Starity

Kollagén kérdezz-felelek – főbb tudnivalók a kollagénről

2021. június 23. 22:10   |   

A kollagén, melynek elnevezése a görög κόλλα (kólla) szóból ered, az emberi szervezetben legnagyobb arányban előforduló, masszív szerkezettel rendelkező fehérje. Főbb alkotóelemei a glicin, a prolin, a hidroxiprolin és az arginin nevű aminosavak. A kollagén úgymond „ragasztóként” funkcionál a szervezetben: legfontosabb funkcióját a bőr és az izom szöveteinek, a csontok, a porcok, az inak, az erek rugalmasságának és feszességének megőrzése jelenti.

hirdetés
Kollagén kérdezz-felelek – főbb tudnivalók a kollagénről

Milyen további funkciókat lát el a kollagén?

A kollagén összekötő-funkciója révén segíti továbbá a zúzódások és törések utáni gyógyulást, a kalcium szervezeten belüli hasznosulását, így a csontok erősségének és keménységének megőrzését, valamint az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is fontos szerepe van

Kinek ajánlott a kollagén szedése? Miért jók a kollagén étrend-kiegészítők?

30 év felett fokozatosan csökken a kollagén aránya a szervezeten belül, így érdemes magas kollagén-tartalmú ételek, esetleg táplálékkiegészítők alkalmazásával hozzájárulni a szervezetben található kollagén mennyiségének megőrzéséhez. A kollagén-tartalmú táplálékkiegészítők alkalmazását indokolja továbbá, hogy az egyre növekvő UV-sugárzás káros hatással van a természetes kollagéntermelésre és elősegíti a szervezetben lévő kollagén lebomlását.

Milyen ételekben van kollagén?

A kollagén természetes módon legnagyobb arányban a csirke-, a sertés- és a marhahúsban, valamint a halban található meg. A szervezet kollagéntermelését elősegítik továbbá a C-vitamint, a mangánt, a rezet és a cinket tartalmazó ételek, mint például a citrus- és bogyósgyümölcsök, a zöldségek, a dió- és magfélék, a gabonafélék, a tejtermékek és a fehér tea.

Milyen kollagénfajták vannak? Melyik a legjobb kollagén?

A kollagénnek több, mint 16 különböző fajtája van, melyek közül háromról különösen sok szó esik a táplálékkiegészítők körében. A kollagén minden típusa a szervezet működésének szempontjából fontos funkciót lát el - lássuk, milyen szerepe van az I-es, a II-es és a III-as típusú kollagénnek az egészségmegőrzésben!

Az I-es típusú kollagén, mely a szervezet kollagéntartalmának 90%-át alkotja, fontos szerepet játszik a bőr, a csontok, a fogak és az ínszalagok szerkezetének fenntartásában. Halkollagénként is szoktak rá utalni, mivel a halkollagén legnagyobb arányban ezt a fajta kollagént tartalmazza. Ez a fajta táplálékkiegészítő többek között azoknak ajánlott, akik szépségápolási célból – haj-, bőr- és körömápolás - szeretnék növelni a szervezetünkben található kollagénmennyiséget. 

A II-es típusú kollagén, az ún. csirkekollagén leginkább az ízületi porcok és a bélrendszer egészségének megőrzéséért felelős, valamint segíti az immunerősítést. Nem véletlen, hogy betegség idején gyakran ajánlják a forró húsleves fogyasztását: a II-es típusú nagy mennyiségben tartalmazó étel nem csupán felmelegíti a testet, de számos jótékony hatásával támogatja a gyógyulást.  

A III-as típusú, marhakollagénként ismert kollagénfajta az izmok, a szervek és az artériák szerkezetének fenntartásában játszik szerepet, kulcsfontosságú az egészséges szív- és érrendszer megőrzésében. A szervezeten belül gyakran az I-es típusú kollagénnel együtt található meg, a két típus együtt különösen hatékony kombinációt alkot.

Az étrend-kiegészítőkről

A kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők más táplékkiegészítőkhöz hasonlóan számos kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, azonban nem helyettesítik az egészséges életmódot, hanem kiegészítik azt. Az egészséges csontrendszer, a porcok, ínak és erek rugalmasságának és szerkezetének megerősítéséért, a haj, a köröm és a bőr szépségének hatékony ápolásáért törekedjen Ön is a tápanyagokban gazdag, színes étrend betartására, a megfelelő folyadékbevitelre, az elegendő mozgásra és a pihentető alvásra! 

Kollagén termékek a Multi-vitamin.hu oldalán

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek