Starity

Bulizz római jelmezben - egy hét múlva startol a Savaria Karnevál!

2018. augusztus 17. 12:12   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Letűnt korok harcosai, felvonulás, koncertek: augusztus 23-án kezdődik a Savaria Karnevál Szombathelyen, ahol kicsik és nagyok egyaránt remek programokat találhatnak maguknak.

hirdetés

Ahogyan Kelet-Magyarországon a Debreceni Virágkarnevál, úgy Nyugat-Magyarországon a Savaria Történelmi Karnevál vonz tömegeket augusztus végén.

Szombathelyen, ókori római nevén Savariában minden augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a jelmezes-historikus esemény. Vas megye székhelye amellett, hogy Szent Márton szülővárosa, arról is nevezetes, hogy a Kárpát-medencében az egyetlen olyan város, amely 2000 éve folyamatosan lakott.

A Savaria Karnevál a régmúltat és a jelenkort is ünnepli, külföldi és belföldi hagyományőrző csapatok, vásárosok, mutatványosok segítségével.

Kassai Lajos, világhírű lovasíjász | Fotó: Éowyn, Bhelga

Az egész belváros átalakul: az utcák és a terek ókori neveket kapnak – többek között a Via Vinorum, azaz a Borok Utcája, a Castra Militaria, a Történelmi Témapark, és a Campus Ludendi, a Kalandvár is várja az érdeklődőket.

Az eredetileg 1961-ben indult, majd hosszú szünet után 2000-ben, az államunk ezer éves fennállását ünneplő évfordulón újjászületett rendezvény a 19 év alatt olyan nemzetközi hírűvé nőtte ki magát, hogy tavaly EFFE Label, azaz Minősített Európai Fesztivál díjat kapott.

Savaria Legio | Fotó: Éowyn, Bhelga

Idén is több száz program várja az érdeklődőket, amelyek közül most négy dolgot emelünk ki:

Felvonulás

Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó esemény a fáklyás felvonulás, amely pénteken és szombaton este zajlik a lezárt belvárosi útvonalon. Idén közel 1000 jelmezes, köztük a különböző helyszíneken fellépő hazai és külföldi csapatok vonulnak végig a nézők előtt.

Hagyományőrzők bemutatói

A Történelmi Témaparkban vernek sátrat a csapatok, akik a lelátók előtt bemutatott műsoraikkal bizonyítják tudásukat mind a fegyverforgatást, mind pedig az általuk megelevenített történelmi korszakot illetően. Szakszerű magyar és német nyelvű kommentár kíséretében láthatóak az izgalmas bemutatók.

Gladiátorjátékok a Collegium Gladiatorium előadásában | Fotó: Bhelga

Koncertek

Színes zenei program is várja az érdeklődőket, az ingyenes koncerteken idén fellép többek között Dés László, Tóth Vera, Deák Bill Gyula, Bródy János, a Punnany Massif, a Margaret Island, a Firkin és a Bohemian Betyarsolvasható a Karnevál honlapján.

Az ókor nyomában

Aki a szórakozás mellett valóban az ókorban szeretné érezni magát, tehet egy sétát a föld alatt a 2000 éves utcaköveken és a csatornába is betekinthet.

Fontos helyszín az Iseum Savariense, az egykori Római Birodalom Pannónia provinciájának legfontosabb keleti eredetű vallási emléke. Az egyiptomi Ízisz istennőnek állított szentély a forum és a palota után a város legnagyobb épülete volt, méretében vetekedett a római Ízisz-szentéllyel, és körülbelül hatszor nagyobb volt, mint a Pompeiben feltárt Iseum.

A rekonstruált épületegyüttes múzeumában az előkerült értékek megtekintése mellett Ízisz papjainak és papnőinek részvételével bepillantást nyerhetünk a kultusz ünnepeibe és rítusaiba.

Fotó: Éowyn

Itt az idő, jelmezt fel, játssz velünk! Ave Savaria!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek