Starity

Közlekedési bűncselekmény elkövetése esetén kérd védőügyvéd segítségét!

2022. szeptember 25. 15:03   |   

Az ittas vezetés gyakori közlekedési bűncselekmény, mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogy a vádlott ilyen esetben is kérheti védőügyvéd segítségét. A legjobb, ha gyakorlott, lehetőleg ittas vezetésre szakosodott közlekedési ügyvéd támogatását kéri az eset megtörténtét követő lehető legrövidebb időn belül.

hirdetés
Közlekedési bűncselekmény elkövetése esetén kérd védőügyvéd segítségét!

A büntetőeljárások esetében az időtényezőnek, a szakszerű segítségnek nagy szerepe van, ezért sem lehet kérdés az ügyvédi segítség. Mit jelent az ittas vezetés? Ki vonható felelősségre? Mit biztosít egy tapasztalt közlekedési ügyvéd? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Minek minősül az ittas vezetés?

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, vagyis aki vezet, annak az alkoholfogyasztás nem engedélyezett. Mégis sokakat érnek tetten közúti ellenőrzések, balesetek alkalmával. Veled is megtörtént? Mit tehetsz? Fogadj tapasztalt védőügyvédet! Dr. Janklovics Ádám büntető ügyvéd, védőügyvéd közlekedési ügyekre szakosodott, határozott és képzett szakember, aki megbízás esetén képviseli ügyfeleit a bíróság előtt. 

Az elkövető az ittas vezetéssel, az alkoholos befolyásoltság mértékétől függően, 0,5 g/l véralkohol- vagy 0,25 mg/l légalkohol-koncentráció szintig szabálysértést valósít meg, efelett bűncselekményt követ el, ami a jogosítvány helyszíni bevonását és hatósági eljárás megindítását vonja maga után. 

Miben nyújthat segítséget egy közlekedési ügyvéd?

A járművezető alkoholos állapotban nem képes a biztonságos közlekedésre, az alkohol károsan befolyásolja cselekvési képességét, reakcióidejét, és fokozott veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők életére és testi épségére is. Az ittas vezetés a jogosítvány bevonását, vádeljárást von maga után. Az eset megtörténtét követően mihamarabb igyekezz ügyvédi segítséget kérni, ez ugyanis nagyban növeli az ügy kimenetelének sikerességét. 

Tettenérés esetén, amennyiben rendelkezésre áll a rendőri jelentés, az ittasságot kimutató szonda, vér- vagy vizeletvételi jegyzőkönyv, továbbá az ezt megerősítő igazságügyi orvosszakértői vélemény, a gyanúsított bíróság elé kerül. Ez esetben kötelező a jogi képviselet meghatalmazott ügyvéd vagy hivatalból kirendelt védő által. 

Egy közlekedési ügyvéd egyrészt pontosan ismeri az ilyen jellegű esetek hatósági eljárásának menetét, tehát időben tud cselekedni a megbízója érdekében, ami számtalan enyhítő körülmény feltárását eredményezheti, másrészt egy személyes konzultációt követően személyre szabott védekezési stratégiát dolgoz ki.

Az ittas vezetés büntetőtételei

Az ittas járművezetés elsődlegesen a járművezetéstől való eltiltást vonhatja maga után, ez 1 hónaptól akár 10 évig is terjedhet, továbbá több százezer forintos pénzbüntetéssel járhat. 

Amennyiben az ittas vezetés miatt az elkövető súlyos személyi sérülést vagy halált okoz, súlyosabb büntetésre, letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat. Felmentést abban az esetben kaphat, ha a baleset a sértettnek felróható okból kifolyólag következik be. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek