Starity

Ki ne szeretné, hogy gyermeke minél kreatívabb legyen?

2022. szeptember 17. 16:04   |   

Minden szülő álma, hogy gyermeke minél kreatívabb, minél intelligensebb, és minél érdeklődőbb legyen. Mivel ez nem egy velünk született vonás, ezért nem lehet hátratett kézzel várni, hogy gyermekünk egyszer csak majd a kreativitás jeleit mutatja, hiszen ez sajnos nem így működik.

hirdetés
Ki ne szeretné, hogy gyermeke minél kreatívabb legyen?

Nagyon sok szülő ott veszíti el a fonalat, hogy bár szeretne jót tenni a gyermekével, elkeveredik a rengeteg információ útvesztőjében, és egy szempillantás alatt azon kapja magát, hogy gyermeke már ki is nőtt abból a korból, amikor még a természetesen benne rejlő kreativitást fejleszteni lehetett volna. Ahhoz, hogy te magad ne ess ebbe a hibába, olvasd el ezt a kis összefoglalót a gyermekek kreativitásáról!

Milyen a kreatív gyerek?

Ha a CsimpiStore játékai között keresgélsz, akkor már jó úton jársz afelé, hogy támogasd őt abban, hogy minél kreatívabb lehessen. De hogy pontosan mit is értünk kreatív alatt, azt azért nem árt tisztázni!

A kreatív gyermeket elsősorban onnan ismerjük fel, hogy teljesen egyszerű, hétköznapi tárgyakat teljesen más szerepben használ, mint amire az eredetileg hivatott, így lesz egy botból baba, egy flakonból autó.

A kreatív gyermek kíváncsi, ezért rengeteget kérdez, folyamatosan szüksége van arra, hogy új tudáselemekkel ismertessük meg. Nem a megszokott módszereket használja, ha valamit megoldani szeretne, így mindig új és még újabb ötletekkel rukkol elő.

Mivel tudod fejleszteni gyermeked kreativitását?

Bár a gyermekjátékokat gyártó és forgalmazó vállalatok színes-szagos reklámokban harsogják, hogy újabb és újabb kreativitást fejlesztő játékot dobnak piacra, azért nem feltétlenül érdemes felülni ezekre az ígéretekre. A legtöbb ilyen kreativitást fejlesztőnek titulált játék ugyanis fikarcnyit sem fejleszt, hiszen sablonokat, előrajzolt mintákat adnak, vagyis nem ösztönzik arra a gyermeket, hogy a saját képi világát teremtse meg.

Ezért aztán ha fejleszteni szeretnéd a gyermekedet, akkor támogasd őt abban, hogy saját ötleteit megvalósíthassa, hogy kérdéseire választ kapjon, és kielégíthetetlen kíváncsiságát türelemmel próbáld kielégíteni legjobb tudásod szerint.

Ha három és ötéves kor között odafigyelsz a gyermekedre, ha a megfelelő játékokat választod ki a számára, ha tudásszomját folyamatosan táplálod, akkor megtettél mindent, amit csak egy felelős szülő megtehet.

Hagyd, hogy más legyen!

A kreatív gyermekek sokszor tűnnek furcsának a többiek szemében, hiszen egészen extrém megoldásokkal tudnak előhozakodni, olyan élénk fantáziával rendelkeznek, amivel csak kevesen, és persze szeret kérdezni, sőt, egyfolytában kérdez.

Sajnos az intézményes keretek, úgy mint az óvoda és az iskola nem igazán kedveznek a kreatív gyermekeknek, de ez cseppet se tántorítson el! Ha otthon kiélheti magát, ha empatikusan támogatod őt, akkor nagyobb sérülések nélkül át fogja tudni vészelni a tanintézményekben töltött időszakot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek