Starity

5 érdekesség a néhai Erzsébet királynő menyasszonyi ruhájáról

2022. szeptember 09. 06:06   |   Szerző: Four

A néhai II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-ben házasodott össze, íme néhány érdekesség a menyasszonyi ruháról!

hirdetés

A nemrég elhunyt II. Erzsébet élete során számos különös pillanat volt, amelynek tömegek lehettek tanúi. Ilyen volt például az esküvője, amely mint ahogy az a brit királyi család esetében lenni szokott, óriási szenzációnak számított. Íme néhány érdekesség a néhai királynő csodaszép menyasszonyi ruhájáról, amelyet Norman Hartnell tervezett!

 

1. II. Erzsébet az esküvő előtt 3 hónappal még nem tudta, milyen ruhában lesz

 

 

Habár ma már általában egy menyasszony jóval a ceremónia előtt lefoglalja illetve megveszi a ruháját - a néhai II. Erzsébet esetében ez nem így volt. A sokféle lehetőség közül Anglia egyik akkoriban nagyon felkapott dizájnerének, Norman Hartnellnek tervei lettek a befutók. Összesen 350 nő dolgozott a különlegesen részletgazdag ruhán, és titoktartást esküdtek, hogy nem mondanak el semmit a médiának a kreációról. Betty Foster, az egyik varrónő elárulta, hogy Hartnell stúdiójával szemben csak azért béreltek ki egy lakást, hogy megláthassák a ruhát - így aztán a stúdió ablakait le kellett takarni.

 

2. Sokan ruhajegyet küldtek Erzsébetnek, hogy megvehesse az esküvői ruhája anyagát

 

A háború utáni Angliában a megszorítások miatt az emberek bizonyos számú ruhajegyekből vehettek maguknak ruhaanyagot - ám Erzsébet menyasszonyi ruhájának anyaga, a szatén igen drága volt és nehéz volt beszerezni. A brit kormány 200 extrajegyet adott az akkori hercegnőnek, de voltak olyan civilek, akik levélben elküldték a saját ruhajegyüket, hogy ezzel segítsék fedezni a költségeket. Habár Erzsébetnek vissza kellett küldenie a ruhajegyeket, a gesztust magát nagyon értékelte. Az egyik koszorúslány szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, mennyire szerettek volna részesei lenni az esküvőnek az emberek.

 

3. A menyasszonyi ruhát Botticelli festménye, A tavasz ihlette

 

 

A Page Six szerint Hartnell inspirációja az olasz festő, Sandro Botticelli egyik műve, A tavasz volt. Csakúgy mint a festményen szereplő egyik nőalak ruháján, Erzsébet esküvői ruháján is rengeteg apró, virágot és leveleket ábrázoló díszítés volt. 

 

4. Többezer gyöngyöt importáltak Amerikából

 

 

A ruha különleges díszítését aprószemű gyöngyök alkották: összen 10 ezer gyöngyöt rendeltek Amerikából, amelyeket aztán kézzel varrtak a selyemből és szaténból készült kreációra. Habár különös gondot fordítottak arra, hogy a szatén és a selyem Angliából származzon, a díszítést más országból rendelték. De a ruhaanyaggal is volt egy kis probléma: biztosítani kellett az angolokat arról, hogy a selymet adó hernyók Kínából származnak és nem olyan országból, amellyel Anglia a háború során hadban állt.

 

5. Erzsébet királynő az esküvője napján próbálta fel először a ruhát

 

 

A fent említett varrónő, Betty Foster szerint Erzsébetnek azért nem volt az esküvő előtt ruhapróbája, mert a hagyomány szerint szerencsétlenséget hoz, ha a nagy nap előtt viseli a menyasszonyi ruhát. Az esküvője napján viszont II. Erzsébet annyira izgult, hogy még az édesapja is felajánlott neki egy pohárka italt megnyugtatásképpen - ám ezt nem fogadta el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek