Starity

4 divatos dísznövény, mely egyik kertből sem hiányozhat

2022. június 06. 03:03   |   

Minden időszaknak meg vannak a maga sláger növényei, elég csak arra gondolni, hogy hosszú évekig kirobbanthatatlan volt a smaragd tuja a kertekből. A trend azonban változik, egyrészt egyre többen ültetnek gyümölcsfákat is a kertekbe és tesznek egy lépést az önfenntartás felé, másrészt, az egyre forróbb és gyakran száraz nyarak miatt előtérbe kerülnek az egyszerűbben fenntartható dísznövények is.

hirdetés
4 divatos dísznövény, mely egyik kertből sem hiányozhat

Végül, de nem utolsó sorban, a kertészetek növény kínálata is egyre gazdagabbá válik, így olyan növények is megvásárolhatók, amelyek néhány évtizede még ritkaságszámba mentek. Egy-egy ilyen különlegesebb külsejű növény, aztán igazi sztárrá válik a kertbarátok körében. Cikkünk további részében 4 divatos, emellett pedig nagyon dekoratív dísznövényt mutatunk.

Japán fűz

A különlegesen szép rózsaszín-fehér-zöld lombozattal díszítő tarkalevelű japán fűz (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’) az utóbbi néhány esztendőben vált igazi slágernövénnyé. Ez a mindössze 1,5-2 méteres magasságot elérő, magas törzsre oltott cserje, dézsába és kis kertbe ültetve is hihetetlen látványt nyújt. Világos, napos helyen, rendszeres öntözés mellett, enyhén savanyú vagy semleges kémhatású, jó szerkezetű talajba ültetve fejlődik a legszebben.

Annabelle hortenzia

Az Annabelle hortenzia, tudományos nevén a Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, a cserjés hortenzia egyik legszebb fajtája, mely káprázatosan szép, 20-25 cm átmérőjű, gömb alakú virágzatával díszít. Páratlanul szép, a virágzás kezdetén és végén zöldes, egyébként fehér árnyalatú virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk.

Akár a kert árnyasabb részébe keresünk valamilyen látványos növényt, akár az angol kertek szépségét, változatosságát és természetességét szeretnénk megidézni az Annabelle hortenzia tökéletes választás lesz!

Félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag, enyhén savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültessük, és ne feledkezzünk el az öntözéséről a nyári nagy melegek idején.

Korallberkenye

A korallberkenye (Photinia) egy nagy díszítőértékkel bíró, örökzöld cserje, melyet szoliterként, cserjecsoport részeként valamint sövényként is ültethetünk a kertbe. Legismertebb fajtája a Photinia fraseri ’Red Robin’, de a nemesítők munkájának köszönhetően évről-évre jelennek meg új fajtái is.

Különlegességét kihajtáskor élénkvörös vagy bordó hajtásai jelentik, melyek idővel bezöldülnek, emellett tavaszi virágzása is látványos. Segítségével látványos növénytársításokat hozhatunk létre a kertben, ha más örökzöldekkel, törpefenyőkkel ültetjük össze.

Rózsameténg

A rózsameténg (Catharantus roseus), melyet sokan egyszerűen csak vinkának neveznek, töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. Ez a mindössze 20-30 cm-es magasságot elérő, fagyérzékeny félcserje, a megfelelő gondoskodást hosszú ideig tartó virágzással hálálja meg.

A hazánkban egynyáriként nevelt vinka élénkszínű virágai tavasz végétől egészen őszig pompáznak, a méhek, a pillangók és természetesen a kerttulajdonosok nagy örömére. Virágágyásban, valamint balkonládában egyaránt szépen mutat, ha védett, meleg helyre ültetjük és rendszeresen öntözzük.

Cikkünk a Bezs.hu magazin és a Stílus magazin közreműködésével készült.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek