Starity

Új WC a fürdőszobába: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

2022. július 18. 16:04   |   

Elsőre azt gondolnánk, hogy a WC kiválasztását nem kell túlagyalni. Nem is kell, de fontos része a fürdőszobánknak, így felújításkor érdemes figyelembe venni néhány szempontot a WC kiválasztásánál. Cikkünkben végig vesszük, mik azok a tényezők, amiket érdemes átgondolni az új WC kiválasztása előtt.

hirdetés
Új WC a fürdőszobába: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Külső vagy beépített tartály?

Ez elsősorban esztétikai kérdés. A modern házakban egyre népszerűbbek a falba beépített WC tartályok, hiszen egy letisztult, elegáns külsőt kölcsönöznek a fürdőszobának. Ezeknél általában a kétfunkciós öblítés is megvalósítható és akár helyspórolás szempontjából is előnyös. A külső tartályok ettől függetlenül továbbra is népszerűek, hiszen valamivel olcsóbbak és ha tönkremegy, könnyebben hozzáférhető a szerelő által. A kívülre szerelt tartály lehet magasan a WC felett is, bár ez kevésbé mutat jól. Ilyennel leginkább régi házakban találkozhatunk.

Falra szerelhető vagy padlón álló?

Az előzőhöz hasonló szempont, hogy falra szerelhető vagy padlón álló WC-t szeretnénk. A modernebb lakásokban és újabb irodaépületekben az előbbi található elegáns kinézete miatt. Előnye, hogy alatta is könnyedén fel tudunk mosni. Technikailag azonban nincs különbség köztük. Számít viszont, hogy hol fut a lefolyó. Ha a padlózatban, akkor hiába szeretnénk falra szerelt toalettet és fordítva.

Öblítés módja

A WC egyik feladata, hogy a kényelmünket szolgálja. Ott van például az öblítés módja. Ilyen szempontból kétféle WC létezik, a sík- és a mélyöblítésű. Itt azt érdemes szem előtt tartani, hogy a mélyöblítésű sokkal higiénikusabb, mert könnyebben takarítható és a szagokat is jobban elnyeli, mint a másik típus.

Ülőke kiválasztása

Az ülőke az a része a WC-nek, amiből bármilyet választhatunk. Persze itt is figyelembe vehetjük a minőséget. Egy olcsó, műanyag ülőke például elszineződhet és nem annyira időtálló, mint a fából vagy más vastagabb, tartósabb anyagból készült lécek. Egyes fajátokhoz, például a falra szerelt WC-khez formájukból adódóan egyedi formájú és méretű ülőke tartozik. A hagyományos toalettek esetében azonban mindenhol ugyanaz a standard méret kapható. Ráadásul különböző mintákkal vagy színekkel ellátva is megvásárolhatjuk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek