Starity

A geotextília alkalmazásának szempontjai és eszközei

2021. október 17. 16:04   |   

Mi az a geotextília pontosan és miért érdemes vele külön is foglalkozni? Miben rejlik a hasznossága, szerepe és hozzáadott értéke, szemügyre véve a felhasználásának eltérő környezetét, illetve lehetőségeit?

hirdetés

Ezek lesznek a fő kérdéseink a bejegyzés keretein belül. Igyekszünk alaposan rámutatni arra, hogy milyen úton és módon válhat hasznunkra, ha tényleg kellő gondot fordítunk a geotextília alkalmazására. Reméljük, hogy a cikk elolvasása kedvet csinálhat mindehhez.

Mi mindenre lehet egyáltalán alkalmas a geotextília?

Hogyha néhány szóban akarjuk szemléltetni a geotextília hasznosulását, akkor főként szűrő, valamint elválasztó rétegként jelentkezik a hozzáadott értéke. Pontosan emiatt szokás alkalmazni útépítéseknél, földmunkáknál és talajmegtartó szerkezetek kivitelezésének a keretei között.

A geotextília továbbá segíthet olyan talajmunkáknál is, ahol a szivárgás vagy az erózió megakadályozása a cél. Mindezen felül védő, illetve elválasztó réteg céljából is kiválóan tud hasznosulni, elősegítve ezáltal a szigetelések mechanikai védelmét, vagy védőtakarást adva a burkolatoknak.

Sőt, a Józan Kft. webáruházában beszerezhető geotextília a tetőszigetelés folyamatában is bevethető, ezen a téren is kiválóan hasznosul.

A geotextília használatának előnyei a hőszigetelés szempontjából

Szigetelésnél a geotextília egyfajta szűrő és elválasztó réteg szerepét hivatott betölteni. Képes ugyanis akadályt jelenteni abból a szempontból, hogy a csapadék és talajvíz által szállított finom talajszemcsék nemkívánatos helyekre mosódjanak be.

A geotextília olyan tehát, mint egyfajta plusz védelmi vonal. Abból a szempontból célszerű leginkább fontolóra venni a hasznosítását, hogy viszonylag egyszerű vele dolgozni. Egyfajta nulladik lépésként nincs más feladat, mint a megfelelő méretű tekercset kiválasztani és megrendelni.

Főként az 1 x 10 méteres, vagy pedig az 1,5 x 50 méteres tekercsek jelentenek standard opciót. Értelemszerűen szabadon lehet döntést hozni arról, hogy a körülményekhez mérten éppenséggel melyik opció jelentheti a kedvezőbb és optimálisabb választást.

Mi minden kellhet a geotextília kellően eredményes megmunkálásához?

Ha a lehetséges munkaeszközöket vesszük alapul, akkor mondhatni a geotextília könnyű, hatékony és kellőképpen precíz méretre szabása jelenthet elsőként megoldandó feladatot. Emiatt a speciális kés, illetve a megfelelő hosszúságú mérőszalag és jelölő alkalmazása gyakorlatilag elengedhetetlen.

Hogyha ezek rendelkezésre állnak, a geotextília pedig a szükséges mennyiségben használható, akkor tényleg minden feltétel adottnak tekinthető a munkához. Innentől kezdve nem is lehet más a feladat, mint lépésről lépésre megoldani a geotextília precíz helyreigazítását.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek