettjében énekelt, majd a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.

2003-ban három számban is közreműködött Deseő Csaba és Gyárfás István Trio Tale című lemezén, majd 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként énekelt a My Rocky Mountain című lemezen. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekversenyen a legjobb nyolc énekes közé jutott. 2005-től öt éven át énekelt a Barabás Lőrinc Eklektricben. Két stúdióalbumot jelentetett meg Ladal és Trick címmel. 2009-ben Jazz Riff-fel közös lemeze került kiadásra Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként részt vett az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. A formációval közös kisfilmje 2017. júliusában jelent meg Jazz & Wine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett.

Nyugodjon békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek