Starity

A faelgázosító kazán használatának lényege és előnyei

2022. július 12. 14:02   |   

Hogyan működik egy faelgázosító kazán? Mik azok a sajátosságok, amelyek megkülönböztetik a hagyományos értelemben vett kazánmodellektől? Illetve milyen előnyök származhatnak mindebből?

hirdetés
A faelgázosító kazán használatának lényege és előnyei

A cikkben ezeken a kérdéseken keresztül járunk utána, hogy milyen úton és módon aknázhatók ki a faelgázosító kazánok alkalmazásának az előnyei. Mindezt gyakorlatias szemszögből, a hasznosításra koncentrálva.

Miben rejlik a faelgázosító kazán működésének a lényege?

A kulcs a kazán működése, pontosabban az égés folyamata alatt keletkező füstben keresendő. Ez a füst ugyanis nem kevés hidrogént, szén-dioxidot, szén-monoxidot, szénhidrogéneket tartalmaz. Olyan gázokat, amelyek kiválóan hasznosíthatók.

A Webkazán faelgázosító kazánjai pedig kifogástalan hatékonyság mellett képesek erre a hasznosításra. Méghozzá olyan módon, hogy a fentebb részletezett gázokhoz szabályozott módon levegő adagolása történik.

Aminek az lesz a pozitív eredménye, hogy a gázban található nagy mennyiségű szén-monoxid magas hőmérsékleten fog elégni. Innen pedig szinte már egyenesen következik, hogy a fából kinyert energia mértéke és mennyisége sokkal nagyobb lesz a normál kazánokhoz képest.

Mivel és hogyan lehet tüzelni?

Ebben szerencsére nincs semmiféle titok vagy speciális tipp. Azt lehet mondani, hogy a tüzelés céljából bőven megteszi bármilyen fa. Ügyelve ugyanakkor arra, hogy a tüzelés hatékonyságát befolyásoló szempontok lehetőleg érvényesülni tudjanak.

Amelyek közül az egyik fontosabb tényező a tüzelőanyag mérete. Értelemszerűen nem mindegy az, hogy méret szempontjából mennyire tudunk a kazánhoz illeszkedő, és azzal szinkronban lévő tüzelőanyagot bevetni.

Másrészt a nedvességtartalom is olyan szempont, ami befolyással lehet a faelgázosító kazán működésére. Ahogy az sejthető is, minél szárazabb a választott tüzelőanyag, annál könnyebb és zökkenőmentesebb lehet maga az égés folyamata.

Amiért kimondottan előnyös faelgázosító kazánt használni

Mivel a fent részletezett működésnek hála magasabb a kinyert energia mértéke, így a használat egyik fő előnye magától értetődően a költséghatékony jelleg. Vagyis olcsóbban lehet fűteni a faelgázosító kazánt, miközben magasabb hatásfokon képes funkcionálni.

Olyannyira, hogy a hagyományos kazánok teljesítményének mintegy duplájaként akár 4 vagy 5 órán keresztül is adottnak tekinthető a hőtermelés. Ami korántsem elhanyagolható szempont, különösen a hidegebb, téli időszakok alatt.

Ezenfelül még fából is kevesebbet kell használni a tüzeléshez. Aminek az előnyét nemcsak anyagi értelemben lehet észrevenni, hanem a keletkezett hamu mennyisége is kisebb lehet. Így még könnyebb lehet takarítani és karbantartani a faelgázosító kazánt, miközben a múködése maximális hatékonyság mellett történhet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek