Starity

Zsírégető edzés kisokos - hogyan csináld, hogy hatékony legyen?

2021. június 14. 15:03   |   Szerző: Starity

Egy edzés hatékonysága sok mindentől függ: például hogy helyesen végzed-e a gyakorlatokat, hogy mennyi ideig tart, illetve természetesen attól is, hogy különösebb megerőltetés nélkül mozgosz valamicskét, vagy keményen odateszed magad.

hirdetés

Ez utóbbi, az edzés intenzitása ráadásul kulcsfontosságú, hiszen egy bizonyos pulzustartományban a szervezet a zsírraktárakat kezdi el égetni, márpedig pontosan ez a felesleges zsír az, amitől szeretnénk megszabadulni. 

Mit kell tudni a pulzusról?

Pulzusnak nevezzük azt, amikor kitapintjuk a szívverésünket, például a csuklón vagy a nyaki ütőéren, ahol az enyhe lüktetések jelzik a szív dobbanásait. Azt pedig már az általános iskolai biológiaórán megtanultuk, hogy a percenkénti szívdobbanások száma aszerint változik, hogy nyugalmi állapotban vagyunk-e, vagy épp testmozgást végzünk, esetleg valamilyen stresszhatás ér. 

Ennek megfelelően többféle pulzuszóna létezik:

  • A nyugalmi pulzus

  • A mérsékelt fizikai aktivitáskor jelentkező pulzus

  • A zsírégető pulzus

  • A maximális pulzus

A nyugalmi pulzus az emberek nagy részénél 60 és 100 között van, edzés közben pedig ennél lényegesen magasabbra kúszhat. Ez pedig azzal jár, hogy egy adott pulzustartományt elérve a test a szénhidrátok helyett zsírból fedezi a mozgáshoz szükséges energiát, ami zsírvesztéshez, vagyis fogyáshoz vezet. 

Persze ehhez nem elegendő egy andalgós séta vagy egy lassú biciklizés, ugyanis a szervezet csak intenzívebb testmozgással jut el a zsírégető pulzustartományba.

Hogyan határozd meg a zsírégető pulzustartományt?

Ahhoz, hogy tudd, valóban a zsírraktáraidat használja-e a szervezeted az edzés során, szükséged lesz egy pulzusmérő eszközre, és arra, hogy tudd, nálad mettől meddig tart ez a tartomány. 

Ez utóbbi egy egyszerű képlettel kiszámítható: 220-ból vond ki az életkorodat. Ez az érték lesz a maximális pulzusszámod. A zsírégető zóna pedig ennek a számnak a 70 és a 85 százaléka között lesz. 

Elsőre bonyolultnak tűnik? Nyugalom, egyáltalán nem az, nézzünk egy konkrét példát számokkal: ha mondjuk 30 éves vagy, akkor a maximális pulzusod 220-30, vagyis 190. A zsírégető tartományod alsó határa 190*0,7, azaz 133, a felső pedig 190*0,85, tehát kerekítve 162. Végeredmény: ha zsírégető zónában szeretnél edzeni, akkor a pulzusodat 133 és 162 közt kell tartanod. 

Lehet még fokozni a zsírégetést?

Ha még hatásosabbá szeretnéd tenni az edzéseket, akkor alkalmazhatsz különféle termogenikus zsírégetőket, melyeket a Fittprotein.hu-n is megtalálsz. Ezek a készítmények felturbózzák az anyagcserét, így az edzés során a tested még több energiát használ el, és valamelyest megemelik a pulzusszámot is, hogy könnyebben a zsírégető zónába kerülj.

Persze ezeket a termékeket az edzés kiegészítőjeként, nem pedig helyettesítőként érdemes használni, ugyanis testmozgás (és diéta) nélkül velük sem fogsz tudni lefogyni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek