Starity

8 érdekesség a Black Friday-ről

2018. november 16. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén november 23-ára esik a Black Friday, azaz fekete péntek, melynek keretein belül több száz üzletben, illetve webshopban kedvezményesen vásárolhatunk.

hirdetés

A Black Friday-őrület Amerika után egyre inkább meghódítja magának Európát is – immár évek óta megrendezésre kerül hazánkban is, így ennek apropóján összeszedtünk néhány érdekességet róla.

1. Az amerikaiak több, mint 30%-a vásárol a Black Friday-en. 2015-ben például több, mint 102 millióan vásároltak a shopping ünnepen, ami az amerikai lakosság 32%-át jelenti megközelítőleg.

2. A Black Friday halálos is lehet. Sokan és sokszor viccelődtek már azon, hogy az emberek eszüket vesztve, egymás lábát letaposva igyekszenek hozzájutni a legjobb, legakciósabb holmikhoz, ám a szomorú igazság az, hogy az elmúlt évtizedben ez a tumultus hét halálhoz és közel száz ember megsebesüléséhez vezetett.

3. A Black Friday kifejezés a philadelphiai rendőrségtől ered. A fekete péntek kifejezést használták arra a káoszra, melyet a vásárlók kiváltotta dugó és szmog generált, de egyébként ugyanezt a kifejezést a könyvelésben is használják arra, amikor a kiskereskedők profitja mélypontra csökken.

4. Vannak olyan gyártók, melyek alacsony minőségű termékeket gyártanak kifejezetten a Black Friday-re. Feltűnt már, hogy az általad kinézett elektronikai termék kifejezetten olcsó, óriási árleszállítással beszerezhető a Black Friday-en? Ne dőlj be! Nagy valószínűséggel előfordulhat ugyanis, hogy hibás vagy valamiben eltér attól, amit eredetileg a többszöröséért kínálnak – legalábbis a Time szerint, a magazin emellett azt tanácsolja, hogy hasonlítsd össze az adott modell gyártási számát azéval, amelyiket már korábban kinéztél.

5. Egy átlagos vásárló 300 dollárt, azaz körülbelül 83 ezer forintot költ a Black Friday alkalmával. Egy amerikai kutatás során kiderült, hogy 2015-ben átlagosan 299 dollár 60 centet költöttek a vásárlók a fekete pénteken. Azt tanácsoljuk, hogy csinálj magadnak előre egy költségvetést, mire és mennyit szánsz, nehogy kicsússz a keretedből és többet költs, mint szerettél volna.

6. A Black Fiday nem feltétlenül az a napja az évnek, amikor legolcsóbban juthatsz hozzá termékekhez. Ha azt gondolod, ilyenkor a legalacsonyabbak az árak és jobban jársz, ha ekkor veszed meg a karácsonyra / születésnapra / névnapra / esküvőre szánt ajándéknak valókat, akkor tévedsz. Valószínűleg sok mindenhez kedvezménnyel juthatsz hozzá, de érdemes inkább a karácsonyi szezon végén bevásárolnod.

7. Az Y generáció tagjai a Black Friday igazi célközönsége, ugyanis ők költenek ekkor a legszívesebben és a legtöbbet.

8. A legtöbb vásárló otthon marad és inkább online vásárol, mint hogy sorba álljon az üzletekben. Ezzel ráadásul sokszor még több pénzt spórolhatsz meg, mivel több online webáruház kínál nagyobb kedvezményeket, amennyiben az interneten keresztül rendeled meg az általad kinézett termékeket.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek