Starity

Folyamatos innovációk a napelempanelek terén

2022. szeptember 13. 13:01   |   

Talán nincs is még egy olyan ágazat, mint a napelemes rendszerek területe, ahol ilyen elképesztő ütemben zajlanának a fejlesztések. Számos rendkívüli ötlet, mint például az úszó panelek vagy a mezőgazdasági kombinált alkalmazás meg is valósultak már, de technológiai szempontból is folyamatos a fejlődés.

hirdetés
Folyamatos innovációk a napelempanelek terén

Hogyan működik a komplett napelemes rendszer?

A Napelemespályázatok napelemes rendszereinek felépítésén keresztül könnyen megérthetjük a komplett szisztéma működését. Az egyik fontos összetevő értelemszerűen maga a panel, s ezen a téren a legintenzívebbek az innovációk is. A panel mellett az inverter, a tartószerkezet, valamint az ad-vesz mérőóra, illetve az akkumulátorok szolgáltatják a főbb alkotórészeket.

Habár a panelek szempontjából számos kutatás és próbálkozás zajlik, nem mindig könnyű megoldani azt, hogy kereskedelmi szempontból is megfeleljenek az elvárásoknak, noha a cél pont az lenne, hogy ezek tökéletesítése megvalósuljon például a kapacitás és az élettartam szempontjából.

A perovszkit napelemek

Az egyik ilyen fejlesztés a perovszkit cellák használata a panelekben, azonban a legújabb hírek alapján úgy tűnik, hogy a kereskedelmi forgalmazás elég komoly akadályokba ütközik. A problémát a záróirányú előfeszítéssel kapcsolatos nehézségek okozzák.

De mit is jelent a záróirányú előfeszítés? Ez a jelenség olyankor jön létre, amikor a napelemben generált elektronok nem megfelelő irányba áramlanak, az anódtól a katódig. Hogy átlagos felhasználóként is világossá váljon, hogy mindez mit jelent, úgy érdemes megfogalmazni a gond lényegét, hogy ennek következményeként romlik a teljesítmény, s ennek megfelelően kevesebb áram áll majd rendelkezésre.

Természetesen ez teljesen ellentétes azzal az iránnyal, amelybe a fejlesztések haladni szeretnének, ezért komoly problémát jelent, bár pillanatnyilag még reménykedhetünk abban, hogy nem zsákutcát.

Többféle lehetséges megoldás is felvázolásra került, ami a záróirányú előfeszítés gyakoriságának mértékét csökkentheti, így elenyésző mértékűvé téve a jelenségből következő kapacitáscsökkenést.

Nem érdemes várni!

Habár kecsegtetőek lehetnek az intenzív kutatások, s izgalmasak az állandó innovációk, nincs semmi olyan tényező, amely alapján azt kellene mondanunk, hogy várjunk még a napelemes rendszer kivitelezésével. Ehelyett az aktuálisan elérhető legkedvezőbb, legkiemelkedőbb eredményt produkáló összetevőket érdemes választani, s minél előbb belevágni a tervezésbe, valamint a telepítésbe.

A várakozás ugyanis azzal járna - ráadásul az intenzíven növekvő energiaárak mellett - hogy a pénzünket továbbra is úgy költjük, hogy nem spórolunk közben semmit. Ezzel szemben a telepítésbe befektetett összeg hamar megtérül, s attól kezdve hosszú éveken keresztül nem lesz más dolgunk, mint élvezni a vele járó előnyöket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek