Starity

Hogyan kapcsolódik az indiánok könnyező fája egy remek termékhez?

2022. november 15. 17:05   |   

Egyik nap leparkoltam a bicajommal egy bolt előtt és lelakatoltam. A földre esett a pillantásom, és azonnal eszembe ötlött számtalan, na nem feltétlenül szebbnél szebb gondolat. Csak olyan hétköznapi, korábban megtörtént eset. Olyan, ami sokunkkal megtörténhetett gyermekkorunkban is.

hirdetés
Hogyan kapcsolódik az indiánok könnyező fája egy remek termékhez?

A tekintetem ugyanis egy kaucsukból készült natúr gumigyűrűre tévedt, azaz lánykori nevén a postás gumira. Arra a népszerű és a postai alkalmazottak és kézbesítők által nap mint nap – elsősorban kötegelésre – használt egyszerű, de nagyszerű eszközre.

Rendkívül sokoldalúan felhasználható

A Relatív-A Kft.-nél megvásárolható gumigyűrűk nem csupán a postások közt igen népszerűek még napjainkban is. A földön fekvő postás gumi láttán nem csak én szoktam elmosolyodni nagy valószínűséggel. Több generáció használta, és talán ma is használja sok csínytevéshez ezt a különben rendkívül sokoldalúan használható erős kaucsuk rögzítőt.

Egyszerű, gyors és megbízható segítség ez a kicsi, de erős, több méretben forgalmazott irodai, tárolási, raktározási és csomagolási alapeszköz. Gyerekek és csínytevésekre mindig kapható örök gyerekek persze elsősorban a csúzlikészítésben mutatott elévülhetetlen érdemei miatt gondolhatnak nosztalgiával a kaucsuk gumiból gyártott termékre.

Miből és hogyan is készül a gumi?

A latex, natúr gumigyűrű a kaucsuk vagy kaucsuk keverék vulkanizációjával készített térhálós polimer. A kaucsuk pedig a gumi legfontosabb alapanyaga. Már az indiánok is észrevették, hogy a könnyező fának nevezett kaucsukfa szivárgó nedve rugalmas és vízálló. Ki is használták ezeket a tulajdonságaikat, például kaucsukkal bedörzsölve tették vízhatlanná a ruháikat. Kolumbusz is magával hozott Európába egy gumiból készült, az indiánok által használt labdát.

Természetesen a modern korban, pontosabban a XIX. században kellett egy-két okos feltaláló és egy nagy adag szerencse is ahhoz, hogy ipari méretekben is megérje a kaucsukfából kinyert anyagból abroncsokat gyártani a gépjárművekre. Charles Goodyear a vulkanizációs eljárást, Charles Macintosh a szövetek vízhatlanná tételét, John Boyd Dunlop pedig a légtömlős gumiabroncsot találta fel.

Szuper az ár-érték aránya

Ma már persze műgumit is tudnak készíteni, hiszen hiába lopták el az Amazonas vidékének kincsét, az indiánok könnyező fáját, a kaucsukfát és telepítették sikerrel Dél-Ázsia több vidékére és kezdték meg a termesztést a XX. század legelején, a világ gumiéhsége ma is óriási. Nemcsak az abroncsok miatt, hanem a gumitermékek praktikussága és megbízhatósága miatt is. A remek postás gumigyűrű ott van az irodákban és a lakásokban, a raktárakban és a javítóműhelyekben is. Sokoldalúságával és hosszú élettartalmával igazán megszolgálja az érte kifizetett vételárat. Érdemes több szélességben bespájzolni belőle.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek