Starity

Húsvét ünnepe, hagyományos és modern szokások

2022. február 21. 13:01   |   

A keresztény világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ünnepe a húsvét. Története Jézus Krisztus keresztre feszítéséről szól, aki ugyan kínok kínjával halt meg, de harmadnapra (húsvét vasárnapra) feltámadt. Halálával megváltotta az emberiség bűneit, feltámadásával pedig győzedelmeskedett a halál felett.

hirdetés
Húsvét ünnepe, hagyományos és modern szokások
Fotó: Couleur / pixabay

De nem csak vallási körökben jeles nap a húsvét. Ez az ünnep a tavaszról, a természet újjászületéséről, a kikeletről is szól. Jézus megajándékozta az emberiséget, a tavasz beköszönte pedig a természet legszebb ajándéka. Mindennek köszönhető a húsvéti ajándékozás hagyománya.

A húsvéti ajándékozás eredete

Kiscsirkét, kisnyulat, húsvéti kosarat már a régmúltban is adtak egymásnak az emberek húsvétkor. Az első húsvéti kosarat a legenda szerint Assisi Szent Ferenc kapta, ide vezethető vissza az ajándékozás. 

A Ferences rend megalapítója hat hetes húsvéti böjtjét egy itáliai szigeten töltötte, ahol társa csak egy apró nyúl volt. Az apostolt, aki az állatok nyelvén is értett, a nyulacska egy madárfészekből készült húsvéti kosárral lepte meg szeretete jeléül.

Locsolkodás és húsvéti ajándékozás napjainkban

Az eleinte vízzel, majd illatos kölnivel végzett locsolkodásért cserébe a fiúk hagyományosan kézzel festett hímes tojást kaptak. A 18. századtól a hímes tojást kiegészítették vagy sok helyen teljesen leváltották a csokiból készült tojások, csirkék, nyulak, bárányok.

A tojások mellett sok helyen „locsolópénzt” is kaptak a fiúk, aminek a kezdeti néhány filléres, forintos „árfolyama” a rendszerváltás óta igencsak megemelkedett. Manapság már nem ritka a több ezres vagy több tízezres húsvéti „bevétel” sem.

 

Napjainkban a húsvéti ajándékozás erőteljesen kezd a karácsonyihoz hasonlítani. Húsvéti ajándékcsomag édességekkel, plüssfigurával, játékkal, amit fiúk és lányok egyaránt kapnak az egyenlőség jegyében. 

Sajnos még a mai napig is sok helyen hagyomány élő kisállat (pl. kisnyúl) ajándékozása, de az állatvédelem érdekében ez mindenképpen kerülendő. Húsvéti élményt, programot és játékot is lehet ajándékozni. Szabadtéren nagyon jó móka a tojáskeresés, de rossz idő esetén a gyerekek rendkívül élvezik tojásfestést vagy a tavaszi dekoráció készítését is.

Különös, de egyre jobban terjed az a szokás, hogy a felnőttek is megajándékozzák egymást. A Meglepetesem.hu webáruház kínálatában számos húsvéti ajándék ötlet található, ahol a kiválasztott termékek mellé fényképnyomtatást, egyéb kiegészítőt vagy éppen üdvözlőkártyát is rendelhetünk saját üzenettel.

Minden ünnep csodaszép! Munkaszüneti napot rendelnek el, együtt a család, találkozhatunk rég nem látott barátokkal és rokonokkal is. A húsvéti hagyományok és az ajándékozás pedig csak emelik az ünnep fényét, ezért érdemes időben elkezdeni a készülődést. Akár előrendeléssel, akár az utolsó pillanatban oldjuk meg az ajándékküldés megrendelését, a húsvéti meglepetés örömet fog okozni kicsinek és nagynak egyaránt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek