Starity

Premier! Csodálatos verzióban hallható Freddie Mercury "Time" című száma!

2019. június 20. 21:09   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány órája látott napvilágot a háttérvokáltól megszabadított Time című dal, amely valósággal újjászületett azáltal, hogy csupán Freddie Mercury hangja hallható benne zongorakísérettel.

hirdetés

Megjelent az eddig még kiadatlan verziója a Time című dalnak, amelyet Freddie Mercury 1986-ban vett fel az azonos című musical koncepciós albumára. A Queen legendás énekesének régi jó barátja, a sikeres zenész, dalszerző és producer, Dave Clark két éven keresztül dolgozott rajta, és Time Waits For No One címmel jelentette meg – olvasható a BrianMay.com-on.

A dal háttértörténete

A dal szerzője Dave Clark, aki a rendkívül sikeres The Dave Clark Five frontembere volt, és az Egyesült Királyság egyik legtermékenyebb és legünnepeltebb zenésze, dalszerzője és producere. Time című musicale, amelyet 1986 áprilisában mutattak be a londoni Dominion színházban, magába olvasztotta a sci-fi elemeit, a rockzenét és a korát megelőző különleges multimédia-effektusokat. Olyan világsztárok szerepeltek benne, mint Sir Laurence Olivier és Cliff Richard, és sorra döntögette a nézettségi rekordokat – két évig játszották, ami alatt több, mint egymillió ember láthatta.

Dave a show koncepcióalbumához Freddie-nek szánta az In My Defence című dalt. Mercury akkoriban Münchenben élt, de Londonba repült a szám kedvéért, hogy 1985 októberében felvegye a híres Abbey Road stúdióban. Freddie ekkor ismerkedett meg Mike Moran zongoristával, aki később a Barcelona című, Montserrat Caballé operaénekesnővel felvett duettalbum társszerzője és társproducere lett.

Amikor Freddie megkérdezte Dave-et, van-e még olyan dal, amit felvehetnének, a zenész felajánlotta neki magát a főcímdalt, a Time-ot. 1986 januárjában visszatértek a stúdióba a felvételek kedvéért, amelyek során addig példátlanul sok, 48 sávban rögzítették a háttérvokált. A végső dalváltozat összesen 96 sávot tartalmazott.

Azonban Dave emlékeiben elevenen élt, amikor a próbákon Freddie csupán zongorakísérettel énekelt:

Amikor először felvettük, elmentem az Abbey Roadba és elpróbáltuk csak Freddie-vel és a zongorával. Libabőrös lettem tőle. Varázslatos volt

- mondta Dave a Radio 2-nek adott interjújában.

Az elmúlt években az eredeti próbafelvételek után kutatott, végül 2017 tavaszán sikerült hozzájutnia az archívumban. Ezután felkereste Mike Morant, aki új zongorakíséretet adott hozzá.

A videóklip

A musical helyszínén, a Dominion színházban forgatták, mindössze három óra alatt – még az aznap esti előadás előtt végezniük kellett. Egyszerre négy kamerával vették fel Freddie-t, majd hamar össze is vágták az anyagot, hogy bekerülhessen a rendkívül népszerű zenés TV-műsor, a Top of the Pops azon a héten közvetített műsorába. Egyszerre videószalagra került, és a dal május 6-án jelent meg. Az eredeti, 35 mm-es filmre felvett teljes anyag pedig eltűnt a fiókok mélyén.

Dave a dal új verziójához azonban nem akart összeollózni Freddie életéből kivett mozzanatokat, ezért nyúlt a négy kamerával rögzített anyaghoz.

A Time Waits For No One tisztelgés Freddie Mercury zenei nagysága előtt; az előadás, a dráma, a hangterjedelem előtt, és négy évtizedes álmából felébredve végre előjött a régi és az új rajongók számára; a Queen frontemberének káprázatos dicshimnusza, amelyet egyik legközelebbi barátja készített és rendezett.

A Time Waits For No One 2019. június 21-én jelenik meg a Virgin EMI (Universal Music Group) kiadónál.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek