Starity

Fitoösztrogének, a természetes hormonpótlók

2021. július 13. 18:06   |   

A menopauza minden hölgy életében jelentős változásokkal jár, melybe számos testi és lelki tünet is beletartozik. Mindezek mögött az ösztrogén, az egyik legfontosabb nemi hormon szintjének csökkenése áll, melynek optimális szinten tartásával a panaszok is megszűnhetnek.

hirdetés

Milyen tünetek utalnak a klimaxra?

A változókor első jelei általában 40-45 éves kor körül jelentkeznek, de ez mindenkinél egyéni: van, akinél már a harmincas évek vége felé, másoknál pedig csak az ötvenedik szülinaphoz közeledve. Ami viszont közös, hogy ilyenkor a szervezetben nagy változások zajlanak, a tüszőrepedés megszűnik, a menstruáció pedig egyre ritkább és rendszertelenebb lesz. 

A szervezetben csökken az ösztrogén szintje, a hiányos állapot pedig egy sor tünetet okoz, többek között gyakori hangulatváltozásokat, testsúlygyarapodást, hőhullámokat és fokozott izzadást, bőrszárazságot, hajhullást, ízületi fájdalmakat, kedvetlenséget, krónikus fáradtságot. 

A tartósan alacsonyan lévő ösztrogénszint azonban súlyos egészségügyi kockázatokkal is járhat, így a pótlás fontosságát nem szabad lebecsülni!

Segít a természet: a fitoösztrogének

A menopauzával járó panaszok kezelésére sokáig a mesterséges hormonterápia volt az egyetlen bevett mód, mára azonban egy sor tanulmány bebizonyította, hogy komoly szövődményeket okozhat, így napjainkban szerencsére már csak ritkán alkalmazzák. 

A nőgyógyászok is egyre inkább nyitottabbak a természetes módszerek felé, és javasolják pácienseiknek a fitoösztrogéneket, mint kíméletes, de mégis hatásos alternatívát. Ezek olyan növényi hatóanyagok, amelyek viselkedésükben nagyon hasonlítanak az igazi ösztrogénekre, viszont az alkalmazásuk semmiféle káros mellékhatással nem jár, ezáltal a változókor tünetei biztonságos keretek között mérsékelhetőek. A segítségükkel az ösztrogén szintje visszaáll az optimálisra - ettől a változókor, mint természetes élettani folyamat még ugyanúgy végbemegy, viszont sokkal kevesebb kellemetlen tünettel jár.

Ilyen fitoösztrogéneket tartalmaz a Myrobalannál kapható Feminess kapszula is, ami egy természetes hormonpótló készítmény. Alkalmazható a menopauza idején, illetve PMS tüneteinek csökkentésére, valamint a cikluszavarok rendezésére. Rendszeres szedésével a közérzet és az életminőség is javulhat, a panaszok mérséklődnek.

Fitten, frissen, egészségesen

A természetes hormonpótlás mellett néhány életmódbeli változtatás is szükséges: fogyassz több fitoösztrogén-tartalmú élelmiszert, például szóját, lenmagot, babot, lencsét, teljes kiőrlésű gabonákat, hajdinát.

A súlygyarapodás elkerülése érdekében heti több alkalommal is végezz valamilyen sporttevékenységet, ezzel ugyanis nem csak az állóképességedet és az izmaid tömegét növeled, hanem a mozgás kis mértékben az ösztrogéntermelést is serkenti. 

A klimax alatt tehát ezek a legfontosabbak: fitoösztrogének, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek