Starity

Megfelelő szőrápolás törpenyulak esetében

2022. november 15. 17:05   |   

Amikor úgy döntünk, hogy törpenyulat fogunk otthonunkba fogadni, többféle előkészületre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani új kedvenc számára. A ketrec, a pihenőhely, WC, kifutó, különböző játékok, alom és természetesen a megfelelő táplálékok beszerzése mellett oda kell figyelnünk arra is, hogy a nyuszink egészsége érdekében a szőrzetét is megfelelően ápoljuk.

hirdetés
Megfelelő szőrápolás törpenyulak esetében

A törpenyulaknak több fajtája van és attól függően, hogy milyen fajtájú a nyuszink, szőrápolási protokollra lesz szükségünk. A rövid szőrű fajták kevesebb, a hosszú szőrűek viszont állandó odafigyelést igényelnek, mert a szőrzetük elhanyagolása akár életveszélyes helyzetbe is sodorhatja őket!

A bunda ápolása

Nyuszink saját maga is gondoskodik szőrzete ápolásáról, azonban az Ugrifules.hu webáruház a szőroldó paszta beszerzését is ajánlja a problémák megelőzése érdekében. A nyulak bundája fokozatosan változik, de tavasszal és ősszel megfigyelhetjük, hogy különösen intenzív változásokon megy keresztül.

Ezekben a hónapokban ugyanis a nyulak átcserélik téli és nyári bundájukat, ami igen erős szőrhullást eredményez. Ez a folyamat néhány hét alatt lezajlik, és ha nem segítjük a kihulló szőr eltávolítását, akkor egy hosszú szőrű fajtánál akár bélelzáródás is bekövetkezhet.

A vedlési időszak

Amikor észrevesszük a szőrhullás fokozódását, akkor kétféleképpen is segíthetünk a nyuszinak. Egyrészt érdemes beszerezni olyan speciális fésűt, ami segít az aljszőrzet eltávolításában. Ha elkezdjük ezzel fésülni a nyuszit, nem kell megijedni attól, hogy igen nagy mennyiségű szőrt szed le róla. A vedlés után ugyanis nagyon szép, új szőre lesz, és amit lefésülünk róla, az egyébként is kihullana.

A nyuszi maga is tisztogatja bundáját, és ekkor a kihulló szőrök az emésztőrendszerébe kerülnek. Ez alapvetően normális jelenség, azonban kóros is lehet akkor, ha túl sok szőrt nyel le és az a beleiben összecsomósodik. Ez ugyanis feltorlódhat és bélelzáródást okozhat, ami a kisállatunk halálát okozhatja. A szőr túlzott mennyiségét a kakiban is láthatjuk, ha összefűzött bogyókat, túl apró bogyót találunk, mindig gyanakodjunk arra, hogy probléma áll fenn!

Mit tegyünk ebben az esetben?

Ha a szőrzet a belekben összegyűlt, akkor sürgősen segítenünk kell a nyuszinak abban, hogy ez el tudjon belőle távozni, a szőroldó paszták segítenek ebben. A nyulunknak feltétlen kezdjük el adagolni, megelőzve a teljes bélelzáródást és ezzel a kiskedvenc halálát. Nem kell aggódni a túladagolást illetően, mert a paszta nem túladagolható, azonban képes feloldani a belekben pangó szőrt, ezzel segítve annak kiürülését.

Ha hosszú szőrű nyuszik van, akkor rendszeresen fésüljük át, de vedlési időszakban rövid szőrű nyuszinkra is fordítsunk gondot! Ha azt látjuk, hogy a nyuszi gubbaszt, étvágytalan, forduljunk állatorvoshoz, és mindig figyeljük a bogyóit is! Kis odafigyeléssel kedvencünk gondtalanul átvészeli a vedlési időszakot és gyönyörű, sűrű bundával hálálja meg a gondoskodást.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek